ЕГИПЕТ – Християни са пометени от нападение на тълпа

0

Християните в село Ал-Нагамиш в Горен Египет са дълбоко покрусени, след като въоръжена с петролни бомби тълпа вилня в селото и разруши домовете и работните им места.

Нападението миналия петък явно беше предизвикано от подозренията, че местните християни са превърнали едно читалище в църква. Читалището също беше унищожено от огъня. Молете се за нашите братя и сестри в губернаторство Сохаг, които сега трябва наново да започнат да изграждат живота си. Читалището беше важно място за християнското малцинство в Ал-Нагамиш – вярващите се събираха там за погребения, сватби, а понякога и за молитва. В селото няма църква.

Три дни преди нападението местният презвитер проведе на мястото церемония, с която отбеляза една година от смъртта на баща си. На следващия ден екстремистите раздадоха брошури, твърдящи, че християните са превърнали читалището в църква, и призоваваха мюсюлманите да го нападнат. Те предварително спряха водоснабдяването в селото и препречиха пътя на пожарникарите, за да не може пожарът да бъде спрян. Напрежението в страната нарасна още повече след приетото през август ново законодателство, налагащо още повече ограничения на строежа на църкви в Египет.

* Молете се Бог да промисли за всички, чиито домове и поминък бяха изгубени или пострадаха при нападението.

* Молете се местните власти да предприемат решителни действия срещу екстремизма и да не оставят такива нападения безнаказани.

* Продължавайте да се молите египетското правителство да отстоява правата на религиозните малцинства в цял Египет не само на думи, но и на дела.

Новини: Молете се за нашите братя и сестри в суданската столица Хартум, където се планира три църкви да бъдат разрушени(съобщение от 05.08). Църквите са обжалвали и се очакваше в неделя (04.12) да излезе окончателното решение на съда. Следващото разглеждане на делото срещу тримата мъже от Судан и християнинът от Чехия, обвинени в „шпионаж“, трябва да се проведе в понеделник (05.12). Суданските презвитери Хасан Абдурахим и Коуа Шамаал, Петр Яшек (чешки гражданин) и Абдулмонем Абдумаула са обвинени в престъпления, които могат да им донесат смъртна присъда. Молете се те незабавно да бъдат оправдани.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.