СУДАН – Училище беше иззето, а учителите заклеймени като „бунтари“

12

Souther Sudanese children rehearse their dance routine to be performed at half time during South Sudan's national football team match with Kenya as part of the independence day celebrations.

Миналия понеделник въоръжени полицейски и държавни служители иззеха имуществото на християнско училище в Мадани,Судан и арестуваха учителите, работещи в него.

Молете се за презвитер Самуел Сулиман и неговия екип от християнското основно училище. Молете се и за техните 1000 ученици, които сега не могат да посещават учебни занятия. Самуел, който е директор на училището, и още 12 души от персонала, бяха задържани и разпитвани в продължение на осем часа, след което ги освободиха под гаранция. Училището им е вщата Ал Джазира в югоизточната част на страната. Обвинени са в това, че подкрепят бунтовниците, които се борят с правителствените войски в щата Южен Кордофан. Те категорично отричат това обвинение.

Смята се, че нападението на правителството над областта на планините Нуба в Южен Кордофан е част от всеобхватна акция, целяща да премахне от Судан не-арабите и християнството. Много от живеещите в Нуба са християни, а районът е привърженик на Южен Судан. На жителите на Южен Кордофан все още не е разрешено да гласуват дали да са част от Судан или от Южен Судан, въпреки че това им беше обещано съгласно мирното споразумение от 2005 г., с което се сложи край на гражданската война.

  • Молете се срещу презвитер Самуел и неговия учителски екип да не бъдат повдигнати никакви обвинения.
  • Молете се имуществото на училището да бъде върнато, за да могат учениците да продължат обучението си.
  • Молете се Бог да дава Своя мир и закрила на Своите деца в Судан при продължаващия натиск на правителството на президент Омар ал-Башир над немюсюлманите.

12 thoughts on “СУДАН – Училище беше иззето, а учителите заклеймени като „бунтари“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.