Неемия, глава 7-д

0

Четиво с продължение…ГРАДСКИТЕ ПОРТИ НА ЕРУСАЛИМЧаст 5 СТАРАТА ПОРТАСтарата порта е била разположена в северозападния ъгъл и е наричана още „портата на ъгъла“ на 4 Царе 14:13 и Еремия 31:38. Някои смятат, че тази порта е наречена „старата“, защото е била главният вход в стария град Салем (Ерусалим). Старата порта ни напомня на онези изначални…

Неемия, глава 7-д

Неемия, глава 7-д

Четиво с продължение…
ГРАДСКИТЕ ПОРТИ НА ЕРУСАЛИМ
Част 5

СТАРАТА ПОРТА
Старата порта е била разположена в северозападния ъгъл и е наричана още „портата на ъгъла“ на 4 Царе 14:13 и Еремия 31:38. Някои смятат, че тази порта е наречена „старата“, защото е била главният вход в стария град Салем (Ерусалим).

Старата порта ни напомня на онези изначални духовни истини, практики и служения от времето на първоапостолската църква, които са основни, непроменими и не се влияят и променят от времето, от културата и от модата на общество. Апостол Павел пише за тях:

„Бъдете мои подражатели, както съм и аз на Христа. А похвалвам ви, че ме помните за всичко, като държите преданията, както ви ги предадох.“ 1Кор.11:1,2

ПОРТАТА НА ДОЛИНАТА
Портата на долината ни говори за смирение и изпитания – преживявания в долината трудностите и проблемите, които Господ използва за нашето лично израстване. Смирението не е приятно преживяване, но винаги дава добри плодове. То е готовност да заемем скромно място в службата пред Господ, за което сам Христос ни даде пример, като се смири (Фил. 2: 8). Апостол Петър ни препоръчва:

„И тъй, смирете се под мощната ръка на Бога, за да ви възвиси своевременно” (1 Пет. 5: 6).

ПОРТАТА НА БУНИЩЕТО
Портата на бунището се е намирала в южната част на стената и е наречена така, защото е водила към долината на юг от Ерусалим, където са били изхвърляни отпадъците от града.

Тази порта говори на нас, последователите на Христос, за необходимостта от постоянно очистване и освещение. Така както боклука и мръсотията на Ерусалим е била изхвърлена през тази порта, така и ние имаме постоянната нужда от това да се очистваме от греховността на нашата стара природа.

Очаквайте продължение….

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.