Псалом 109

0

Аудио прочит от актьора Манол Къков. Текстът е от Библия, нов превод от оригиналните езици (СВТ). Използван с разрешение от ББД. 
Тема и структура на псалома
“Псалом на Давид.” Не може да има никакво съмнение в правилността на това заглавие, тъй като н…

Псалом 109

Псалом 109

Аудио прочит от актьора Манол Къков. Текстът е от Библия, нов превод от оригиналните езици (СВТ). Използван с разрешение от ББД. 

Тема и структура на псалома

“Псалом на Давид.” Не може да има никакво съмнение в правилността на това заглавие, тъй като нашият Господ в Матей 22:43 казва: “Как тогава Давид, напътван от Духа, Го нарича Господ”. Но някои критици толкова желаят да намерят нови автори за псалмите, че се осмеляват да оспорват дори самия Господ Исус. За да не им се наложи да видят Исус тук, те четат заглавието като “Псалом на (за) Давид”, сякаш е написан не толкова от него, колкото за него. Но онзи, който чете с разбиране, ще види, че Давид е по-скоро авторът, а не този за когото се говори, защото тук Христос е всичко. Колко много неща бяха разкрити на патриарха Давид! И колко слепи са някои съвременни теолози, дори сред сегашната ярка светлина на Евангелието, в сравнение с този поет и пророк живял в по-мрачната диспенсация. Нека Духът, Който говори чрез мъжа по Божието сърце, ни даде очи да видим скритите тайни на този чудесен псалом, в който всяка дума има дълбоко значение.

Темата на псалома е ЦАРЯТ СВЕЩЕНИК. Нито един от израелските царе не обедини тези две служби, макар че някои се опитваха да го направят. Макар че Давид извърши някои действия, които сякаш граничеха със свещеничеството, той все пак не беше свещеник, а от Юдовото племе, “за чието племе Мойсей нищо не е говорил за свещенство” (Евреи 7:14 – бел. ред.). Давид беше твърде благочестив човек, за да си позволи да заеме тази длъжност, без да е бил призован от Бога. Царят Свещеник, за когото се говори тук, е Господ на Давид, тайнствена личност, олицетворявана от Мелхиседек и очаквана от евреите като Месия. Той е “Пратеникът и Първосвещеникът Иисус Христос, Когото изповядваме” (Евреи 3:1 – бел. ред.), Исус Назарянинът, Юдейският Цар. Псаломът описва назначаването на царствения Свещеник, неговите последователи, битките и победата Му.

В центъра е ст. 4 и, както предлага Алекзандър, псаломът може да бъде разделен по следния начин: въведение (ст. 1-3), основна идея (ст. 4) и допълнителни стихове (ст. 5-7).”

(из “Съкровищницата на Давид” от Чарлз Спърджън)

Пълни коментари на Псалмите от Чарлз Спърджън можете да намерите тук – www.facebook.com/PsalmiBiblia/

Ако имате желание да изучавате Библията или да прочетете всички Псалми, но все още не разполагате с книжно копие на Свещеното писание, можете да си закупите от тук https://bit.ly/3rDCOcN.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.