Преследваната Църква в Индонезия, Еритрея, Пакистан

4

ИНДОНЕЗИЯ – Органи на властта в западна Ява се опитват да спрат Рождествена служба
Правителствени служители в Западна Ява са се опитали безуспешно да попречат на Индонезийската Християнска Църква, GKI, в град Богор, да проведе Рождествената служба на 25 декември. Бона Сигалингинг, говорител на църквата, разказва как от полицията са телефонирали на църковните лидери и са им казали да отменят Рождествената служба, която е била планирана за 7 часа след обяд на Рождество Христово. Въпреки предупрежденията, църквата е провела своето богослужение в присъствието на разположени наблизо мюсюлмани скандиращи „Allahu akabar (Бог е велик)!” и “Спрете ги!”. Следващата сутрин, властите спират християните от провеждането на редовната си неделна служба. В друго подобно събитие на 19 декември, местна твърдолинейна мюсюлманска група убеждава полицията да изнесат различни вещи, включително и пейките от протестантската църква „Хуриа Кристан Батак” в Ранкаек, Бандунг, която вече е била затворена от властите. Благодарим на Бог за верността на индонезийските християни, които продължават да се събират въпреки силната опозиция.

ЕРИТРЕЯ – Множество християни са арестувани при внезапни проверки
Повече от 100 християни са задържани от 30 декември, 2010 до сега по време на внезапни проверки във и близо до столицата Асмара и в град Накфа в Източна Еритрея. По време на нахлуването в църква Филаделфия в град Асмара на 31 декември, всичките присъстващи 41 членове са били арестувани и отведени за разпит. Те също са били бити в полицейското управление. На 1 януари, повечето от християните свързани с различни църкви около Асмара са били задържани и според сведенията все още са държани от полицията. На 9 януари, в град Накфа, 35 вярващи, включително двама възрастни мъже в лошо здравословно състояние са били арестувани по време на богослужение в частен дом. Църквата в Еритрея допълнително бе разтърсена от новината, че още една християнка е починала по време на ареста. Сибъл Хагос Мебрахту, която е била на 27 години, е починала във военния лагер Сава на 1 януари, по-всяка вероятност поради отказа й да приеме медицинско лечение против малария. Според сведенията, тя е била изтезавана, след като е била хваната да чете Библията в нейния дом. С нейната смърт общият брой на християните загинали по време на арести от 2002 г. насам е 16 човека. Да се молим християните в Еритрея да останат твърди във вярата и да продължат да прославят Бог, устоявайки на тези жестоки гонения.

ПАКИСТАН – Вълнение около делото на Азиа Биби за богохулство
Осъждането на Азиа Биби за богохулство е причинило вълнения и дебати не само по отношение на произтичащата от това смъртна присъда, но и по отношение на самия закон за богохулство. Азия, християнка от бедните слоеве на обществото бе обвинена от нейни колежки в богохулство и осъдена на смърт от съда. Нейният случай предизвика дебати в Пакистан относно валидността на закона, който забранява говоренето против пророка Мохамед или Корана. Управителят на провинция Пунджаб, който подкрепи Азиа Биби и призова за отмяна на закона, бе убит от собствената си охрана. Животът на Азиа е също в опасност. Екипът на Гласът на мъчениците (Voice of the Martyrs) в Пакистан е загрижен за нейната безопасност както в затвора, така и при транспортирането й от затвора до съда, където се води делото. Семейството на Азиа също е в опасност и нашият екип им помогна при преместването им на безопасно място. Нейният съпруг и децата й също много се тревожат за нея. Да се молим за безопасността на Азиа и нейните близки. Да се молим законът за богохулство, който често се използва против християните в Пакистан да бъде отменен.

4 thoughts on “Преследваната Църква в Индонезия, Еритрея, Пакистан

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.