Наказани заради брошурaтa за гей двойки

0
Наказани заради брошурaтa за гей двойки

Наказани заради брошурaтa за гей двойки

Според МОН и МЗ тя не е достигнала до деца и е попаднала по погрешка в училищата

Образователните брошури с гей двойки, които доведоха до скандал, не са достигнали до деца и са попаднали по погрешка в училищата. Това казаха от МЗ и Министерството на образованието в „Тази сутрин”.

„Минимален брой са училищата, до които е достигнала брошурата, според нас. Сигналът е подаден своевремнно“, каза Татяна Предова, експерт от дирекция „Приобщаващо образование“, МОН.

В Езиковата гимназия в Ямбол брошурата попада още през декември. По данни на здравното министерство печатни материали са получили и в Монтана, Видин и Кърджали. Още вчера здравният министър Кирил Ананиев определи случилото се като провокация.

„Тези материали са единствено за разпространение в кабинетите за анонимно и безплатно консултиране, за таргетната група мъже, които правят секс с мъже, те не са за разпространение в училищата в страната. Указанията са ясно дадени, работи се на терен с целевата уязвима група”, поясни Д-р Тонка Върлева, директор,“Промоция и профилактика на болести и зависимости“, МЗ.

Д-р Върлева поясни и че няма как да е свързана с „джендър” идеологията, защото брошурата е създадена отдавна.

„Любов без последствия“ е издадена за първи път преди повече от 10 години. Финансира се от Глобалния фонд на ООН. За последно е актуализирана през 2017 г. Целта ѝ е да запознае хомосексуалните мъже с рисковете от заболявания, предавани по полов път.

bTV потърси за коментар д-р Елена Кабакчиева – председател на фондация „Здраве и социално развитие“, която е изготвила брошурите. Според нея са подбрани така снимките, че не само да привлекат, но и да задържат вниманието.

От гражданска инициатива „Поход за семейството“ обаче казаха, че снимките са с порнографско съдържание, а контрол липсва. „Няма достатъчен контрол, виждаме увеличаващ се натиск от страна на европейските институции и лобита да прокарват „джендър” идеологията в училищата”, каза Ивайло Тинчев, гражданска инициатива „Поход за семейството.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.