Преследваната Църква в Афганистан, Нигерия, Бутан

1

АФГАНИСТАН – Християнин в затвора отказва да се отрече от вярата си
На държания в затвора афганистански християнин Шуаиб Асадулах, наскоро му е била предложена свободата, ако се отрече от вярата си. Въпреки всичко той е останал непоколебим. Шуаиб е в затвора от 21 октомври, когато е бил арестуван за даването на Нов Завет на друг мъж в Мазар-е-Шариф, град в Северен Афганистан. Шуаиб е очаквал смъртно наказание, когато му произнесли присъдата на 4 януари, но упражненият натиск от международната общност е накарала Министъра на правосъдието да се намеси в негова защита. Съдът се произнесъл, че Шуаиб ще трябва да престои в затвора поне още 6 месеца, като според запознати със случая доктори са употребявали медикаменти за умствено-изменение на 26 годишния християнин. По време на цялото това изпитание, Шуаиб останал твърд в своята вяра. Той е казал, че изцяло е оставил живота си в ръцете на Исус и, че ”без вярата си, не бих могъл да живея”. Шуаиб е помолил да се молят за спасението на семейството му. Да се молим също международната намеса да повлияе на съдебната система в Афганистан за бързото освобождение на Шуаиб, заедно със Саид Муса, друг християнин затворен в Афганистан. Слава на Бога за твърдата вяра на Шуаиб.

БУТАН – Възможна промяна на положението на християните
По време на своето декемврийското заседание, властите регулиращи религиозните организации в Бутан са позволили на християнските организации да имат официална регистрация на своята общност. Това е първият случай в историята, когато Бутан признава и дава права на голяма част от своето население, което досега тайно е изповядвало своята вяра в Христос. Властите в Бутан досега са признавали само будизма и индуизма, като официални религии в страната. По тази причина, само тези две общности са имали право открито да изповядват своята вяра и да имат храмове за поклонение. Всички останали религиозни практики са били забранени със закон през 1969 и 1979 г. Източниците на информация твърдят, че готовността на правителството да признае християнството в определена степен се дължи на желанието на властите да имат по-голям контрол над християнската общност. Правителството е склонно да регистрира само една християнска организация, която да представлява всички християни в Бутан. Благодарим на Бог за тази позитивна стъпка. Да се молим Бог да работи в сърцата на властите за да бъдат отворени за името на Исус.

НИГЕРИЯ – Още убити в продължаващо етническо насилие
Среднощни нападения в две села в областта Плато са отнели живота на 8 човека в разгара на продължаващо религиозно напрежение в централна Нигерия. Източниците съобщават, че нападенията са извършени в селата Фарин Ламба и Фан. Двама мъже, една жена и бебе са били убити по време на нападението във Фарин Ламба. Според местните жители, нападателите са били облечени във военни униформи. В отговор, протестиращите са поискали преместването на военното подразделение имащо за цел опазването на мира в тази област. Военните са обвинени, че са ”затворили очите си” за нападателите на християните, и че дори са подстрекатели на нападенията. Това е петото поредно нападение на християнско село в тази област през последните две седмици. Най-малко 13 души са убити по-време на нападения в близките села през месец януари. Да продължим да се молим за християните в Нигерия. Да се молим Бог да раздвижи официалните власти, които да осигурят необходимата защита на християните. Да се молим техните съседи мюсюлмани да познаят Христос.

1 thought on “Преследваната Църква в Афганистан, Нигерия, Бутан

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.