Църковни водачи обсъждат бъдещето

В Аман започна XI Генерална асамблея на Съвета на църквите в Близкия Изток, с участието на ръководители и представители на всички църковни групи в региона. На срещата, с домакин Гръцката православна патриаршия на Йерусалим, участват Гръко-православният патриарх на Антиохия, Йоан X, Халдейският патриарх Луис Рафаел Сако, почетният патриарх на Латинската патриаршия на Йерусалим, Фуад Туал, Сиро-католическият патриарх на Антиохия, Игнатий Юсуф ІІІ, Гръко-мелхитският патриарх, Григорий III и Коптския патриарх, Тавадрос II.

Съветът на църквите в Близкия изток, създаден през 1974 г. в Никозия , в момента, със седалище в Бейрут, има за цел да улесни сближаването на християнските общности от Близкия изток по въпроси от общ интерес и да спомогне за преодоляване на противоречиятa от доктринален характер.

Диалогът и съжителството с мюсюлманските общности

Срещите и разговорите между предстоятелите на църквите и религиозните ще се фокусират върху състоянието на християните от Близкия Изток в тази размирна историческа фаза през която преминава региона. Освен това те ще обмислят необходимостта от насърчаване на диалога и съжителството с ислямските общности, които са мнозинство и усилията за облекчаване на състоянието на бежанците и жертвите на войната, поети от църковните общности. Ще бъдат разгледани и нужните стъпки за призоваването на международната общност, световните и регионални сили за спирането на конфликтите в Сирия и Ирак възможно най-скоро.

Йордания модел на „хармонично съжителство“ между християни и мюсюлмани

Като домакин на църковната среща на високо равнище, Kралство Йордания изтъква ролята си на пазител на християнските свети места и отново уверява в своята загриженост за признаването на християнското присъствие като коренен елемент от съществено значение и абсолютно незаменим за мозайката от народи и религиозни общности живеещи в Близкия изток. В този контекст на 4 септември крал Абдула II прие Коптския православен патриарх Тавадрос II и потвърди, че Йордания е модел на „хармонично съжителство“ между християни и мюсюлмани.

Посещението в Йордания на Коптския православен патриарх Тавадрос II

По време на първия си ден в Йордания, Тавадрос II освети коптския православен манастир св. Антоний в Мадаба – чиито първи камък бе положен от неговия предшественик, Шенуда III, през 2005 г. – и посети планината Небо, от където Мойсей видя Обетованата земя, отредена от Бог за избрания народ.

2 thoughts on “Църковни водачи обсъждат бъдещето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.