Иран: Водач на домашна църква и студент са освободени от затвора

1

ir-qabitizse-behrouz2 Тимотей 4:16-18 При първата ми защита никой не взе моята страна, но всичките ме оставиха; дано не им се счете това за грях. Но Господ беше с мене и ме укрепи, за да се прогласи напълно посланието чрез мене, и да чуят всичките езичници; и аз бях избавен от лъвови уста. Господ ще ме избави от всяко дело на лукавия и ще ме спаси и въведе в небесното Си царство; Комуто да бъде слава във вечни векове. Амин.

Затворен преди повече от година и половина водач на домашна църква в Иран е освободен на 16 юли, 2012 г. Нуролах Кабитизаде (Noorollah Qabitizade), на 48 години, многократно е бил разпитван и държан в строг тъмничен затвор.

Кабитизаде е арестуван на 24 декември, 2010 г., заедно с още 10 новоповярвали в Христос, събрани за да отпразнуват Рождество Христово в дома на Дезфул. Повече от 60 християни са арестувани по време на рождествените празници през 2010 г. Властите са се опитвали да убедят Кабитизаде да се отрече от вярата си в Христос, подлагайки го на непрекъснати разпити и мъчения. Бил е принуждаван да подпише декларация, че ще спре да евангелизира и писмо отричащо християнството, но той отказва. По време на процеса през септември 2011 г., на него отново му е ‘предоставена възможност’ да се откаже от вярата си.

Друг обърнал се към Христос, студентът Ехсан Бехруз (Ehsan Behrouz), най-накрая е бил освободен след прекарване на 105 дена строг тъмничен затвор по време на осем месечния си престой в затвора. Ехсан е арестуван през октомври 2011 г. Двадесет и четири годишния студент по мениджмънт в Университета в Масхад (University of Mashhad) не може да се върне към учебните занятия и обучението му в университета е подложено на риск. В миналото, други студенти християни също са били осъждани на лишаване от образование. Благодарим на Бог за освобождаването на Нуролах Кабитизаде и Ехсан Бехруз. Да се молим за тях, техните семейства и бъдещите планове, които Бог има за тях.

1 thought on “Иран: Водач на домашна църква и студент са освободени от затвора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.