Украйна регистрира капеланството като официална професия

0

Украинската национална агенция за квалификации е регистрирала професията на капелана като официална за страната. Агенцията прави това, за да може да разработи професионални стандарти за духовниците и техните помощници, работещи в здравеопазването.&n…

Украйна регистрира капеланството като официална професия
Украинската национална агенция за квалификации е регистрирала професията на капелана като официална за страната. Агенцията прави това, за да може да разработи професионални стандарти за духовниците и техните помощници, работещи в здравеопазването. 

 

Капелани има и в болниците, на корабите на презокеанския флот, както и в затворите. Капеланът е християнски духовен служител, който се грижи за душите на определена категория хора, обвързали живота си с дадена професия или институция, като им представя посланието на Христос и Библията.

 

С тази регистрация капеланството е официално признато като съществен елемент от духовната и психологическата подкрепа на украинските пациенти, пише медията Словопрослово.

 

Асоциацията на свещениците в здравеопазването на Украйна е натоварена със задачата да създаде стандарти за капеланите. За целта ще назначи работна група, която ще се състои от представители на няколко вероизповедания. В процеса ще участва и Министерството на здравеопазването.

 

Според украинското министерство на здравеопазването процесът на изготвяне на стандарти за професията капелан трябва да приключи най-късно през февруари 2024 г.

 

Освен това Министерството на здравеопазването на Украйна изготви заповед за създаване на специалност „клинична пасторска грижа“, която включва цикли на специализация и тематично одобрение. Очакванията са тези проекти на заповеди да бъдат одобрени в най-скоро време.

 

CNE News

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.