Шефът на Интел съветва…

0

„Силициевата долина“ – близо до залива на Сан Франциско, се счита за място, където са съсредоточени най-авангардните технологии. Тук е събран елитът на IТ специалистите от целия свят. В тази долина се създават водещите постижения, …

Шефът на Интел съветва…

Шефът на Интел съветва…

Шефът на Интел съветва...
„Силициевата долина“ – близо до залива на Сан Франциско, се счита за място, където са съсредоточени най-авангардните технологии. Тук е събран елитът на IТ специалистите от целия свят. В тази долина се създават водещите постижения, които непрекъснато променят света на компютрите.  

 

Заедно с това дълги години е една от най-слабо развитите в религиозно отношение области в страната. С времето тук се зараждат няколко християнски инициативи от учените в областта на високите технологии, които трябва да бъдат на вниманието на IТ специалистите и у нас, също и на всички активни вярващи. Отдавна се знае, че в най сериозните проекти на НАСА, а днес и във водещите копютърни технологии, активните християни са добър пример и имат водещи позиции. (Бел. прев.) 

 

Новият шеф на американския производител на процесори и чипове Intel е ревностен християнин. 59-годишният Пат Гелсингер говори публично за вярата си и е убеден, че той може да служи на Бога много добре и на работното си място. 

 

През тази година Пат Гелсингер зае поста на главен изпълнителен директор на гигантския концерн Intel Основният производител на компютърни процесори със седалище в Калифорния има продажби от 64 милиарда долара. Компанията има пазарен дял над 80 % от този бизнес в целия свят. Гелсингер е роден в Кингстън, Ямайка, израснал е в Пенсилвания. Завършил е Станфордския университет по електротехника, учи в университета Санта Клара и в Техническия институт в Линкълн. 

 

Гелсингер не е непознат при Intel. Още 18-годишен през 1979 г. той започва работа там. Три десетилетия работи усъдно и минава през всички нива в компанията,  изигравайки ключова роля при разработване на новаторски IТ технологии, като USB и Wi-Fi. Intel се развива под негово ръководство като водещ производител на процесори. През 2009 г. Гелсингер напуска компанията, когато става ясно, че в съвета на директорите няма шанс да заеме стола на изпълнителен директор. Тогава той става главен изпълнителен директор на VMWare, чийто софтуерен продукт е водещ за свързване на виртуалните машини в мрежи. 

 

От неделен християнин до Христов последовател 

 

Гелсингер открито свидетелства за своя „Campus for Christ“ през 2007 г. и за своята промяна от „неделен християнин“ в активнен последовател на Исус Христос.  

Израснал е в традиционно лутеранско семейство. „Отивах на църква, бях кръстен, мислех, че съм християнин“. През 1980 г. слуша една проповед върху Откровение 3:15: „Зная делата ти,  че не си студен, нито горещ. О, да беше ти студен или горещ. Така, понеже си хладък – нито горещ, нито студен, ще те избълам от устата Си“. „Това се отнасяше за мен“, признава той.  Това променя живота му. 

 

Най-доброто място за служение е работното място 

След обръщането си той иска да стане проповедник на Евангелието, за да споделя вярата си.  „Но аз осъзнах, че най-доброто място, за да поставя живота си в служение на това свидетелство, е работното ми място“. За Гелсингер става много важно, особено като активен християнин, да дава най-доброто в работата си. В това насърчава и своите сътрудници: „Вие се молете всички инвестиции да бъдат направени абсолютно правилно, да се прави всичко според най-високите етични и морални стандарти и се справяйте най-добре в работата си“.  

 

Главният изпълнителен директор на „VMWare“ Пат Гелсингер е един от тези, които са активно отдадени да споделят своята вяра. В същото време той е съосновател на християнското движение „Преобразяване на залива чрез Христос “ – TBC, заедно с Нанси Ортберг. Това движение, стартирано през 2013 г. има за цел да достигне до всеки в района на залива с обнадеждаващото послание на Исус Христос. 

 

Районът е богат на ресурси и разнообразие – благодарение на присъствието на специалисти от цял свят. Християнската общност е призована да им покаже, „че животът има още нещо. „Че зад всичко това има Създател“. Работата се движи от мисълта, че истинска промяна в Долината е възможна само ако хората обичат Бога с цялото си сърце, с цялата си душа и с целия си ум.

 

Движението нарасна много през последните пет години. В момента 500 църковни общества в 30 селища в района на залива са включени в пасторските мрежи, създадени от TBC.  „Събираме пастори и бизнес лидери“. Освен служителите на високотехнологична индустрия,  фокусът е и върху хората, които не са от слънчевата страна, например бездомните и нуждаещите се от грижи. 

 

В този регион, където почти 15% от децата живеят под прага на бедността и още 7200 души се нуждаят от грижи, TBC мобилизира общностите за справяне със социалните проблеми. 

 

Той сформира група, наречена „Преобразяване на залива чрез Христос“. „Заливът“ е районът около Сан Франциско, наречен Bay Area или както я наричаме „Силициевата долина“. Съюзът на бизнесмени, инвеститори, ръководители на организации с нестопанска цел и пасторите са си поставили за цел от около осем милиона, живеещи в региона, колкото е възможно повече хора да вярват в Исус. За това сдружението събира пари за фонд с името „Фонд за стартираща църква“. Самият Гелсингер дарява половината от доходите си за тази цел. 

 

Пат Гелсингер е убеден: „Християните трябва да са най-добрите служители от всички, които компаниите имат. Може би не харесвате шефа си или своята работа. Но трябва да сте най добрият в онова, което правите. Защото всички ние работим за Исус Христос, без значение къде сме поставени!“. 

 

Автор: Йорн Шумахер 

Източник: PRO Medienmagazin 

Превод: п-р Бедрос Алтунян

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.