31 януари / ПСАЛМИ

прочит за деня: Псалми 12-14 глава КАТО СРЕБРО „Господните думи са чисти думи, като сребро претопено в горнило от пръст, пречистено седем пъти.” Псалм 12:6 Замислих се, защо ли Давид сравнява Божиите думи със сребро и то пречистено. Ясно е, че среброто е благороден метал, но само затова ли? Прочетох тук-там и открих някои интересни…

31 януари / ПСАЛМИ

31 януари / ПСАЛМИ

прочит за деня: Псалми 12-14 глава

КАТО СРЕБРО

„Господните думи са чисти думи, като сребро претопено в горнило от пръст, пречистено седем пъти.” Псалм 12:6

Замислих се, защо ли Давид сравнява Божиите думи със сребро и то пречистено. Ясно е, че среброто е благороден метал, но само затова ли?

Прочетох тук-там и открих някои интересни факти:

  1. Среброто е скъпоценен метал. От него се изработват както монети и медали, така и бижута. Не случайно Соломон ни съветва: „Сине мой, послушай поуката на баща си и не отхвърляй закона на майка си; защото те ще бъдат… огърлица около шията ти“ (Притчи 1:8-9). 
  2. Среброто има антисептични свойства, затова когато сребърна пластина е поставена в среда, богата на бактерии, те умират. Нещо като антибиотик, но без лошите странични ефекти. Думите на Бога са истинни и когато ги попиваме, те убиват лъжите, на които сме повярвали и възстановяват здравето в ума ни.
  3. Среброто, като съединение, се използва във фотографията – изкуството за създаване на спомени. Истината е, че думи, дадени от Бога за теб, думи-рема, не можеш да забравиш никога!
  4. Среброто участва в направата на най-качествените огледала (по-обикновените се изработват от алуминий). Образът, който те отразяват е кристално ясен. Словото на Бога е като огледало за душите ни – когато се „огледаме“ в него, виждаме истината за себе си кристално ясно, до най-малкия детайл. Такива, каквито ни вижда Бог – дълбоко обикнати създания, с голям потенциал да заприличат на Сина Му.
  5. Чрез процеса на посребряване среброто умело покрива всякакви метални повърхности и им придава блясък, който не са имали. Словото на Бога, (Което „стана плът и живя между нас“ Йоан 1:14) не само покрива, а попива дълбоко в миналото ни и го изцелява от всяка болка, срам и вина. Ако Му позволим.
  6. Сребро има вложено и в слънчевите колектори, поради високата му електропроводимост. Както слънчевите батерии събират енергия от светлината, така и времето, в което сме „изложени“ на мъдростта в Божието слово, зарежда „акумулаторите“ ни със сила за живот, и то пълноценен.

Думите на Бога не само това, те са несравнимо повече! И все пак, заредихме ли батериите си днес?

Даниела Енчева