Нужни ли са християни в политиката

0

Германската християндемократическа партия (ХДП), една от най-мощните политически партии на Германия след Втората световна война, търси нов имидж. Партията на Меркел загуби последните федерални избори, а нейните избиратели са повечето възрастни хора….

Нужни ли са християни в политиката

Нужни ли са християни в политиката

Нужни ли са християни в политиката
Германската християндемократическа партия (ХДП), една от най-мощните политически партии на Германия след Втората световна война, търси нов имидж. Партията на Меркел загуби последните федерални избори, а нейните избиратели са повечето възрастни хора. Младото поколение не вижда причина да гласува за това, което наричат ​​„стария консервативен клуб”. Под ръководството на новия президент Фридрих Мерц се обсъжда ново начало. Едно от предложенията е да премахнат името "християнска" от партията.

 

В други страни, като Швейцария, например, Християнската демократична народна партия (Christlich-Demokratische Volkspartei, CVP) вече изхвърли "християнска" от името си през октомври 2020 г., наричайки се  „Die Mitte“ = „Средната“.

 

Германският професор по история Андреас Рьодер, твърди, че именно думата "Християнска" в името на партията пречи на огромното мнозинство от германците да гласуват за партия, толкова близка до различния религиозен светоглед. В светско общество като нашето, казва Рьодер, религиозната идентичност е основен проблем за спечелването на масите да гласуват за дадена партия. „Времето за християндемократическа идентичност в Европа отмина“, твърди той.

 

Германският дебат всъщност не е нов. Навсякъде в Европа християндемокрацията търпи поражение. Кристоф Бьор заявява следното в тази връзка:

 

„Християнска“ все повече се възприема като чуждо тяло в секуларизираното общество, като наследство, чието значение е трудно разбираемо. Все по-малко хора разбират какво се има предвид под „християнска“, докато за все повече хора „Х“ се превръща в неудобство. Защото християнството се свързва със силата на норма, която намира малко разбиране в епоха, в която хората искат автономия преди всичко."

 

Наблюдателите са съгласни, че основните причини за развитието се крият: (а) в състоянието на повечето християнски църкви, особено на традиционните църкви, които до голяма степен са загубили доверие в буквално всички европейски общества и (б ) лошото представяне на християндемократическите партии. Един коментар на ХДП под ръководството на Армин Лашет го дефинира ясно: „Х“ в ХДП означава по-скоро хаос, отколкото християнска.

 

За евангелските християни всичко това е ясно предупреждение. Отсъства ли християнската ориентация в политиката в Европа? Какво се случва, когато алтернативните мирогледи превземат мисленето на хората? Ще продължи ли Европа да бъде такава, каквато е днес, или скоро ще бъде разпокъсана и разединена? Как загубата на християнска идентичност ще определи нашето европейско бъдеще? Какво можем да направим ние, евангелистите? И все пак – има ли нужда Европа от християнски партии?

 

Изповядайте греха си и станете адекватни

Секуларизираното общество в Европа до голяма степен е продукт на отстъпилата църква. Да бъдеш кръстен християнин често не означава нищо. Откакто римо-католическият папа Йоан Павел II призова църквата си и всички християнски църкви в Европа да започнат процес на нова евангелизация на стария континент, ние осъзнахме колко болно е тялото на Христос в Европа. Европа се нуждае от жизненоважна и наистина осветена християнска църква, християни, които знаят в какво вярват и които живеят според своята изповед. Само един променен християнски начин на живот може да спечели нашето общество и да вдъхне доверие у нас, християните.

 

Ние, християните, сме призовани да изповядаме греха си и да се молим Господ да очисти земята ни. На Соломон, който построи храма в Йерусалим, Бог каза:

 

„Когато затворя небето, за да няма дъжд, или заповядам на скакалци да съсипят земята, или изпратя язва сред народа ми, ако народът Ми, който се нарича с Моето име, се смири и се помоли и потърси лицето Ми и се обърнете от нечестивите пътища, тогава ще чуя от небето и ще простя греха им и ще изцеля земята им“ (2 Летописи 7:13-14).

 

Периодите на чума, отчаяние, войни и страдания също са шанс за Божиите хора да помислят за собствения си грях и неправди. Те трябва да се смирят, да изповядат своите нечестиви пътища и Божиите обещания, за да ги види Бог от небето и да излекува земята им. Изповядването на нечестивите пътища отваря път за небесно благословение и изцеление на земята. Какво обещание!

 

Църквата на Христос е загубила доверието  – това предполага покаяние за всички християни, включително евангелистите. Няма смисъл да сочите с пръст другите църкви. Лошият им имидж пречи на всички нас да евангелизираме и да поведем нашите общества обратно към Христос. Имаме нужда от призив за покаяние сред християните в Европа. Единно движение!

 

Преди няколко години делегация от християнски епископи на Уганда били поканени от президента на Уганда, за да обсъдят с него въпроса за корупцията в неговото правителство. Президентът, самият той християнин, търпеливо изслушал епископите и след малко се обърнал към тях с думите: „Защо се чудите? Всички мои министри са ваши членове. Не трябва ли да ги научите на правилното поведение? Не е ли основната ви отговорност да подготвите членовете си за благочестив начин на живот?” Смутени епископите напуснали президентския дворец.

 

Вярно е, че християнската политика никога не е по-добра от християните, които се занимават с политика. Църквата трябва да поеме своята политическа отговорност и да обучи своите членове да бъдат свидетели за Бога дори в ежедневната си работа. Смяната на имената и премахването на името "Християнска" от която и да е партия не е опция – необходима е промяна в живота на християните в обществото и съответно на тези, които се занимават с политика.

 

Гласът на християните в политиката е от решаващо значение.

 

Европейските общества станаха мултирелигиозни и многоопционални във всяко отношение и се люшкат между крайности. Ценностите, определящи нашето мирно съвместно съществуване, са непрестанно атакувани. Индивидуалните интереси определят политическия дневен ред. Докъде ни води всичко това?

 

Християнският мироглед даде на европейските партии здрава основа, определи нашите човешки права и демокрации. Не бива да се отказваме от това. Имаме ли нужда от християндемократи в Европа? Предполагам – да, имаме нужда, но само като истински християни се нуждаем от тях, като пророчески глас, насочващ към визия за справедливо общество, което да доведе до Божието царство.

 

И не, нямаме нужда от „демократи“, които жертват своята идентичност, за да постигнат по-широко влияние. Никой няма да спечели нехристияните, секуларистите и привържениците на други религии към християнските ценности, като ги крие под нови измислени имена. Ние печелим хората, като живеем автентичен християнски живот. Само когато хората в нашите общества видят добрите дела, които вършим, те започват да прославят нашия баща в небесата (Мат. 5:16). Исус Христос призова Своите ученици да бъдат сол на земята и светлина на света. Според думите на Исус човек не крие светилника под покривало, а го поставя на най-високото място в града, за да може да свети за всички (Мат. 5:13-15).

 

Следователно християнската църква трябва да стане това, за което е изпратена, Божията църква, призована в света да поеме отговорност за хората в него (Мат. 16:18). Като такава тя няма да се оттегли от ежедневния живот на общността, а по-скоро ще се ангажира с нейната трансформация, за да се превърне в място на добър живот за всички, място на помирение и мир, справедливост и уважение. Някои от нейните членове ще се включат в активна партийна политика, като използват ресурсите си за насърчаване на трансформацията. Но те никога няма да компрометират Евангелието и основните християнски ценности на Божието царство.

 

За тях християнската идентичност е основа, която не подлежи на обсъждане. Независимо от начина, християните трябва да запазят Христос на първо място в своя живот.

 

Източник: Евангелски фокус

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.