Затворени в Китай

1
Затворени в Китай

Затворени в Китай

Затворени в Китай

Местоположение: Азия

Население: 1,336,718,015 (юли 2011)

Религии (%): нерелигиозни (44.36), китайски (28.50), будисти (12.50), християни (7.92), други (6.72)

Президент: Ху Дзинтао

Форма на управление: Комунистическа република

Повече християни от която и да е друга страна са били и продължават да бъдат затваряни за вярата си в Китай. Правителството официално признава пет религиозни групи: будисти, даоисти, мюсюлмани, протестанти и католици. Властите стриктно контролират църквата, чрез държавно-контролираните Three-Self Patriotic Movement (TSPM) и Catholic Patriotic Association (CPA). По време на културната революция, дори тези контролирани от държавата институции са били забранени, и цялата религиозна дейност е била нелегална, водейки до раждането на движението на домашните църкви.

Широко обсъждана тема днес е броят на християните в Китай, тъй като правителството публикува информация само за двете държавно контролирани църковни движения – TSPM и CPA. Независимо че правителството официално отчита 28.6 милиона християни, според експерти реалния брой на вярващите християни е между 80 и 130 милиона души.

Можете да изпратите окуражително писмо на следните затворени за вярата си християни в Китай:

Aiqing Zhu

Aiqing Zhu е арестувана за „нелегална евангелска дейност“ на 9 юни, 1996 г., когато е била на 40 години. Тя е осъдена на 20 години затвор.

Prison address:

Aiqing Zhu

The Public Security Department

Xiang Xiang City

Hu Nan Province

China

Zhong Chen

Zhong Chen е арестувана за „нелегална евангелска дейност и за нарушаване на обществения ред“ през 2000 г., когато е бил на 32 годишна възраст. Не се знае на колко години затвор е осъдена.

Prison address:

Zhong Chen

Shu Yang Country Prison

Jiang Su Province

China

Wang Zhaomin

Wang Zhaomin е затворена от юни 1999 г.

Prison address:

Wang Zhaomin

Team #2, Qishan Lao Gai Camp

Datong District

Huainan City

Anhui Province

China

Hu Ying

Hu Ying, който е водач в South China Church, е осъден на доживотен затвор през 2002 г.

Prison address:

Hu Ying

Jingzhou Prison

Jingzhou City

Hubei Province 434020

China

Xu Fuming

Xu Fuming, член на South China Church, е осъден на доживотен затвор през 2002 г.

Prison address:

Xu Fuming

Jingzhou Prison

Jingzhou City

Hubei Province 434020

China

Xiao Yanli и Deng Xiaolin

Xiao Yanli, член на South China Church, е осъдена на 10 години затвор през 2002. Г-жа Deng Xiaolin е в същия затвор.

Prison address:

Xiao Yanli / Deng Xiaolin

No. 2 Divison, Section 2

Wuhan Female Prison

Wuhan City

Hubei Province 430032

China

Gong Bangkun

Gong Bangkun, член на South China Church, е осъден на 15 години затвор през 2002 г.

Prison address:

Gong Bangkun

No. 3 Divison, Section 6

Jiangling District

Jiangzhou City

Hubei Province 434110

China

Yi Chuanfu

Yi Chuanfu, член на South China Church, е осъден на 10 години затвор през 2002 г.

Prison address:

Yi Chuanfu

No. 2 Divison, Section 6

Jiangling District

Jiangzhou City

Hubei Province 434110

China

Dong Daolai

Dong Daola, член на South China Church, е осъден на 10 години затвор през 2002 г.

Prison address:

Dong Daola

No. 1 Divison, Section 6

Jiangling District

Jiangzhou City

Hubei Province 434110

China

Chi Famin

Chi Famin е осъдена на 10 години затвор от народния съд на окръг Yunyang на 14 май, 2002 г, за това, че е член на „лош култ“ (имайки предвид South China Church).

Prison address:

Chi Famin

Yongchuan Female Prison

Yongchuan City

Chongquin Province 402164

China

Alimujiang Yimity

През януари 2008 г., Alimujiang (Alim) Yimity, мюсюлмански обръщенец към християнството, е арестуван и обвинен в „подривна дейност към националното правителство и застрашаване на националната сигурност“, пресъпление наказвано със смърт. На 27 май, 2008 г., случаят на Алим стига до процес, но е върнат на прокурорите от Бюрото за национална сигурност поради недостатъчни доказателства. На 27 октомври, 2009 г., на Алим му е връчена 15 годишна присъда за „предоставяне на държавни тайни на чуждестранни организации“.

През ноември 2010 г. Върховния народен съд на провинция Xinjiang приема обжалването на съпругата и майката на Алим и решава да преразгледа случая. През февруари 2011 г., Върховния народен съд на провинция Xinjiang уведомява Алим, че потвърждава предишната присъда от 15 години затвор.

Prison address:

Alimujiang Yimity

Section 11

The Hinjiang No. 3 Prison

No. 1339, Dongzhan Road, Urumqi City

Hinjiang Uyghur Autonomous Region 830013

China

Членове на Църква Линфен-Фушан – провинция Шанхи

На разсъмване в неделя, 13 септември, 2009 г., група от 400 представители на властта, полицаи и допълнително наети лица нападат Църква Линфен-Фушан в провинция Шанхи. Без предупреждение, те започват да бият членове на църквата, които в този момент са спали в незавършената сграда, като над 30 от тях остават в критично състояние след нанесения им побой. Булдозери сриват сградата, а тълпата разграбва всичкия инвентар, като унищожават останалото обзавеждане. След жестокото нападение, властите във Фушан арестуват над 10 от водачите на Църква Линфен.

Yang Rongli

На 25 ноември, 2009 г., главният пастор Yang Rongli, 51 годишна, е глобена и осъдена на 7 години затвор. Напишете окуражително писмо на Yang Rongli, адресирано до нейната сестра Yang Linli.

Prison address:

Yang Rongli

c/o Yang Linli

Room 101, Fuyuan Central Building,

Shuiche Xiang, Xiangyang Road

Linfen City, Shanxi province 041099

China

Wang Xiaoguang

Известен с проповедите си и със силната си вяра, Wang Xiaoguang, на 56 години, помага в ръководенето на Църква Линфен. На 25 ноември, 2009 г., той е глобен и осъден на 3 години затвор. Пишете на Wang Xiaoguang, с адрес до неговите родители, Wang Yichao и Liu Manying.

Prison address:

Wang Xiaoguang

c/o Wang Yichao and Liu Manying

Room 106, Building 9

Shanxi Normal University

No. 1. Gongyuan Rd, Yaodu District

Linfen City, Shanxi province 041004

China

Yang Xuan

Yang Xuan е ръководел изграждането на „Джиндентай“, бележитата Църква на златния светилник (Golden Lampstand Church) в град Линфен. Известен със своите проповеди и умението да ръководи, Yang Xuan, 54 годишен, става мишена за гонителите на църквата. На 25 ноември, 2009 г., той е глобен и осъден на три години и шест месеца затвор. Неговата съпруга, Yang Caizhen, също е арестувана и осъдена на две години „превъзпитание“ чрез труд. Тя е освободена през февруари 2011 г., поради влошено здраве. Напишете окуражително писмо на Yang Xuan, адресирано до неговата близка Yang Linli.

Prison address:

Yang Xuan

c/o Yang Linli

Room 101, Fuyuan Central Building

Shuiche Xiang, Xiangyang Road

Linfen City, Shanxi province 041099

China

Zhang Huamei

Посветена на своята мисия в Църква Линфен, Zhang Huamei, 50 годишна, е водила различни служения, в това число и организирането на евангелизационните дейности на църквата. На 25 ноември, 2009 г., тя е осъдена на четири години затвор. Нейният адвокат се опасява, че е бита затова, че е споделяла вярата си на другите затворници в затвора. Напишете насърчително писмо на Zhang Huamei, адресирано до нейната майка Yu Feng-Liu.

Prison address:

Zhang Huamei

c/o Yu Feng-Liu

2nd House on last row

Zhong An Ping Village, Tiantan Town

Fushan County, Linfen City

Shanxi province 042601

China

Cui Jiaxing

Cui Jiaxing, 44 годишен, служи в Църква Линфен, като управлява финансите на църквата и помага в разпределението на помощите на отделните членове на църквата според техните нужди. На 25 ноември, 2009 г., той е обвинен в незаконно заемане на земя и укриване на данъци, като за това е глобен и осъден на пет години и шест месеца затвор. Напишете окуражително писмо на Cui Jiaxing, адресирано до неговия син Cui Zhichao.

Prison address:

Cui Jiaxing

c/o Cui Zhichao

Room #301, No. 3 Building, Home of Cement Factory

Yimin Road, Yaodu District

Linfen City, Shanxi province 041099

China

Gao Zhisheng

От 2005 г., Гао многократно е арестуван, затвярян и жестоко измъчван от властите в Китай, главно поради неговото застъпничество за човешките права. През 2006 г., той и група от видни адвокати защитаващи човешките права създават Асоциация на адвокатите за защита на човешките права на християните в Китай. Същата година Гао е осъден на 5 години пробация за подстрекателство към подривна дейност към държавата. След като излежава 3 години затвор, Гао условно е освободен със срок на изпитване, но той се ‘изгубва’ за дълъг период от време.

За първи път от неговото най-скорошно насилствено изгубване през април 2010 г., неговото местонахождение е потвърдено. По голмият брат на Gao Zhisheng, Gao Zhiyi е получил писмено известие за затварянето на Гао, което е подписано от затвора на 19 декември.

Prison address:

Gao Zhisheng

Shaya Prison

Shaya County Aksu Prefecture

Xinjiang Uyghur Autonomous Region 842208

China

Peng Ming

Пенг Минг е официален бежанец от Китай, който е жител на САЩ от 2001 г. Като християнин той е работил много години за установяване на демокрацията, свободата и правата на човека в Китай. През май 2004 г., докато е путувал към Тайланд за да посети възрастните си родители, Пенг Минг, 52 годишен, е примамен в Мианмар (Бирма), отвлечен е, и откаран в Китай, където е обвинен във въвличане в терористична дейност и осъден на доживотен затвор през октомври 2005 г. Затворен в затвора Han Yang, той страда от сериозни заболявания, които са били пренебрегнати от служителите в затвора.

Prison address:

Peng Ming

No. 4. Branch

Hubei Provincial Han Yang prison

Cai Dian District, Wuhan City

Hubei Province

China

1 thought on “Затворени в Китай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.