Под властта на Боко Харам

0

Четиринадесетгодишната Халима Аудо е заловена от Боко Харам и затворена в лагер, управляван от нигерийската терористична група. Тя описва пред Радио Франс Интернешънъл (RFI) ужаса, който е преживяла. Халима е била свидетел как няколко млади момичета…

Под властта на Боко Харам

Под властта на Боко Харам

Под властта на Боко Харам
Четиринадесетгодишната Халима Аудо е заловена от Боко Харам и затворена в лагер, управляван от нигерийската терористична група. Тя описва пред Радио Франс Интернешънъл (RFI) ужаса, който е преживяла. Халима е била свидетел как няколко млади момичета са изпратени на самоубийствени мисии да взривят експлозиви на претъпкани пазари по време на престоя си в лагера.

 

Една от най-малките жертви, спомня си Халима, е деветгодишно момиченце. Халима разказва пред репортер на RFI: „Сложиха ѝ експлозиви и тя трябваше да отиде. В деня на тази конкретна мисия самоубийците бяха три – всички бяха малки момичета.”

 

Въпреки че е планирано сама да извърши самоубийствена мисия след няколко месеца престой и обучение в лагера, Халима Ауду успява да избяга с риск за живота си.

 

За съжаление, с възхода на Боко Харам и свързаната с Ислямска държава групировка Ислямска държава Западноафриканска провинция (ISWAP) в Нигерия, експлоатацията на деца като деца войници се превръща в честа и отрезвяваща реалност. Двете джихадистки групи са известни с масовите си отвличания на деца, особено на момичета, като част от кървавата им кампания за въвеждане на ислямския закон на шериата в Нигерия. ICC съобщи в миналото, че групата предпочита да използва по-малки деца като атентатори самоубийци и по-големи деца като войници.

 

Базираната в САЩ изследователска група, Център за борба с тероризма, установи, че откакто е използвала първата жена самоубиец през юни 2014 г., Боко Харам е извършила 240 самоубийствени атаки от жени и деца. Хиляда и двеста души са убити и повече от 3000 са ранени при тези атаки.

 

Халима Ауду, в своето описание на използването на деца войници от Боко Харам, описва тактиката на терористичната група по следния начин.

 

„Джихадистите използват комбинация от сила и промиване на мозъци, за да накарат децата да извършват такива зверства като самоубийствени атентати и екзекуции. Боко Харам казва, че ако взривиш самоубийствена бомба, ще отидеш в рая“, казва тя. "Всеки, който откаже да го стори, бива убит."

 

Източник: International Christian Concern

Photo credit: Africa Parent

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.