Християнска девойка успява да избяга от Боко Харам

0

Християнка от Нигерия, оцеляла при отвличане, организирано от терористичната групировка "Боко Харам", приписва бягството си на своята молитва, която е отправила към Бога.

 

Джой Бишара, едно от 276-те нигерийски момичета, коит…

Християнска девойка успява да избяга от Боко Харам

Християнска девойка успява да избяга от Боко Харам

Християнска девойка успява да избяга от Боко Харам
Християнка от Нигерия, оцеляла при отвличане, организирано от терористичната групировка "Боко Харам", приписва бягството си на своята молитва, която е отправила към Бога.

 

Джой Бишара, едно от 276-те нигерийски момичета, които бяха отвлечени от училището им в Чибок на 14 април 2014 г., говори на пресконференцията на International Christian Concern, на тема "Преследвач на годината" за 2021 г. във вторник. Тя сподели историята на своето отвличане и бягство с групата защитници на религиозната свобода, в хотел в Капитол Хил, където бяха обявени топ 3 на християнските преследвачи за 2021 г. На първо място в списъка е Нигерия.

 

„Всички спяхме и моята приятелка ме събуди“, спомня си тя. „Погледнах я, но исках да заспя отново. Но тя ме докосна и ме събуди втори път. Слушах как земята се тресеше и чухме изстрели. Имайте предвид, че трябва да вървите около шест минути, за да стигнете до нашето общежитие, където спим извън района на кампуса и където се намира портата.

 

Тъй като „подът просто се тресеше и навсякъде беше страшно“, Бишара пита приятелката си какво се случва. Приятелката ѝ казва, че вероятно „терористите от Боко Харам са тук“.

 

„Първото нещо, за което се сетих, е дали братята ми и майка ми ще стигнат до безопасно място“, казва тя. „Обикновено, когато терористите от Боко Харам атакуват някое село, хората просто напускат домовете си и отиват да прекарат нощта в храстите до сутринта, когато могат ясно да видят всичко, след което се връщат в къщите си.

 

Бишара казва, че докато тя и нейната приятелка „се молели за Божията закрила“, „един мъж влязъл в стаята, облечен във войнишка униформа“. Макар че в началото не го осъзнава, Бишара в крайна сметка разбира, че терористите от Боко Харам „обикновено обличат войнишки униформи, защото е известно, че войниците защитават хората и по този начин ни подмамват да останем на едно място“.

 

Мъжът, облечен като войник, заповядал на Бишара и другите момичета да събудят онези, които все още спят. Когато всички момичета били събрани на едно място, групата терористи от Боко Харам „започнали да нахлуват в сградата и тогава разбрахме, че не бяха войници… както твърдяха, защото по това време някои от тях не бяха облечени като войници, а войниците обикновено изглеждат еднакво."

 

„Те започнаха да стрелят по нас и да ни плашат, казвайки, че ще ни убият и никой няма да ни защити“, добавя тя. Бишара се оплаква, че „за съжаление, това е вярно“, защото „никой не се опита да ни защити“.

 

След като терористите взели хранителните запаси на момичетата, „те опожарили всяка сграда в кампуса, така че, когато потеглили, всичко било в пламъци.”

 

Терористите накарали момичета да седнат под едно дърво и един от тях им казал, че „всички трябва да коленичат и да кажат последните си молитви“. Бишара мислела, че „ще ги убият в същия момент“, но терористите в крайна сметка не ги застреляли.

 

Вместо това те докараха три различни камиона и казаха на момичетата: „Който иска да живее, да се качи в камиона“. Решавайки, че иска да живее, Бишара скочила в един от камионите. Когато „камионите потеглили“, Бишара „започнала да се моли на Бога“.

 

Тя помолила Бога да ѝ позволи да види семейството си още веднъж, като обещала да Го следва до края на живота си. Според Бишара отговорът дошъл пет минути по-късно, защото една от колите спряла да се движи. Те решили да я поправят, защото били твърде далеч от града, за да могат да се върнат и да откраднат друг камион.

 

Неизправността на колата задържала терористите, като по този начин дала възможност на Бишара да избяга, което не минало без рискове: „Докато бях в камиона, чух глас да казва „скочи“ и след това погледнах надолу и беше страшно, разбира се. ”

 

За известно време Бишара се колебаела. Било ѝ трудно да реши дали да скочи или не. В крайна сметка стигнала до извода, че дори ако скочи и след това се нарани или умре, поне родителите ѝ ще намерят трупа ѝ и ще я погребат, знаейки, че е мъртва, вместо да отиде с терористите и родителите ѝ никога да не я видят отново.”

 

Бишара вярва, че майка ѝ „няма да понесе да живее в неизвестност и ще мисли за нея всеки ден, затова решила да скочи и да умре“. И така тя скочила от камиона.

 

„Така че, когато скочих и паднах по корем, осъзнавайки, че все още дишам, станах и започнах да бягам… и тичах до края на нощта“, казва тя. След като пристигнала в едно село, Бишара се натъкнала на други две момичета от училището, което посещавала в Чибок, които също били изскочили от камиона. Всички поискали помощ от фермер, който ги върнал в Чибок.

 

Бишара пристига в Съединените щати малко след като успява да избяга от Боко Харам. Както отбелязва Newsweek, Бишара завършва християнската академия Canyonville в Орегон и продължава да посещава Югоизточния университет във Флорида. Освен това тя се среща с тогавашния президент Доналд Тръмп в Белия дом през 2017 г., приблизително по същото време, когато Държавният департамент публикува годишния си доклад, документиращ трафика на хора в световен мащаб.

 

Източник: Christian Pos

Photo: Alternative Africa

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.