НИГЕР – Карикатура предизвика нападения на църкви

0

Бунтовници в Нигер унищожиха най-малко 45 църкви в знак на протест срещу изобразяването на ислямския пророк Мохамед във френското сатирично списание Шарли Ебдо.

Броят на църквите, изгорени през уикенда, варира според различните източници, но според някои той може да е над 70. Многобройни християнски домове, училища и организации, включително едно църковно сиропиталище, също са унищожени. Най-малко десетима души бяха убити при бунта, който се разпростря в градове в цял Нигер, макар че беше съсредоточен около столицата Ниамей и южния град Зиндер. Подобни протести се проведоха в още няколко страни като Алжир, Сенегал, Пакистан, Сомалия и Судан. Мнозина от малката християнска общност в Нигер са избягали от домовете си и се знае, че са много уплашени. От високоговорителите на джамиите екстремистите редовно излъчват проповеди, които подтикват към джихад срещу християните. В страната е роден Абубакар Шекау, лидер на Боко Харам.

  • Молете се християните в Нигер да познаят Божия мир и да бъдат снабдени с нови места, където да се покланят на Бога.
  • Молете се Бог да ги закриля и да укрепи на вярата им.

НОВИНИ: Според сведенията иранският християнин Ебрахим Фирузи все още е в затвора в Карадж, въпреки че вече е излежал своята присъда. Знае се, че Ебрахим, който трябваше да бъде освободен на 13.01, очаква своята заповед за освобождение. Той бешеосъден на една година затвор и две години изгнание в отдалечен граничен град заради своята християнска дейност (съобщение от 22.08). Молете се Бог да бъде с Ебрахим и неговото семейство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.