Решенията на съда дават надежда за справедливост

0
Решенията на съда дават надежда за справедливост

Решенията на съда дават надежда за справе...

Решенията на съда дават надежда за справедливост, докато пакистанските християни понасят преследванията

Християнско момче беше убито, две вярващи жени бяха нападнати и двама братя бяха измъчвани, за да ги накарат да станат мюсюлмани – в различни случаи в Пакистан наскоро.

Молим ви, молете се за църквата в Пакистан, която продължава да страда от жестоко преследване. В същото време благодарим на Бог, че разпореждане на Върховния съд на страната даде надежда за справедливост на християните в Джаранвала, където имаше жестоко нападение от тълпа миналото лято.

Преди две седмици въоръжени мъже мюсюлмани, крещящи заплахи срещу християни, застреляха 14-годишния християнин Сунил Масих, според източници на „Christian Daily International – Morning Star News“ (CDI-MSN).

Сунил и други християни стояха на пазар в района на Мандиала Уораич в област Гуджранвала, провинция Пенджаб, вечерта в понеделник, 5 февруари, когато шестима мъже, въоръжени с пистолети, пристигнаха на мотоциклети и откриха огън по тях, каза чичото на момчето, Мехбуб Гил.

Съобщава се, че един от нападателите е изкрещял, „че никой християнин в района не трябва да бъде оставен жив“, – каза Гил.

Другите момчета се скриха зад стена, преди въоръжените мъже да избягат, докато крещят заплахи към християните. Засега няма арестувани.

„Спешно откарахме Сунил в местна болница, но той се поддаде на огнестрелната си рана, преди лекарите да могат да започнат лечението си“, каза Гил.

Нуман Мато от презвитерианската църква Гондаланвала в Гуджранвала каза, че убийството е било религиозно мотивирано.

„През май 2023 г. някои мюсюлмански младежи нарушиха брачна церемония на християни и също нападнаха църква“, – каза той пред CDI-MSN. „Полицията и областната администрация обаче не предприеха никакви действия срещу влиятелните обвиняеми, въпреки няколкото протеста на християнската общност.“

Между 400 и 450 християни са живели мирно в района от десетилетия, но напоследък средата е станала враждебна към религиозните малцинства, каза той.

Опасявайки се от нови атаки, той призова висши служители на полицията и областната администрация да гарантират защитата на християните в района. „Убийците на Сунил са на свобода и дързостта на нападението им показва, че няма да се поколебаят да ударят отново“, каза той.

При отделен инцидент в провинция Пенджаб на 27 януари две християнки, снахи на възраст около 30 години, бяха нападнати в поле от собственика на земята, който беше въоръжен с брадва и се опита да изнасили една от тях.

Полицията изглежда бавно преследва мъжа в област Саргода, съобщи CDI-MSN.

Когато една от жените се съпротивлявала на опита на мъжа да я нападне сексуално, той я ударил многократно с дръжката на брадвата, каза съпругът й пред CDI-MSN. Той каза, че когато сестра му се опитала да се намеси, мъжът нападнал и нея.

CDI-MSN също съобщи, че двама християни са били измъчвани да приемат исляма в област Сиалкот миналия месец.

Азам Масих, на 28 години, и брат му, Надим, бяха отвлечени, бити с железни пръти и притискани „да рецитират Калима [прокламация при обръщане към исляма], ако искат да спасят живота си, заплашвайки ги да ги убият, ако откажат“, – каза Адил Гаури, председател на Движението за християнско пробуждане. „Измъчваните братя нямаха друг избор, освен да се предадат на това искане.“

В действие, което предложи надежда за справедливост на християните миналата седмица, Върховният съд на Пакистан смъмри правителството на провинция Пенджаб за неговия доклад за напредъка на антихристиянските атаки в Джаранвала, определяйки го като „достоен да бъде хвърлен в кофата за боклук“.

Съдът разпореди служителите да представят нов доклад в 10-дневен срок.

Начело на съдебен състав от трима съдии, разглеждащ дело в Исламабад за правата на малцинствата и нападенията от 16 август в Джаранвала, оставили множество църкви и домове на християни унищожени, главният съдия на Пакистан, Кази Фаез Иса, каза, че се чувства засрамен, след като е видял докладът.

„Срамувам се, че през последните шест месеца по делото бяха повдигнати само 18 чалана [обвинения]“, каза Иса. „Продължаваме да вдигаме шум и да плачем за „ислямофобията“, където и да отидем по света. Но какво правим тук, в Пакистан?“

Лидерите на църквата и общността приветстваха заповедта на главния съдия. „Сега има някаква надежда за справедливост за бедните християни от Джаранвала“, каза председателя-представител на Пакистанската църква Азад Маршал пред CDI-MSN.

МОЛИТВЕНИ НУЖДИ И БЛАГОДАРНОСТИ:

* За църквата в Пакистан, която продължава да страда от случаи на насилствено преследване

* За справедливост за Сунил, двете снахи и Азам и Надим Масих

* Благодарете на Бога за реакцията на Върховния съд. Молете се за справедливост за християните от Джаранвала.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.