ТУРЦИЯ – Молете се да се прекрати изпитанието на презвитер в затвора

0

Turkish flag in front of the Sultanahmet or Blue Mosque

Андрю Брансън е в затвор в Западна Турция от октомври миналата година, тъй като властите подозират, че той е “терорист”. Всъщност Андрю и неговата жена Норин обичат Турция и са служили на хората там през последните 23 години; Андрю е бил презвитер на църква там.

Молете се Андрю да бъде освободен незабавно от затвора, така че той и съпругата му да продължат своето служение в църквата в Измир.

Този кошмар започнал на 7 октомври, когато и двамата били извикани в турското МВР. Помислили си, че са повикани на среща да обсъдят молбата им за постоянно пребиваване, но вместо това били арестувани и задържани. Норин беше освободена след две седмици, но Андрю все още е задържан, като е обвинен, че има връзка с движението Гулен, което пък е обвинено от Правителството в извършване на опит за държавен преврат миналата година. Над 40 000 души бяха арестувани по подозрение за участие в проваления заговор. Според сведенията през последните четири години на повече от 100 презвитери им е била отказана виза или разрешително, и са били принудени да напуснат страната. Няколко християни са били обвинени в това, че са „заплаха за националната сигурност“. Мнозина се страхуват, че турските власти се възползват от сегашната несигурност, за да наложат ограничения на християнството.

  • Молете се Бог да закриля Андрю, да му даде кураж и сили. Като чужденец американският презвитер е принуден да подава молба към Министерството на правосъдието за всяко семейно посещение, докато затворниците с турско гражданство имат право на такова посещение веднъж седмично. Молете се Андрю скоро да бъде освободен.
  • Молете се съкилийниците на Андрю да бъдат докоснати от неговото свидетелство.
  • Молете се християните в Турция да стоят твърдо във вярата си и да не се обезсърчават при тази последна акция срещу тях от страна на властите.

Молим ви да пишете до турския министър на вътрешните работи, Сюлейман Сойлу, и да помолите за освобождението на Андрю, като използвате примерното писмо и адреса, дадени на тази интернет страница (образецът е най-долу в страницата): http://www.releaseinternational.org/free-andrew/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.