Преследваната Църква в Китай, Етиопия, Индонезия

3

КИТАЙ – Правителствен проект усилва регулациите към християнските богослужения
Китайското правителство планира през тази година да затегне регулацията на християнските богослужения, според информация от английското издание на китайски вестник. Китайската държавна агенция по въпросите на вероизповеданията (КДАВВ) е оповестила, че ще насочва богослуженията на протестантите в нерегистрираните църкви към поклонение в такива с държавно регулиране. Китайски източник на агенцията е потвърдил, че по време на арест през 2010, полицай му е казал, че от 2011 ще спрат да бъдат „любезни”. В материала от вестника се казва още, че КДАВВ ще засили контрола върху груповите религиозни дейности на чуждестранните граждани в Китай и ще ограничава чуждестранното проникване в страната с религиозна цел. Тази нова политика може да означава увеличено преследване на християни в Китай, особено на тези които се покланят в нерегистрирани църкви. Християните са били изправени пред подобен натиск от страна на правителството преди олимпийските игри през 2008, когато християни са били арестувани, поставяни под домашен арест или принуждавани да напуснат домовете си. Да се молим християните в Китай да са духовно подготвени за тази нова вълна на гонения и това да не плаши новоповярвалите.

ЕТИОПИЯ – Мюсюлмани дават ултиматум на християни да приемат вярата им, да живеят или да умрат
Мюсюлмани от град Бешено са поставили съобщения на вратите на християнските домове предупреждавайки ги да се обърнат към исляма, да напуснат града или да бъдат убити. Трима християнски ръководители са били принудени да напуснат града, а на двама други християни им е бил указан натиск за да се обърнат към исляма. Други християни също са били тормозени и физически насилвани откакто са поставени предупрежденията. Християнската общност в Бешено се състои от 30 вярващи, и тези християни от много години са подложени на натиск от страна на мюсюлманите. Проповедника Каса Ауано все още е в критично състояние след като мюсюлмани го нападат на 29 ноември 2010г. Няколко дена след атаката, около 100 мюсюлмани обграждат превозното средство, което е превозвало християнски лидери, които са отивали на среща с мюсюлмански представители на която е трябвало да се обсъди мирното споразумение между двете страни. Двама от мъжете, Тесема Хирего и Нигусе Денано са били сериозно ранени по време на нападението, докато техните спътници са претърпели по-леки наранявания. На 2 януари, мюсюлмани нападат с нож Темесген Петерос, след като е свидетелствал в съда против мюсюлманите нападатели. Да се молим Бог да отвори врата на християните в Бешено за да разпространяват Благата вест смело и с голяма любов. Да се молим техните гонители да познаят Христовата любов, чрез живота на нашите братя и сестри.

ИНДОНЕЗИЯ – Тълпа напада църкви след решение на съда
Група мюсюлмани от Темангунг, Индонезия, са нападнали три църкви, след като християнин обвинен в богохулство получава присъда, която според тях е твърде снизходителна. Около 1500 мюсюлмани започват да хвърлят камъни към полицията и да скандират ”смърт, смърт”, като едновременно с това чупят стъклата на съда и запалват близките автомобили. Бунтовниците след това се насочват към няколко църкви в околността. Индонезийската Църква Витлеем, която е била на два километра от съда е била изгорена, като е разрушена и част от детска градина в близост до имота и шест мотоциклета. Петдесятната църква Темангунг също е била изгорена, като тълпата през цялото време е викала ”изгорете, изгорете!”. Църквата Св. Петър и Павел е била разграбена и нейният лидер, Пастор Салхана е бил бит според информация на агенцията Release International. Агенцията съобщава още, че приюта за сираци и медицинският център към църквата са били разрушени по време на безредиците. Да се молим за вярващите и християнските работници засегнати от насилието и за възстановяването на мира в Темангунг, Индонезия.

3 thoughts on “Преследваната Църква в Китай, Етиопия, Индонезия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.