От 3 март 2006 стартира Point Of View

0
От 3 март 2006 стартира Point Of View

От 3 март 2006 стартира Point Of View

Point Of View е двуседмично медийно онлайн издание на проект PRO Civil Society (ЗА гражданско общество).

Целта на изданието е да мотивира, стимулира и поощри тематичен дискурс по приоритетни и актуални въпроси от миналото и настоящето на българското гражданско общество.

В шест ресора и една водеща тема на броя се предоставят гледни точки по теми от областите политическа теория и история, икономика и общество, християнство и култура. В допълнителни опции се дава възможност за достъп до материали и информация за неправителствени организации и граждански инициативи, връзки с политически организации, документации, връзки с комисии на българския парламент, с образователни и научни институти и организации.

Предложен е достъп до ресурсите на виртуални библиотеки на водещи университети, до енциклопедии и каталози на речници; до банки с данни за работни места за отделни професионални групи. На страницата на изданието всеки читател може да намери преки връзки към галерии за изобразително изкуство, към онлайн-медии в България, връзки със сайта за Декомунизация, християнския портал Bibliata.com и Центъра за религиозна свобода, директни, безплатни видео- и аудио-връзки към телевизионни, радио- и музикални програми.

Тематичният акцент е положен върху необходимостта от граждански, обществен и политически дебат по основни и проблемни моменти от българската история и обществено развитие в миналото и настоящето.

Общественото, гражданското мнение е най-важният коректив на процесите в демократичните системи. Преодоляването на изградени или наложени по време на комунистическата диктатура и през периода на преход стереотипи на интерпретация на политически и социални явления е основна цел на проекта. В нейното осъществяване се вижда предпоставката за преодоляването на гражданския нихилизъм, който се наблюдава като обезпокоителен и растящ по размер и изразни форми феномен през последните години в България.

Демокрацията не може да функционира, ако в основата й не стои фундаментът на едно зряло и активно гражданско общество. Като обществено-политическа система демокрацията е практическият резултат от реализиращото се, активно, пълнолетно гражданско общество. Което предизвиква, регулира и коригира обществено-политическите процеси в системата.

Изграждането на широк идеен климат в публичността, стимулирането на ангажираност на отделната личност – като автономен член на обществото, и на гражданското общество – като хетерогенно цяло, с проблемите и темите на българската обществено-политическа, икономическа и културна съвременност е приоритет на проекта PRO Civil Society.

Активната индивидуална и обществена гражданска позиция в настоящето може да има пълноценен смисъл и резултат, само когато фокусът към актуални феномени, процеси и проблеми в съвременна България преминава през миналото, където се открива както комплексният им генезис, така и причинно-следствените връзки, допринесли за развитието им.

Редакцията на Point Of View преодставя възможност на своите читатели да дискутират по темите във форума на изданието.

Основно място в тематичния модул Християнство се отделя на традициите, историята и перспективите на Протестантизма като водещ фактор за циливизационни и реформаторски църковни и обществено-политически процеси в световното и българското национално историческо развитие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.