Молитвен призив за Украйна

0

За отбелязване на Международния ден на молитвата за преследваната църква – IDOP – 7 или 14 ноември 2021 г., Европейският евангелски алианс призовава евангелските християни по света да се обединят в молитва за онази част на Европа, където…

Молитвен призив за Украйна

Молитвен призив за Украйна

Молитвен призив за Украйна
За отбелязване на Международния ден на молитвата за преследваната църква – IDOP – 7 или 14 ноември 2021 г., Европейският евангелски алианс призовава евангелските християни по света да се обединят в молитва за онази част на Европа, където Църквата страда най-много. В момента това е районът на Донбас в Източна Украйна.

 

През 2014 г. подкрепящите руски бунтовници превзеха региона на Донбас и създадоха така наречените Донецка и Луганска народни републики.

 

Оттогава хиляди цивилни са загинали, близо 2 милиона души са избягали, а тези, които са останали, са претърпели последиците от продължаващия конфликт, крайната бедност и ужасното правителство.

 

Освен всички тези трудности, ограниченията върху свободата на религията или вярванията правят живота още по-мрачен за всички, които изповядват вяра, различна от тази на православните вярващи, свързани с Московската патриаршия.

 

Много църкви са незаконни и не могат да се срещат, особено евангелските и украинските православни. Цели деноминации се класифицират като екстремистки без основание.

 

Голяма част от християнската литература е забранена, включително руският синодален превод на Библията.

 

Църковните сгради са завзети със сила; християнският университет в Донецк е окупиран от войници.

 

Системата за регистрация на религиозните общности е напълно несправедлива. Църквите са намерили молбите им за отхвърлени или са били ликвидирани по-късно за предполагаемо екстремизъм. В Луганск не е регистрирана евангелска църква.

 

Римокатолически и украински православни духовници не са допуснати обратно в страната.

 

Отхвърлянето на забрана и събирането като църква така или иначе води до глоби и тормоз.

 

Така наречените народни републики Донецк и Луганск не са признати от международната общност поради незаконния и насилствен начин, по който са създадени.

 

Това означава, че международното право за правата на човека не се прилага. Единствените международни участници, които имат някакво влияние, са Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) и Международният червен кръст.

 

Ситуацията в Донбас е мрачна. Страхът е навсякъде.

 

И затова каним християните да се присъединят към нас в молитвата за промяна.

 

Да се ​​молим за чудеса.

 

Нека се молим за нашите братя и сестри там: за чудотворна надежда и мир, мъдрост и закрила, свобода и радост и добрата новина на Исус да бъде видяна и чута.

 

Нека се молим за тези, които работят за укрепване на мира и помирението и носят практическа надежда. Нека Бог да умножи въздействието на местните християни, които полагат усилия да обичат и да се грижат за ближните.

 

Нека се молим за работещите в ОССЕ: тези в мисията в Донбас и тези, които искат да упражняват влияние от чужбина. Нека се молим за защита, мъдрост и смелост и за приоритизиране на свободата на религията.

 

Нека се молим за промяна на сърцето на тези, които контролират региона на Донбас в Източна Украйна, така че свободата на религията, мирните събрания, изразяването и пътуването да бъдат напълно зачитани.

 

И нека се молим за драматичен обрат, за да може мирът да се установи в страната.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.