Тестът на времето

0

Повечето твърдения на Христос, които ние свързваме с принципите на Неговото царство, всъщност описват механизми на самата реалност. Те важат не само за църквата, но въобще за живота – живота в цялата му пълнота – в материален и духовен аспект. …

Тестът на времето

Тестът на времето

Тестът на времето
Повечето твърдения на Христос, които ние свързваме с принципите на Неговото царство, всъщност описват механизми на самата реалност. Те важат не само за църквата, но въобще за живота – живота в цялата му пълнота – в материален и духовен аспект. 

 

Христос казваше, че ”последните ще бъдат първи, а първите – последни.“ (Матей‬ ‭20‬:‭16‬) и “който иска да стане големец между вас, ще ви бъде служител; и който иска да бъде пръв между вас, ще ви бъде слуга;“ (Матей‬ ‭20‬:‭26‬-‭27‬).

 

Този принцип работи и “в света”, не е само в пределите на църквата. Макар да има опити за обръщане на този вид подредба, те с теста на времето ще се провалят. В някакъв момент  “Гордостта на човека ще го смири, а смиреният ще придобие чест.” (Притчи 29:23), защото  "Бог на горделивите се противи, а на смирените дава благодат." (Яков 4:6) “Той се присмива на присмивателите, а на смирените дава благодат.”   (Притчи 3:34)

 

На друго място Христос казва ”Искайте и ще ви се даде; търсете и ще намерите; хлопайте и ще ви се отвори; защото всеки, който иска, получава; който търси, намира; и на този, който хлопа, ще се отвори“ (Матей‬ ‭7‬:‭7‬-‭8‬)

 

Отново това е част от механизмите, чрез които функционира творението. Затова не е добра идея да ограничаваме правилото само до църквата или “духовните” неща. Човек в даден момент ще получи каквото е искал и ще намери каквото е търсил – затова трябва да бъде много внимателен да не мами себе си и да е наясно какво търси. 

 

Как се познават съмнителните практики, принципи или хора? Има две възможности: 

 

Първата е като човек системно и последователно отделя време да се обучава в истината – чрез Писанието и книгите, които са устояли на всякакви бури и са се запазили като изградени на устойчиви канари. 

 

”За правилата Ти ще размишлявам и Твоите пътища ще зачитам. В наредбите Ти ще се наслаждавам; няма да забравя Твоето слово“

(Псалми‬ ‭119‬:‭15‬-‭16‬) 

 

Втората възможност е да изчакаш времето да покаже – ”по плодовете им ще ги познаете.“ (Матей‬ ‭7‬:‭20‬)

 

И двете възможности изискват време. Но втората може да се окаже горчив опит. 

 

”Господи, научи ме на пътя на Твоите наредби и аз ще го пазя до край. Вразуми ме и ще държа закона Ти. Да! Ще го пазя от все сърце. Господи, земята е пълна с Твоята милост; научи ме на Твоите наредби, …на добро разсъждение и знание, защото аз повярвах на Твоите заповеди.“

‭‭(Псалми‬ ‭119‬:‭33‬-‭34‬, ‭64‬-‭66‬)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.