ЕГИПЕТ – Християни са пометени от нападение на тълпа

Християните в село Ал-Нагамиш в Горен Египет са дълбоко покрусени, след като въоръжена с петролни бомби тълпа вилня в селото и разруши домовете и работните им места.

Нападението миналия петък явно беше предизвикано от подозренията, че местните християни са превърнали едно читалище в църква. Читалището също беше унищожено от огъня. Молете се за нашите братя и сестри в губернаторство Сохаг, които сега трябва наново да започнат да изграждат живота си. Читалището беше важно място за християнското малцинство в Ал-Нагамиш – вярващите се събираха там за погребения, сватби, а понякога и за молитва. В селото няма църква.

Три дни преди нападението местният презвитер проведе на мястото церемония, с която отбеляза една година от смъртта на баща си. На следващия ден екстремистите раздадоха брошури, твърдящи, че християните са превърнали читалището в църква, и призоваваха мюсюлманите да го нападнат. Те предварително спряха водоснабдяването в селото и препречиха пътя на пожарникарите, за да не може пожарът да бъде спрян. Напрежението в страната нарасна още повече след приетото през август ново законодателство, налагащо още повече ограничения на строежа на църкви в Египет.

* Молете се Бог да промисли за всички, чиито домове и поминък бяха изгубени или пострадаха при нападението.

* Молете се местните власти да предприемат решителни действия срещу екстремизма и да не оставят такива нападения безнаказани.

* Продължавайте да се молите египетското правителство да отстоява правата на религиозните малцинства в цял Египет не само на думи, но и на дела.

Новини: Молете се за нашите братя и сестри в суданската столица Хартум, където се планира три църкви да бъдат разрушени(съобщение от 05.08). Църквите са обжалвали и се очакваше в неделя (04.12) да излезе окончателното решение на съда. Следващото разглеждане на делото срещу тримата мъже от Судан и християнинът от Чехия, обвинени в „шпионаж“, трябва да се проведе в понеделник (05.12). Суданските презвитери Хасан Абдурахим и Коуа Шамаал, Петр Яшек (чешки гражданин) и Абдулмонем Абдумаула са обвинени в престъпления, които могат да им донесат смъртна присъда. Молете се те незабавно да бъдат оправдани.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.