Повече от 270 католически църкви – жертва на нападения в САЩ

0

Близо 300 католически църкви са били обект на атаки в САЩ през последните три години, според нов доклад.

 

Данните, събрани от CatholicVote (CV), показват, че най-малко 278 църкви в Америка са били атакувани от май 2020 г. досега.

&…

Повече от 270 католически църкви - жертва на нападения в САЩ
Близо 300 католически църкви са били обект на атаки в САЩ през последните три години, според нов доклад.

 

Данните, събрани от CatholicVote (CV), показват, че най-малко 278 църкви в Америка са били атакувани от май 2020 г. досега.

 

След гражданските вълнения, избухнали в цялата страна и по света след убийството на Джордж Флойд от бял полицай през май 2020 г., групата за подкрепа на католическата църква твърди, че „атаките срещу католически църкви са продължили и ескалирали“, като някои инциденти включват палежи, обезглавяване на статуи, сатанински графити и изпочупени прозорци.

 

По-голямата част от атаките изглежда са вандализъм, „задвижван от враждебност, насочена конкретно към католиците“, а не дребна кражба според CV.

 

Организацията свързва по-нататъшния скок на насилието с изтичането на проектопредложението на Върховния съд за отмяна на Roe V Wade – законодателството за защита на правото на избор за аборт, като от май 2022 г. са извършени 121 атаки.

 

Инцидентите са се случили в 42 различни щата, като в Калифорния има най-голям брой атаки (42), следвана от Ню Йорк (28) и Пенсилвания (19).

 

Според благотворителната организация само 25 процента от инцидентите са довели до арест. През декември 2021 г. застъпническата група писа до Министерството на правосъдието (DOJ) и главния прокурор Мерик Гарланд, призовавайки ги да започнат разследвания на атаките.

 

Позовавайки се на около 114 случая в цялата страна от май 2020 г., CV осъди лидерите за това, че не са положили „значителни усилия да повишат осведомеността или да се справят с обезпокоителното нарастване на изпълнените с омраза атаки срещу католически религиозни символи, светилища, статуи и църкви“.

 

„Пиша, за да изразя загрижеността си относно обезпокоителното нарастване на атаките срещу католически символи, светилища, статуи и църкви в Съединените щати през изминалата година. Искаме Министерството на правосъдието да разследва тези оплаквания и да предприеме подходящи действия“, президентът на CV Браян Бърч написа.

 

„Вандализмът, който наблюдаваме днес, бързо се издига до нива, които не са били виждани от края на 1800 г. и началото на 1900 г. от организирани групи като Know-Nothings и Ku Klux Klan.“

 

В отговор Министерството на правосъдието започна 15-дневен преглед, за да гарантира, че „всички подходящи ресурси се разполагат за защита на молитвените домове“. Той отбеляза случаите на престъпления от омраза и ангажимента си да се „справи с такова насилие, в съответствие с нашия ангажимент да се борим с незаконните действия на омраза във всичките им форми“.

 

Все още не са споделени допълнителни подробности за текущите разследвания.

 

Източник: Premier Christian News

Photo: Holy Name of Jesus Cathedral

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.