Църковни водачи обсъждат бъдещето

28.08.2016 2 By Evangelsko.info

В Аман започна XI Генерална асамблея на Съвета на църквите в Близкия Изток, с участието на ръководители и представители на всички църковни групи в региона. На срещата, с домакин Гръцката православна патриаршия на Йерусалим, участват Гръко-православният патриарх на Антиохия, Йоан X, Халдейският патриарх Луис Рафаел Сако, почетният патриарх на Латинската патриаршия на Йерусалим, Фуад Туал, Сиро-католическият патриарх на Антиохия, Игнатий Юсуф ІІІ, Гръко-мелхитският патриарх, Григорий III и Коптския патриарх, Тавадрос II.

Съветът на църквите в Близкия изток, създаден през 1974 г. в Никозия , в момента, със седалище в Бейрут, има за цел да улесни сближаването на християнските общности от Близкия изток по въпроси от общ интерес и да спомогне за преодоляване на противоречиятa от доктринален характер.

Диалогът и съжителството с мюсюлманските общности

Срещите и разговорите между предстоятелите на църквите и религиозните ще се фокусират върху състоянието на християните от Близкия Изток в тази размирна историческа фаза през която преминава региона. Освен това те ще обмислят необходимостта от насърчаване на диалога и съжителството с ислямските общности, които са мнозинство и усилията за облекчаване на състоянието на бежанците и жертвите на войната, поети от църковните общности. Ще бъдат разгледани и нужните стъпки за призоваването на международната общност, световните и регионални сили за спирането на конфликтите в Сирия и Ирак възможно най-скоро.

Йордания модел на „хармонично съжителство“ между християни и мюсюлмани

Като домакин на църковната среща на високо равнище, Kралство Йордания изтъква ролята си на пазител на християнските свети места и отново уверява в своята загриженост за признаването на християнското присъствие като коренен елемент от съществено значение и абсолютно незаменим за мозайката от народи и религиозни общности живеещи в Близкия изток. В този контекст на 4 септември крал Абдула II прие Коптския православен патриарх Тавадрос II и потвърди, че Йордания е модел на „хармонично съжителство“ между християни и мюсюлмани.

Посещението в Йордания на Коптския православен патриарх Тавадрос II

По време на първия си ден в Йордания, Тавадрос II освети коптския православен манастир св. Антоний в Мадаба – чиито първи камък бе положен от неговия предшественик, Шенуда III, през 2005 г. – и посети планината Небо, от където Мойсей видя Обетованата земя, отредена от Бог за избрания народ.