Първо послание на Йоан, глава 4A

0

ИЗПИТВАЙТЕ ДУХОВЕТЕ ДАЛИ СА ОТ БОГА „Възлюбени, НЕ ВЯРВАЙТЕ на всеки дух, но ИЗПИТВАЙТЕ ДУХОВЕТЕ дали са от Бога; защото много лъжепророци излязоха по света.“ (1Йоан4:1) С „не вярвайте на всеки дух“, апостол Йоан има предвид, не вярвайте на всяко учение, пророчество, видение, сън или уверение от човек, което ще видите или чуете и казва,…

Първо послание на Йоан, глава 4A

Първо послание на Йоан, глава 4A

ИЗПИТВАЙТЕ ДУХОВЕТЕ ДАЛИ СА ОТ БОГА

Възлюбени, НЕ ВЯРВАЙТЕ на всеки дух, но ИЗПИТВАЙТЕ ДУХОВЕТЕ дали са от Бога; защото много лъжепророци излязоха по света.“ (1Йоан4:1)

С „не вярвайте на всеки дух“, апостол Йоан има предвид, не вярвайте на всяко учение, пророчество, видение, сън или уверение от човек, което ще видите или чуете и казва, че е от Бог.
Ние добре знаем, че техните източници могат да бъдат от Бог, от човешкия ум или от сатана.
Парадоксалното е, че именно АПОСТОЛЪТ НА ЛЮБОВТА пише „НЕ ВЯРВАЙТЕ“, след като в характеристиката на ЛЮБОВТА в 1 Кор. 13-та глава, е „НА ВСИЧКО ХВАЩА ВЯРА“.
Какво ли означава това?
Първо и основно, че трябва да направим добър избор на „ТОЗИ“, „ТАЗИ“ или „ТОВА“, което ще възлюбим! Не всеки и всичко, което изглежда добро, правилно, красиво и от Бога, е такова по същността си. Изгледът му може да бъде добър и в същото време източникът му да е отровно замърсен. По тази причина апостолът съветва: „изпитвайте духовете дали са от Бога“.
Сега идва най-лесната част! Ние добре знаем, че „изпитването“ трябва да е на основа СЛОВОТО БОЖИЕ – БИБЛИЯТА. Познаването на СЛОВОТО и с помощта на СВЕТИЯТ БОЖИ ДУХ, Който като е в нас (ако е в нас) ще ни води, напомня, предпазва и изобличава, за да ни ориентира в този изпълнен с предложения, учения и идеи на последното време свят.

%d0%be%d1%80%d0%bd%d0%b0%d0%bc%d0%b5%d0%bd%d1%82

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.