Отворено писмо за глобалната криза на гражданското общество от 2020 година насам

0

Отворено писмо за глобалната криза на гражданското общество от 2020 година насам

д-р Дарин СТЕФАНОВ, историк (ХАРВАРД)
д-р Бистра Стречкова, микробиолог (fоrm., Novartis Pharmaceuticals)

Здравейте, близки, приятели, колеги и познати, с които животa ни е срещнал някога:

Със съпругата ми започваме едно дълго и трудно писмо до вас, което считаме за наш граждански дълг. Искаме да споделим размишления за разни аспекти на продължаващата криза, както и да изкажем някои основателни опасения за бъдещето въз основа на случващото се около всички нас от миналата година насам. Ще ви бъдем задължени, ако намерите подходящо време и спокойствие да прочетете докрай написаното тук.

Както знаете, официално всичко започна в Китай в началото на годината.  Техните учени първи изследваха токсична течност от белите дробове на няколко болни, констатираха наличието на коронавирус (след като отхвърлиха варианта за бактерия поради липсата на ефект от антибиотици) и въведоха масово обществено-икономическо затваряне, запор (lockdown). Дотук добре, вируси сме имали и преди, например западнонилски, САРС, МЕРС, птичи грип, свински грип и пр., средно веднъж на няколко години от 2001 г. насам.

Последната мярка обаче е безпрецедентна в световната история. Окей, да кажем, че Китайската Комунистическа Партия (ККП) така действа. Например, те затварят милиони уйгури в „образователни лагери“ за неопределен период от време, без външен контакт. Подобна участ, само че трудови лагери, преди няколко седмици е постигнала и 500,000 тибетци.  В средата на миналия век при изкопаването на язовири са изнасяли пръстта посредством кошници предавани от ръка на ръка по верига от десетки хиляди хора. Китайска му работа , НО

целият протокол за борба с коронавируса по непонятни причини изведнъж бе внесен без никакви задръжки, обсъждания, критики или промени в почти целия останал свят. Кога сме вярвали толкова на Китай и за какво друго? Никога, за нищо. Вълната от запори, уж за две-три седмици, за „изправяне на кривата“ мина през западните държави (без Швеция) като вълна от подредени домина. Изплашените политици делегираха цялата власт на неизбрани „експерти.“ Например, Нийл Фъргюсън от Imperial College-London, който (не за първи път) извади страшни предсказания за стотици хиляди жертви в Обединеното Кралство и милиони в Щатите, ако не се въведе запор. Разбира се, отново се оказаха съвършено погрешни, но никой не му потърси отговорност. Само го отстраниха от оперативния щаб, защото бе уличен в непозволена визита при любовницата си.

Оттам нататък се заредиха нови думички и безпрецедентни мерки, които промениха действителността ни. Понеже сме в чужбина и не знаем българските еквиваленти, ще изредим някои от тях на английски – “new normal”, “social distancing”, “superspreader”, “elbow greeting”, “contact tracing“, “self-isolation” и други. Освен запора, никога досега не сме имали:

 • медицинско военно положение
 • пропусквателни пунктове
 • масово тестване
 • масови карантини
 • масово проследяване на контакти
 • вечерен/полицейски час
 • наличие на асимптоматични болни
 • носене на маски, при това задължителни
 • въвеждане на задължителни ваксини в много държави (индиректно, привидно доброволно, но с множество социални механизми на принуда), силен натиск за останалите държави (повече по темата по-долу)
 • ограничение за отдалечаване от дома (5 км. в Австралия)
 • ограничение за дневно излизане за спорт/чист въздух (1 час във Великобритания)
 • задължително тестване при пристигане от чужбина (Гърция, Нова Зеландия и мнoго други)
 • концентрационни медицински лагери (isolation/quarantine camps) в различни фази на планиране/изпълнение в Нова Зеландия, Канада и САЩ

и т.н.

Нека заходим от периферията към центъра. Аз се занимавам с микроистория и обръщам по-голямо внимание на думите и контекста им от повечето хора. “Lockdown” е затворнически термин. Мярката се прилага при бягство на затворник. „Kарантина“ досега винаги се е прилагала само при основателно съмнение за заболяване или при пристигане от рисков регион, а не масово, на предимно здрави хора. „Социално дистанциране“ е оксиморон (термин състоящ се от взаимноизключващи се части). Наскоро прочетох, че Ангела Меркел е дала „амнистия“ от запора за Коледа. Без коментар. Наблюдава се, в буквален превод, „словесно раздвояване на Оруел (Orwellian doublespeak).“ Книгите на Джордж Оруел, „1984“ (1948) и Олдъс Хъксли („Прекрасният Нов Свят,“ 1932г.) са поучителни четива, нещо като наръчници от миналата година насам.

Хм, възможно ли е и другаде да има двусмислие? Например, да се казва, че се „спасяват животи“, а да става точно обратното? Не само, че е възможно, но е предсказуемо, реално и лесно доказуемо. Само че няма как да чуете за това по корпоративните медии. След близо година запор на хората и икономиката, и липса на достъп до болниците за всички други освен КОВИД болните, сега можем да пресметнем бройката на хронично (диабетно-, онко-, сърдечно- и пр.) болните, които умират по домовете си поради липсата на редовни медицински грижи. Към тях да прибавим самоубийствата (съществува доказана права пропорционалност между процента на безработицата и броя на самоубийствата), както и жертвите на битов алкохолизъм, домашно насилие, психически разстройства и т.н.

Но защо да се ограничаваме само с другите жертви, когато има ефективни начини да се надува бройката на самите КОВИД болни и жертви? Например, постепенно увеличаваме броя на симптомите на КОВИД, общи за редица заболявания, без нито един уникален за новата болест. По този начин прекатегоризираме обикновения грип и пневмонията в „ковидни.“ В една от провинциите на Канада миналата година, по официалната статистика, е имало 6 (?!) случая на грип. Когато един независим журналист (Джеф Бъруик) отрази в доклада си този факт, числото на уебстраницата бе променено на „пренебрежително малко“. Има и други начини. Пример от САЩ, за който пръв извести д-р Скот Дженсен, щатски сенатор от Минесота. За диагностициране на обикновена пневмония се отпускат на болниците 4,000 $; за КОВИД – 13,000 $, за интубиране – 39,000 $.

Друг изключително широко разпространен способ е писането на смъртни актове. Пренебрегваме напълно съпътстващите заболявания (comorbidity) и всеки починал С КОВИД пишем починал ОТ КОВИД. В Италия, която в началото толкова много изплаши света със смъртните си случаи, министърът на здравеопазването още през април призна „либералното“ броене на КОВИД починали с 1, 2, 3 и повече други заболявания. Когато пресметнем стриктно нещата, остават едва 2% от началната бройка. В САЩ докторите получиха специални нови инструкции за писането на смъртни актове. Само мимоходом ще споменем многобройните документирани случаи на писане на КОВИД при убийства, самоубийства, жертви на пътнотранспортни и други произшествия, по свидетелства на близките.

Ето че стигаме и до корена на проблема с КОВИД. Според самия им изобретател – американеца Кари Мълис, Нобелов лауреат по Химия за 1993 г. – RT-PCR тестовете НЕ СТАВАТ ЗА ДИАГНОСТИКА на „вирусен товар“. Тяхната целева употреба е в чистата наука и криминологията, когато човек разполага с много малко количество генетичен материал и иска да го умножи, за да може да го изследва. Отделно, липсва единен стандарт и всяка лаборатория прилага свой протокол на умножение. За сведение, над 35 цикъла, всеки тест дава положителен резултат. А това са «най-точните» тестове за КОВИД, за «бързите» въобще да не говорим. Дори милиардерът Елон Муск, който сам сътрудничи на една от многото ваксини в процес (германската Curevac), сподели, че от 4 теста, които си е направил едновременно при идентични условия, 2 са излезли положителни, а 2 отрицателни. Всъщност, това не е ‘тест’ в истинския смисъл на думата, а техника за бързо и евтино умножение на генетичен материал. Ако човек е изкарал грип някога или си е сложил противогрипна ваксина наскоро, има голям шанс да получи положителен резултат. По думите на самия д-р Мълис, който за жалост почина през август 2019 г., тези тестове само потвърждават будистката мъдрост, че всичко се съдържа във всичко друго. Накратко, поради гореизброените причини няма начин да знаем колко хора са болни или умират и точно от какво. Това, което е още по-лошо, е, че системата е податлива на всевъзможни манипулации в посока производство или не на бройки и «гнезда» на заразата по всяко време (например преди или след КОВИД ваксината).

Да направим една стъпка назад.

Покойният ми баща от малък ми обясняваше значението на самостоятелното, независимо мислене (“Мнозинството не означава правота.”). Днес това е по-важно от всякога. Друго нещо, на което наблягаше той, мир на праха му, далеч преди началото на интернета и експлозията на медиите, бе ключовата важност на информационната среда за функционирането на такова мислене. Преди време попаднах на изказването на американски антрополог (името ми убягва в момента), според когото от 60-те години на XX век започва процес на разминаване и раздалечаване между представяната от медиите реалност и същинската такава. Предполагам, че такъв елемент е съществувал винаги. Тези, които си спомнят социалистическия период в България, знаят как се четеше „между редовете“ вестник като „Отечествен Фронт“ или „Работническо Дело.“ Но кой да предположи, че от началото на „прехода“, този процес само ще се усложни и ускори? Навсякъде. След десетилетия свеждане към все по-нисък общ знаменател, както на избирателните кампании и политиката въобще, така и на информационните емисии на водещите корпоративни медии, двете реалности са неузнаваемо различни. Нещо като филма „They Live” (1988).

Малко числа. В САЩ 90% от телевизионния пазар се контролира от 5 мегакорпорации. В Германия 98% от печатните издания по лавките се контролират от 5 собственици. В България знаете кой притежава медиите.

Следователно, не е чудно, че разследващата журналистика, „четвъртата власт,“ вече няма никакво място по основните телевизии, радиостанции, вестници и списания, които все повече заприличват на пропагандни отдели на определени сраснали се корпоративни, държавни и/или транснационални интереси. „Министерство на Истината“ по Оруел. Какъв по-убедителен пример от прожектираната моновизия за корона кризата от миналата година насам? Да сте забелязали многопластовост, проблематичност, стремеж към отворена дискусия, толерантност към различия в гледните точки?

Не. Различията, ако въобще стане дума за тях, биват заклеймявани на секундата. Водещият в ITV (Великобритания), Иймън Холмс, бе принуден да даде официално извинение и за малко да загуби работата си за самото запитване дали да не бъде изслушано „другото“ мнение. Ако някой изрази различна от „партийната“ линия дистанционно, Zoom/Skype връзката мистериозно прекъсва (познаваме два такива случая – в САЩ и БГ). Налице е автоматичната дисквалификация на алтернативни мнения с обезпокоителната тенденция към криминализацията им. Ключови думички: „фалшиви новини“, „конспиративни теории“, „руски хакери“, „крайнодесни“ и т.н. Колцина знаят, че терминът „конспиративна теория“ е въведен от ЦРУ за мигновено компрометиране на всички алтернативни версии за убийството на Джон Кенеди? А всички знаем колко простичко и недвузначно събитие бе това, като отворена книга . . .

Ето кратък списък на основните тактики за разобличение на „конспиративните теоретици“ по корпоративните медии (и преди, и сега):

1) пълно мълчание по която и да било точка на аргумента; думата „конспирация“ премахва нуждата от едностранно обсъждане, камо ли двустранна дискусия;

2) изваждане на една точка от аргумента извън контекста, уголемяването ѝ до неузнаваемост и представянето ѝ за цялостен аргумент, който очевидно може да предизвика само присмех. Пример: „5G причинява КОВИД-19.“

3) „разгромяване на личността (character assassination)“ на «конспиратора» отново без каквато ѝ да било нужда от обсъждане на аргумента му/ѝ;

4) тенденциозна дискусия на въображаемите мотиви на „конспираторите.“ Пример (парафраза на думите на един английски радиоводещ): Противоваксинните активисти в Обединеното Кралство знаят, че твърденията им могат да навредят на здравето на хората. Тогава защо го правят?

Какво прави впечатление? Нито веднъж не се представя цялостно и не се обсъжда достоверно оригиналния аргумент. Никога не се дава думата на иначе мислещите хора. Защо? Не ще ли е лесно да бъдат оборени понеже на наша страна е «Науката»?

Вместо открита равностойна дискусия, се включва цензурата – 1) чрез това, което се казва/показва или не и 2) чрез това, което бива сваляно от ефир. По първата точка, колко от вас знаят за големите протести в Берлин против запора в началото и края на август? Става дума за около 1 милион души, като най-големия митинг на СДС в София навремето (плътно хора по «Цариградско Шосе» от Орлов Мост до хотел «Плиска»). Интересно на колко ги оцениха медиите? 18,000. По втората точка, тече засилваща се чистка на «другостта» по платформи и социални мрежи като youtube, facebook, twitter, linkedin, vimeo … Разбира се, за доброто на гражданите. Всъщност, тя е започнала полека-лека още преди няколко години, но покрай кризата набра скорост, под несъкрушим предлог за, какво друго, здравето на хората. Засега кулминацията бе на 15 октомври, във връзка с предстоящите тогава американски избори. Изчезват неудобни видео материали, лекции, дори научни статии или изявления, които са в разрез с общоприетото (общоналожено?) повествование. Без уведомление, обяснение или право на обжалване. Без преувеличение, гори цифровата Александрийска библиотека. Да се готвят частните уебстраници на независимите журналисти и всички свободомислещи хора.

Между другото, повечето официални „факто-проверители (fact checkers)» на алтернативни мнения са спонсорирани от същите лица, които тези мнения критикуват. Казано по нашенски, крадецът вика: „Дръжте крадеца!“ Неслучайно независимият журналист Джеймс Корбет зададе въпроса: „Ами кой ще провери проверителите?“ Ето защо друг журналист на свободна практика, Ричард Гроув, наскоро започна съвместен проект на 40 действително независими фактопроверители.

Наскоро излезе наяве и координирането на цензурата между Facebook, Google и Тwitter, например, при запитване от американския сенатор Джош Хооли към Марк Закърбърг. На тези, които все още имат идеалистична представа за ролята на Google и не знаят за връзките с военно-индустриалния комплекс, както и на Facebook, още от основаването им, препоръчваме документалния филм „The Creepy Line (Зловещата Черта)». Между другото, там може да чуете и любопитни неща за алгоритмите за филтриране на Google търсения по ключови думи, както и за тъмната страна на социалните мрежи по принцип. Притежателите на gmail сметки да имат предвид, че всичко (включая чернови и изтрити писма) се записва и пази.

Ако всичко бе наред с медиите, посланието при подобна ситуация би било нещо като: „Чакайте бе, хора, по-спокойно… Има проблем, но ще се оправим с него заедно.“ Вместо това станахме свидетели, поне в чужбина, на широкомащабна кампания за всяване на страх (fear porn). В САЩ има хора, които не са излизали от къщите си от март месец.

Кой е един от основните фактори за отслабване на имунната система? Страх в частност и стрес като цяло. Друг ключов фактор в тази насока? Стоенето вкъщи под запор (домашен арест?). Толкова месеци драконовски мерки какво постигнаха в борбата с КОВИД? Напротив, стана по-зле. Въпреки това, продължаваме да затягаме … След като цяло лято КОВИД психозата бе поддържана благодарение на тестовете, сега започва зимният грип, така че до пролетта ще става само по-зле. Надолнище за КОВИД операторите.

Вирусът не е изолиран и пречистен; вместо истинска чернобяла снимка, имаме вездесъщата му цветна компютърна анимация (изглежда по-страшно); нито един от четирите постулата на Роберт Кох, един от основоположниците на вирусологията, не е спазен; нямаме „златна мярка“ за теста, но имаме „експерти,“ които вече правят връзка между вируса и неспособността за ерекция, както и усещането за несъществуващи миризми, или дори обясняват какво виждат умирайки болните от КОВИД … Настана период на суеверия, мракобесие и лов на вещици. Комай се върнахме 1000 години назад.

Цялата работа заприличва на «култ към КОВИД», който изисква от членовете си, всички нас, безпрекословно подчинение при изпълнението на все по-абсурдни, алогични, ненаучни директиви. Да споменем набързо маските – безпрецедентно средство в най-новата ни история, зад което не стои нито една научна публикация. Напротив, има много и убедителни разработки и свидетелства за неврологичната вреда от тях дори при напълно здрави индивиди, както и практически демонстрации на тяхната неефективност при задържане на аерозоли в която и да било посока (всички видове освен противогазите). Отделно, има достоверни научни изследвания за вредата, дори само на психологична основа, при пациенти, обслужвани от лекар носещ маска в сравнение с пациенти обслужвани от лекар без маска. Наскоро прочетохме за изследване, което показва, че 85% от КОВИД болните са носили правилно и стриктно маските си. Е, и? Хората да правят, каквото им се казва, и това е … А когато пожелаят да не си вредят сами, ще ги глобяваме и дори арестуваме.

Ето че дойде ред и на ваксините. Аргументът сам гради себе си. Достатъчно е да споменем някои факти и безпрецедентни стъпки.

Факти:

1)      Средният период, който е отнела досега разработката на ваксина = 20 години.

2)      Най-краткият период въобще за същото (най-консервативна оценка) = 4 години.

3)      Броят на ваксини срещу коронавируси, известни на науката от 60-те години = 0.

4)      Ефективност на ваксината против обикновен грип = 21%

5)      За списъци на съставките на досегашните ваксини.

6)      Брой на досегашните ваксини разработени от Moderna = 0.

7)      Общи глоби за нанесени щети от Pfizer на пациенти от 2000 г. насам = 5 млрд. $

и т.н.

Безпрецедентни стъпки при разработката на КОВИД ваксините:

1)      Масово събиране на средства в полза на големите фармацевтични компании (Big Pharma) посредством телеконференция на световните лидери (40 държави, без САЩ, които отделно дадоха 2 млрд. $) още в началото на май. Сума = 8 милиарда $ (Бел. Авт.: При световно население от 7,8 милиарда, оставяме на читателя да пресметне размера на потенциалните печалби от КОВИД ваксини.)

2)      Облекчаване и ускоряване на процедурите при разработване и одобрение на ваксините. Пропускане на фазата с опитите с животни. Позволяване на кандидатстването за финално одобрение от съответните органи (CDC в САЩ, EMA в ЕС) докато тече Фаза 3, т.е. преди завършване на разработката.

3)      Предварително закупуване на ваксини от всички водещи проекто-производители – Pfizer/BioNTech, Moderna, Astra Zeneca, Johnson & Johnson и др. – месеци преди окончателното одобрение на която и да било от тях. Общо количество закупено за нуждите на ЕС към 21.12.2020 = 1,3 млрд. дози.

4)      Едностранно/непрозрачно, следователно непроверяемо/недоказуемо определяне на процента на ефективност на проекто-ваксините от самите им производители, при което се наблюдава тенденция напомняща на търгово наддаване: Pfizer започна с 90%, Moderna вдигна на 94.5%, Pfizer се самокоригира на 95%; Astra-Zeneca започна с крайно неадекватните 70%, но се самокоригира на 90%. (Сравни с Факти: 4) по-горе)

5)      Трите водещи ваксини са експериментални, т.е. безпрецедентни в световната история – mRNA (Pfizer, Moderna) или аденовирусен вектор (Astra Zeneca) – т.е. по същество до една представляват генна терапия, при липса на каквато и да било представа за възможните последствия.

6)      Премахване на всякаква правна отговорност от производителите в глобален мащаб (в САЩ тя е премахната още през 1986 г.) при откриването на странични ефекти, кратко- или дългосрочни, или при увреждането на здравето, временно или постоянно, включително смърт на ваксинираните хора.

7)      Обсъждане на система за „фармакобдителност (pharmacovigilance)“ т.е. следене на биологичните показатели на ваксинираните в продължение на 24 месеца от Google (САЩ). Следващата стъпка, която вече подлежи на оживено обсъждане е използването на изкуствен интелект (ИИ) за ранното диагностициране на болести дни/седмици преди човек сам да се усети с цел своевременното администриране на съответните медикаменти.

8)      Продължителна широка агитация в публичното пространство за нуждата от масовост на прилагането на ваксините. Заклеймяване и криминализиране на образа на противоваксинните активисти в рамките на издигащия се нов обществен модел на „биосигурност“ (виж по-долу). Официално обсъждане на мерки за борба с „ваксинната колебливост.“ Маркетингова кампания за популяризиране на КОВИД ваксините сред населението на базата на психологически фактори (като вербуване на разни „звезди“ и др. известни личности с милиони почитатели, пациент на име Уилиъм Шекспир и пр.) вместо научна информация (САЩ, Великобр.). Премахване на правните спънки за откритото рекламиране на ваксините в средствата за масова информация (Великобр.); заплащане в размер от 12,58 лири стерлинги на общопрактикуващите лекари (GP) за всяка администрирана доза на КОВИД ваксина. Издаване на хартиена картичка (за портфейла) на ваксинираните (САЩ).

9)      Активно ангажиране на армията в разработването и администрирането на ваксините (САЩ, Канада, Великобритания).

10)  Промяна на дефиницията за „стаден имунитет“ в посока на премахването на естествения имунитет в следствие на прекарано заболяване от Световната Здравна Организация (СЗО) в навечерието (13.11.2020) на въвеждането на КОВИД ваксините. Тази мярка отваря вратата за масово ваксиниране при всеки следващ вирус.

И т.н.

Официално, КОВИД ваксините може да останат незадължителни, но каква свобода на избор ще имат хората, ако достъпа до работа, училище, градски транспорт, магазини, концерти, спортни събития, ресторанти и пр., както и възможността за международно пътуване зависят от КОВИД паспорти? А да не се лъжем, въведат ли се веднъж паспорти за КОВИД ваксинации, може само да бъдат прибавени други. Вирусът неизменно ще мутира, ще се намерят и други вируси . . . Да не говорим, че в САЩ 276 ваксини са в различни фази на разработка и при «новия нормалитет» надали ще е трудно да бъдат включени в задължителния имунизационен календар след КОВИД. Знаете ли какъв е приблизителният размер на печалбата само от една ваксина включена в задължителния календар на САЩ само за 1 година? Около 30 млрд $. А интересно колко горе-долу печели още преди години едно популярно сутрешно предаване по водеща телевизия в САЩ само за една седмица от реклами на Big Pharma? Около 500,000 $.

Естествено, много играчи се опитват да използват корона кризата за собствените си цели, но най-голямата и потенциално опасна схема е публично представена от Kлаус Шваб (ученик на Хенри Кисинджър, който е ученик на Уилиъм Елиът, все в Харвард) – основател и председател на Световния Икономически Форум (СИФ; World Economic Forum). Отново, да обърнем внимание на думичките и лозунгите – „Great Reset“, «четвърта индустриална революция“, „Build Back Better (да издигнем отново и по-добре),” които напоследък са на устата на политици като премиерите на Великобритания и Канада, както и новия президент на САЩ Джо Байдън. Буквалният превод на първата фраза би бил „Великото Рестартиране,“ но г-н Шваб отхвърля тази интерпретация на стр. 121 на книгата си със същото име (плюс КОВИД), която излезе през май миналата година. По-добре е „Великото Начало [на съвършено нова система]” или «Великата Трансформация.“ Всъщност, става дума за „Велико Зануляване“, но да не избързваме. Като се загледа човек, хер Шваб много напомня на Блоуфелд от „Спектър“ (един от филмите за Агент 007). Проблемът е, че има много влиятелни съмишленици сред които, освен гореизброените, са филантро-капиталисти като Бил Гейтс, Джордж Сорос и членовете на Коалицията за Приобщаващ Капитализъм (Coalition for Inclusive Capitalism), папата, принц Чарлс, Кристалина Георгиева от Международния Валутен Фонд (International Monetary Fund), Антонио Гутерес от ООН, президента на Маstercard и много други.

Под прикритието на благовидни понятия като „sustainability (екологично съобразено, неизчерпващо използване на природните ресурси)», «inclusion (приобщаване),» “equality (равенство),“ се прокрадват идеи за обществен инженеринг от най-дълбочинно естество и в най-голям (глобален) мащаб. На уебстраницата на СИФ можете да се запознаете с всевъзможни изключително детайлни „трансформационни карти (transformation maps),“ включително за България. Концепцията произхожда от 2017 г., но бива нагодена към вируса тази година. В тази връзка, наскоро канадският премиер публично призна, че коронавирусът само е ускорил планове, които са в процес от години насам.

Хм, да нахвърляме с груби щрихи икономическата страна на запорите, които продължават, с прекъсвания, вече близо година и чийто край не се вижда. . . Да речем, че в началото не бе ясно дали ще преборим вируса по този начин, но това, което бе сигурно при подобен курс и неизбежно се случи е унищожението на стотици хиляди дребни и средни бизнеси и съсипията на милионите хора, изхранващи се с тях. Не от КОВИД, а от правителствата. Съгласете се, че много прилича на контролирана имплозия на световната (особено западна) икономика. Налице е премахването на икономическата независимост на голям процент от населението, което съставя средната класа, гръбнака на западните демократични общества. Напомня на «спасяването на животи», от което загинаха и продължават да загиват голям брой хора.

Междувременно, предсказуемо, милиардерите „дръпнаха“ с около 2 трилиона за 6 месеца, достигайки общо състояние от 10,2 трилиона $ (към окт. 2020). Джеф Безос (183 милиарда $) от Амазон има шанс да стане първия трилионер в обозримо бъдеще. Като съчетаем консолидирането на икономическата дейност с ускорената автоматизация на труда (не само ниско-, но и високоплатения), която и без друго беше на път, заплашвайки в скоро време 70% от населението в трудова възраст с безработица, стигаме до „благоприятни“ условия за новите реформи (виж по-долу).

Да определим още две ключови думички, които засега „минават под радара,“ но за които всеки трябва да знае – „технокрация“ и „трансхуманизъм“. Първото е нова икономическа и социална система на разпределение и управление на ресурсите от неизбрани „експерти-технократи“ и техните алгоритми (всъщност, движението произхожда от 30-те години на 20-ти век, а платформата му е актуализирана с новите технологии и възможности от 21 век). Второто е умишлена/изкуствено предизвикана трайна промяна на човешката природа, взаимоотношения, общество и всички останали човешки дейности. Ето един цитат от изказване на г-н Шваб пред Чикагския Съвет за Глобални Въпроси, както и (на няколко места, в парафраза) в книгата му „Четвъртата Индустриална Революция“ (2016): „Накрая четвъртата индустриална революция ще ни доведе до сливането на нашите физически, цифрови и биологични идентичности . . .“ За това сливане в едно на хората и машините говорят теоретици като Рей Курцуайл от Google („the singularity“), работят фирми като Neuralink на Елон Муск и т.н.

Вероятно се досещате накъде бием. От една страна, за пръв път в историята на съвременната цивилизация, технологиите за пълно централно контролиране на населението са налице. Нещо повече, понастоящем се полагат основите на мултимилиардна (мултитрилионна?) технологична инфраструктура в световен мащаб. За разлика от вируса, тя ще е безсрочна. От друга страна, липсва каквато и да било прозрачност и обществена дискусия за нуждите, рисковете, естеството, безопасността, параметрите на приложение и контрола, камо ли за етичната страна.

Хм, възможно ли е корона периода, без значение на мистериозния му произход, да бъде използван като трамплин [период на начална психологическа обработка/приучване (psychological conditioning) на масите] за живот при новите изкуствено създадени условия и пасивно/безкритично възприемане на задаващите се реформи? Става дума за въвеждането на цифров долар/евро/йена/юан …, премахване на възможността за плащане в брой (официално заради вируса, реално с цел отнемането на алтернатива, която при това е непроследяема), въвеждането на единен основен доход (UBI) за всички обикновени хора (начиная с прясно разорените) срещу наложена им прозрачност и послушание (система за социални кредити), нов “обществен договор“, нова социална йерархия . . . В Китай вече от години, ако човек пресече неправомерно пътното платно, още преди да се прибере вкъщи съответната глоба е вече приспадната от личната му/ѝ сметка. Тази постъпка води до загуба на точки. При падане под определено ниво, човек не може да наема апартамент, да получава кредити, да пътува с влак или самолет… В това положение вече се намират около десет милиона души.

Възможно ли е маските, социалното дистанциране, физическата изолация да не са временни? Например, вече се продават детски кукли с маски, има манекени с маски по витрините на бутици, чертаят се нови уредби на летища с маскоприлагане. Теле-работа, теле-обучение, теле-медицина . . .

Неумишлено и неизбежно ли бе потискането на всички положителни емоции и социални отдушници за хората от миналата година насам (спорт, концерти, кино, театър, ходенето на църква и църковното пеене, кръчми и пр.), при положение, че има начини да се спазва безопасна дистанция? Дали е случайна или временна новата концепция за „биосигурност“, според която всеки е потенциален виновник (биотерорист), волно или неволно? Човешкото тяло като оръжие всяващо страх (weaponization) и изцяло оправдаващо строгите уж предварителни, всъщност възнамерено трайни технологични мерки по оста – „проблем-реакция-решение (problem-reaction-solution)“.

На фона на случващото се тази година кое определение на „човечество“ ви изглежда по-убедително – 1) съвкупност от свободни личности или 2) безличен глобално управляем ресурс?

Възможно ли е крайната (много амбициозна, на пръв поглед абсурдна) цел на някои влиятелни кръгове [запитайте се кой печели (cui bono) и кой не подлежи на критика] да е трансформация на всички хоризонтални междучовешки връзки в индивидуални вертикални централизирани в оформящия се глобален конгломерат, който да се «вклини» между хората, да ги атомизира и премахне всички форми на лично пространство и алтернативно мнение?

Това, което малцина съзнават, е връзката между четирите издигащи се колони на настоящата глобализация: 1) големи корпоративни медии, 2) големи високотехнологични компании (Big Tech), 3)  големи фармацевтични компании (Big Pharma) и 4) призмата «правителства-централни банки-военно-индустриален комлекс». Пълното им технологично «включване» и съгласуване, при липса на прозрачност и механизми на контрол от страна на гражданите, ще създадат сериозни предпоставки за установяването на световна технократска диктатура, която, веднъж издигната, ще бъде несломяема. Тоталитаризъм (технофеодализъм?) от най-чист вид.

Към тази зловеща цел ни приближават ускорените (особено от миналата година насам) процеси на отслабване на хоризонталните (органични или вторични) връзки между хората (със семейство, близки, приятели, познати). В тази насока, два пресни примера от САЩ. 1) Градският съвет в столицата Вашингтон наскоро прие наредба за КОВИД тестване и ваксиниране на децата над 11 г. без родителско знание/съгласие и без техен достъп до медицинските „картони“ на децата. 2) Губернаторът на щата Върмонт въведе разпитване на децата в училище след Деня на Благодарността дали техните родители са спазили медицинските наредби за провеждане на празника. Как мислите, кой е морално правилният ход на детето в този случай?

Както, предполагаме, се досещате, засега англо-държавите – САЩ, Великобритания, Канада, Австралия и Нова Зеландия (плюс Ирландия) – страдат в най-голяма степен от разюздания «медицински фашизъм». Най-добре организирани не само в Европа, но и в света са съпротивителните граждански сили (широка коалиция от доктори, учени, прависти, политици и обикновени хора) в Германия. Съвсем наскоро френски екип направи документален филм «Hold-up (Принудително спиране и ограбване на човек)», за който чухме суперлативи, но още не сме го гледали (чакаме да излезе със субтитри). Разбира се, youtube и vimeo го свалиха след само 2 дни.

Играта загрубява. На 7.12.2020, броени дни преди началото на КОВИД ваксинирането в САЩ,  при крайно съмнителни обстоятелства почина Бранди Воон, противоваксинна активистка от Калифорния, бивш служител на Big Pharma (Merck) и родител на ваксино-увредено дете, слeд дълъг период на агресивно следене, анонимни заплахи и психически тормоз. Това е само един случай измежду десетките мистеризни кончини на „предупредители (whistleblowers)“ и холистични медици в САЩ през последните години.

„Г-н Глоубъл“ (фразата принадлежи на Катрин Остин Фитс, бивш заместник-министър на сградния фонд и градското развитие в кабинета на Джордж Буш-Старши) играе „ва банк“, така че са възможни и други неприятни изненади – киберпандемия, прекъсване на снабдяването с храни, ток, интернет и какво ли друго . . . ?

Накратко: налице е пандемия не от КОВИД-19, а от повсеместна корупция (морална, научна, икономическа и др.), властолюбие, невежество, PCR тестове, страх и изкуствено подклаждана групова истерия. Пандемия, която, с течение на времето, все повече заприличва на пландемия.

Не забравяйте, че има съдби по-лоши от смъртта. Ако оставим нещата на самотек, в крайна сметка ни грози пълна видимост, проследяемост, таксуемост и цензурируемост на всички човешки взаимодействия завинаги. Звучи невероятно? А колко неща изглеждаха невероятно в началото на годината и все пак се случиха? Заради личното ни удобство днес, да не загубим свободата си утре (или още днес). В този смисъл, уместен е примерът с жабата в тенджерата с вода на котлона. Ако огънят е поначало силен, тя ще изскочи навън и ще се спаси. Ако бива засилен плавно обаче, тя не ще заподозре нищо докато не стане прекалено късно. Къде минава чертата, която не бихте прекрачили? В какъв свят искате да живеете? А какъв свят ще оставим на идните поколения?

Какво можем да направим ние за „нов нормалитет“, който ни устройва?

 1. Първата и най-лесна стъпка е да се погрижим за поверителността на личната ни информация и търсения. Ние ползваме Brave browser с търсачка swisscows, както и понякога Tor с DuckDuckGo (onion extension).
 2. Втората и много по-трудна стъпка, ако човек желае да се отърси от унеса на «култа към КОВИД» и да разбира по-добре какво всъщност се случва и какво ни готвят «върхарите», е пълното изключване от всички основни медии. Чрез препратките може да стигнете до уебстраници на независими разследващи журналисти, много от коитo са спечелили награди за труда си, въпреки рисковете, които засега само се увеличават, и демонетизацията им от youtube (повечето от тях се издържат чрез дарения). При наличие на интерес, можем да посочим и други имена, които уважаваме.
 3. Когато толкова много неща са под въпрос, може би е добре човек да преодолее вирусологичната си неграмотност. От предоверяване на „експертите“ стигнахме до този хал.
 4. Да си възвърнем правото на свободни (особено неудобни) въпроси и да настояваме за публична проверка и преоценка на натрупаното досега знание, индиректните методи за постигането му и ефективността на мерките на съвременната вирусология. Няма да ви отегчаваме с пълния списък (изцяло неспазен) от необходими стъпки за изясняване на случая „КОВИД“ по протокола на самата ни стандартна наука. А имаме идеи и за поглед встрани, където най-вероятно се крие корена на проблема.
 5. Да организираме форуми за обществена дискусия с цел изясняване на ситуацията и понасяне на отговорност от съответните лица и институции.
 6. Готовност за форми на гражданско неподчинение, петиции, протести и пр.

Оставаме на разположение за въпроси и идеи за конкретни съвместни солидарни дела за незабавното преустановяване на всички порочни ненаучни практики свързани с тази изфабрикувана криза, „коронният номер“ на глобалистите. Едва след това можем да преминем към дейности, които 1) да противодействат на „кресльовщината“ и поляризацията по социалните мрежи и корпоративните медии стимулиращи крехкост/чупливост на егото, конформизъм, манталитет на жертва и примиренчество у хората, и 2) да поощряват личното мислене и воля, свободата на словото, непресторената толерантност към различията и чувството за лична отговорност. Оттам нататък започва едно по-приемливо бъдеще.

Ако желаете, препратете това писмо на когото намерите за добре.

Накрая няколко мотивиращи мисли:

 • По Данте: Преддверието на ада е запазено за хора, които във време на морална криза са запазили неутралитет.
 • «Количеството тирания, която получавате, се равнява на тази, с която се примирявате.» (Томас Джеферсън)
 • „Задавайте въпроси за всичко. Направете собствените си изводи. Бъдете бдителни.“ [Раян Кристиън от „Last American Vagabond”]
 • „Най-сигурният начин да предвидиш бъдещето е да го създадеш.“ Петер Друкер

 

Честита Нова Година на всички ви!

 

Обяснителни препратки по реда на споменаването им в текста:

 1. Селия Фарбер, американска разследваща журналистка от шведски произход, носителка на награди и жертва на гонения за дейността си.

https://uncoverdc.com/2020/04/07/was-the-covid-19-test-meant-to-detect-a-virus/

 1. Статия от Торстен Енгелбрехт и Константин Димитър за „научното безсмислие“ на RT-PCR тестовете на уебстраницата на Българската Патологична Асоциация.

https://bpa-pathology.com/covid19-pcr-tests-are-scientifically-meaningless/

 

 1. Външна рецензия на RT-PCR теста за коронавирус и молба за оттеглянето му до научното епидемиологично списание Eurosurveillance, подадена на 27.11.2020 от екип от 22 учени.

https://cormandrostenreview.com/report/

 1. Изказването (13.11.2020) на д-р Роджър Ходкинсън пред съвета на провинция Албърта в Канада по темата за корона кризата (свалено от youtube, но качено на Bitchute, платформата приела бежанците от youtube). Той, измежду другите си квалификации, които изрежда, е и собственик на фирма за PCR тестове.

https://www.bitchute.com/video/u4IFv9kacIAZ/

 1. Джеймс Корбет, независим канадски журналист работещ в Япония.

https://www.corbettreport.com/episode-381-who-will-fact-check-the-fact-checkers/

Препоръчваме още неговите материали: „Защо нефтената индустрия (big oil) превзе света“, „Как нефтената индустрия превзе света,“ „Кой е Бил Гейтс“, „След Вируса: Светът през 2025 г.“ [пример за предсказателно програмиране (predictive programming)]. Пълен списък на източниците под всяко видео.

 1. Виж тук: https://grandtheftworld.com/
 1. Американският сенатор Джош Хооли разпитва Марк Закърбърг:

https://www.youtube.com/watch?v=pOdrPruSnrw

 1. Документален филм „Зловещата черта“ (2018):

https://www.youtube.com/watch?v=0v6KBGr5IzY&t=1s

 1. Кратък видео материал от д-р Андрю Кауфман от гр. Сиръкюз, щата Ню Йорк, за липсата на удовлетворение на постулатите на Роберт Кох при случая «КОВИД» (свалено от youtubeканала му, „огледално“ качено пак).

https://www.youtube.com/watch?v=-Wp_PwYFMyM&t=55s

 1. Лекция (19:52) „Култът към КОВИД“ на американския интелектуалец Tom Woods, носител на множество награди. Включва преглед на данни, по държави.

https://tomwoods.com/ep-1775-the-covid-cult/

 1. Статия „Култът към КОВИД“ на американския писател, драматург и сатирист, живеещ в Берлин, C.J. Hopkins, на уебстраницата му „Фабрика за Съгласие“

https://consentfactory.org/2020/10/13/the-covidian-cult/

 1. Статия „Маските излагат на сериозни рискове здравите хора“ от д-р Ръсел Блейлок, американски неврохирург.

https://www.citizensforfreespeech.org/blaylock_face_masks_pose_serious_risks_to_the_healthy?utm_campaign=9_29_20_webinar_invite_3&utm_medium=email&utm_source=cffs

 1. Лекция (9:15) на д-р Tom Cowan от Сан Франциско, обзор на публикации за употребата на маски от обслужващи лекари.

https://drtomcowan.com/bio/

https://www.youtube.com/watch?v=OvHdOGgSjZU&t=69s

 1. Списъци на съставките на досегашните ваксини по официални данни:

https://learntherisk.org/vaccines/ingredients/

https://www.fda.gov/vaccines-blood-biologics/vaccines/vaccines-licensed-use-united-states

 1. Препратки към разни проекти за КОВИД паспорти:

а) нагледна илюстрация на проекта на английска фирма за устройство на летищата. Бел. Авт.: Обърнете внимание, че всички хора са с маски дори след администрирането на КОВИД ваксините.

https://www.quanta.im/covi-pass/

б) презентация (7:09) на независимия журналист Spiro Skouras oт Аризона за проекта на ООН за биометрична цифрова идентификация-портфейл на служителите им (оттеглен наскоро)

https://www.youtube.com/watch?v=4HDzQhbOgpA&t=1s

в) уебстраница на „Здравен Паспорт Ирландия“ с вграден видео материал (2:25)

https://www.healthpassportireland.ie/

г) Common Pass („Общ Паспорт“) на Common Trust Network („Мрежа за Взаимно Доверие“) на Световния Икономически Форум (виж Преп. 16)

https://www.weforum.org/projects/commonpass

 1. Световен Икономически Форум: 

а) футуристично есе на една депутатка в датския парламент на страницата на СИФ:

https://www.weforum.org/agenda/2016/11/how-life-could-change-2030/

и в оригиналния му вид в списание „Форбс“ от 10.11.2016 (виж заглавието) –

https://www.forbes.com/sites/worldeconomicforum/2016/11/10/shopping-i-cant-really-remember-what-that-is-or-how-differently-well-live-in-2030/?sh=19068c421735

б) съпътстващо видео на СИФ от 2016 г., наскоро свалено от страницата им от самите тях, но можете да го видите тук:

https://www.bitchute.com/video/OaiDGSKx5JtA/

в) Schwab, Klaus and Thierry Malleret, COVID 19: The Great Reset, Женева: Самиздат, май 2020.

Акценти: стр. 76 („Ако никоя сила не може да наложи ред, нашият свят ще страда от „глобален дефицит на ред“.“), стр. 121 („Това [връщане към предишния нормален живот] не ще се случи, защото не може да се случи.“) и [„За някои, като бизнесите свързани с развлечения и пътешествия или хотелиерството, връщане към обстановката отпреди пандемията е невъобразимо в обозримо бъдеще, (а в някои случаи може би никога…).“] и др.

г) Schwab, Klaus. The Fourth Industrial Revolution, Женева: Самиздат, 2016.

Акцент: стр. 133 (“Установяването на доверие в данните и алгоритмите използвани [вероятност от 83% за въвеждането им до 2025 г.] за взимането на решения ще бъде от жизнена важност. Притесненията на гражданите за поверителността на личната им информация и установяването на подотчетност на правните и бизнес структури ще изискват модификации в мисленето . . .“

д) СИФ видео 1, Пускане в ход на „Великата Трансформация“, 3 юни 2020

https://www.youtube.com/watch?v=pfVdMWzKwjc&t=1s

е) СИФ видео 2, „Що е Четвъртата Индустриална Революция?“ 2016 г., акцент на минута 9:57 за свободното мислене, проф. Фарахани от Университета Дюк, САЩ (увод, 1:47)

https://www.youtube.com/watch?v=kpW9JcWxKq0&feature=emb_rel_end

ж) статия за трансформация в образованието, 02 окт. 2020

https://www.weforum.org/agenda/2020/10/sesame-and-the-muppets-the-great-reset-podcast/

и подкаст вграден в тази статия с акцент – пропагандата за малки деца – на минута 2:00 :

https://soundcloud.com/world-economic-forum/resetting-education-with

з) Видео „Твоят Наръчник за Великата Трансформация“ 16 окт. 2020.

https://www.corbettreport.com/greatreset/

и) Off-guardian = уебстраница на петима журналисти напуснали вестник Guardian. Обзорна статия за „Великата Трансформация“ –

https://off-guardian.org/2020/10/12/klaus-schwab-his-great-fascist-reset/

 1. “Gates(Вратите; игра на думи) към Глобална Империя върху семената, храната, здравето, знанието … и Земята: Доклад на Гражданите на Света» от Навдания Интернешънъл (Редактори: д-р Вандана Шива и Каролайн Локхарт) (окт. 2020, 206 стр.).

https://navdanyainternational.org/publications/report-synthesis-gates-to-a-global-empire/

 1. Patrick Wood, американски икономист, финансов анализатор и конституционалист. Автор на книгата „Възходът на Технокрацията: Троянският Кон на Глобалната Трансформация“ (2015) и главен редактор на

https://www.technocracy.news/

 1. Експерименти с UBI вече са в ход в Германия и Финландия. За изказването на бившия главен финансов директор на инвестиционната банка „Голдман Сакс“ по темата наскоро, виж тук:

https://www.activistpost.com/2020/12/former-goldman-cfo-calls-for-universal-basic-income-to-stave-off-revolution.html

 1. Документален филм на ABC News (2018), 27:14, между много други.

https://www.youtube.com/watch?v=eViswN602_k&t=3s

 1. „Биосигурност и Политика“, блог от 11.05.2020 на италианския философ Джорджо Агамбен

https://d-dean.medium.com/biosecurity-and-politics-giorgio-agamben-396f9ab3b6f4

 1. Извънпарламентарна комисия за разследване на коронавируса во главе с д-р Хайко Шьонинг (Германия).

https://acu2020.org/

 1. Световен Съюз на Докторите.

https://worlddoctorsalliance.com/

 1. Френски документален филм „Hold-up (Принудително спиране и ограбване на човек)“

https://tprod.fr/

 1. Виж също Преп. 1

https://learntherisk.org/about-us/

 1. Catherine Austin Fitts е бивш заместник-министър на сградния фонд и градското развитие в кабинета на Джордж Буш-Старши. Нейната уебстраница предлага актуално комплексно финансово-икономическо, геополитическо, културно и пр. осведомяване.

https://home.solari.com/

 1. а) Смъртността при заразяване на най-застрашената възрастова група, над 70 години, е 0,54%, а за останалите групи е по-ниска (0,5%) или много по-ниска (0,02-0,03%) (по данни на CDC към 23.09.2020). б) Сравнителен анализ от проф. Дженевив Брианд, заместник директор на магистърската програма по приложна икономика на университета Johns Hopkins, нa данните за общата смъртност в САЩ, което бе оттеглено след масивен, политически мотивиран натиск (виж също прикачения файл).

https://www.youtube.com/watch?v=3TKJN61aflI&feature=emb_logo

 1. Ред предложения за запазване на поверителността на личната информация:

https://restoreprivacy.com/google-alternatives/

https://itsfoss.com/secure-private-email-services/

https://hackernoon.com/untraceable-search-engines-alternatives-to-google-811b09d5a873

 1. Раян Кристиън, американски журналист на свободна практика, който почти всеки ден излъчва многочасови видео анализи на текущи световни събития (канал на Bitchute).

https://www.thelastamericanvagabond.com/

 

Допълнителни препратки:

 1. “Символи на Времената“ – независим ежедневник за световни новини по категории

https://www.sott.net/

 1. Анонимизиран източник на достоверна информация по финансово-икономически, геополитически, културни и др. теми.

https://www.zerohedge.com/

 1. Swiss Policy Research, швейцарска уебстраница за документирани факти за КОВИД-19, предоставени от експерти с цел реалистична оценка на риска.

https://swprs.org/covid19-facts/

 1. Дел Бигтрии, американски телевизионен и филмов продуцент, напуснал шоуто на CBS „Докторите“, за да основе Informed Consent Action Network (Мрежа за Действия на Информирано Съгласие). Продуцент на документалния филм «Ваксиниран(а): от Потулване до Катастрофа (Vaxxed: From Cover Up to Catastrophe)», подобно на Бранди Воон, родител на ваксино-увредено дете.

https://thehighwire.com/

 1. Робърт Кенеди Джуниър (син на Робърт Кенеди), адвокат, експерт по екологично право, основател на «Защита на Детското Здраве.»

https://childrenshealthdefense.org/

 1. Уитни Уеб, американска разследваща журналистка, работеща в Чили, носителка на наградa «за неотклонна почтеност в журналистиката.»

http://whitneywebbnews.com/

 1. Ванеса Бийли, британска независима журналистка и фотограф, специализираща върху Близкия Изток, финалист и/или носител на различни награди.

https://unlimitedhangout.com/

 1. Бен Суон, американски журналист, носител на наградата “Emmy.”

https://truthinmedia.com/

 1. Едуърд Грифин, американски писател и продуцент на документални филми.

https://needtoknow.news/

 1. J.P. Sears, kомик от Остин, Тексас

https://awakenwithjp.com/

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.