Отворено писмо oт Християнски център София

0

27 януари е Международен ден в памет на жертвите на Холокоста

Като съвременни българи и наследници на добрата традиция и на етническа толерантност, Българските протестански вярващи от Християнски център София изразяваме своето съпричастие и се идентифицираме със скръбта на еврейския народ за тежките загуби и жертви по времето на Холокоста.
Знаем, че нашите евреи избегнаха смъртта в газовите камери и концентрационните лагери, но осъзнаваме, че те със сигурност не са били пощадени от отхвърлянето, страха, омразата, унижението и страданията, преживени по онова време.
Ние скърбим за жестоко избитите евреи от Македония и Тракия – една дълбока рана останала в нашата национална история.

В това време на размисъл сме обезспокоени от някои отделни изяви на антисемитизъм и в нашата страна – клевети на политици, дори български евродепутати, от разпространяваната антисемитска литература, както и от изолирани случаи на физическо и вербално насилие.

Обезспокоени сме от приликите на нашето време с миналото. Антисемитизмът отново се надига в Европа, а някои световни лидери дори призовават за унищожаването на Държавата Израел. Старите негативни настроения се повтарят и в днешна Европа и дори историческите факти на Холокоста биват отричани, поставяни под въпрос и подлагани на съмнение.

Християнски център София се застъпва за нацията Израел и изразява солидарност към вярващите християни от Израел и от целия свят в това трудно време.

Като християни и последователи на Исус Христос, който беше евреин, заставаме до Неговите братя и сестри – израелския народ.
Благодарни сме на еврейския народ, който ни е дал цялото духовно наследство, което имаме като християни – Писаното Слово, пророците, Месията. Считаме, че е невъзможно да си истински християнин и да си антисемит и се дистанцираме от всяка форма на антисемитизъм и ксенофобия в нашето съвремие.

Нека в този възспоменателен ден да помислим не само за миналото, но и за бъдещето. Историята показва, че дори и християните не са защитени от смъртоносния вирус на антисемитизма. Да се спомним каква беше ролята на Църквата в Европа през 30-те години на миналия век? И каква е тя днес. За да НЕ повтаряме грешките от миналото.

И нека Холокоста никога повече да не се повтори!

Пастор Иван Хазърбасанов
Християнски Център София

*27 януари е обявен за Международен възпоменателен ден на Холокоста от Европейския съюз и от Обединените нации.
През седмицата от 22 до 28 януари, 2007г църквите в Европа под егидата на Европейската коалиция за Израел организират събития възпоменаващи Холокоста и подкрепящи борбата срещу антисемитизма.

През периода от 30 Януари 1933 (когато Хитлер става канцлер на Германия) до 8 май 1945 (края на войната) около 9 млн. евреи живеещи в 21 европейски страни бяха подложени на систематична анихилация. Двама от всеки 3-ма евреи живеещи в Европа са били убити от нацистите. Общият брой на жертвите е 6 млн., в това число 1.5 млн. еврейски деца.
250 хил са оцелелите от ужасите на Холокоста, които в момента живеят в Израел.

Лице за контакт – д-р Любка Танчева, e-mail: lyubka@bio.bas.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.