Кого роди Мария?

0

Мария е най-необикновената жена и майка на света. Необикновен е начинът, по който тя зачена, а още по-необикновен е Този, Когото роди. Именно поради това някои християнски общества са достигнали до крайност да я почитат и да ѝ се покланят.

&nbsp…

Кого роди Мария?

Кого роди Мария?

Кого роди Мария?
Мария е най-необикновената жена и майка на света. Необикновен е начинът, по който тя зачена, а още по-необикновен е Този, Когото роди. Именно поради това някои християнски общества са достигнали до крайност да я почитат и да ѝ се покланят.

 

Но всъщност кого роди Мария?

 

Всяка жена се радва да стане майка. И колко велика е радостта ѝ в мига, когато вземе в обятията си току-що родената рожба. Забравя болките, мъките и страданията и се отдава изцяло на радостта. И колко точно Исус казва: „Жена, когато ражда, е в скръб, защото е дошъл часът ѝ, а когато роди детенцето, не помни вече мъките си поради радостта, че се е родил човек на света“ – Йоан 16:21. Това преживя и Мария. Тя също беше в родилни болки, но когато роди Детето, радостта замести мъката ѝ. Тя беше една наистина щастлива майка. Мария нарече Бебето, Което роди, Исус. Нека да се молим в страната ни все повече жени да стават майки и да няма надвишаващ брой неродени бебета спрямо родените.

 

Детето, Което Мария роди, стана най-велият Учител на всички времена. Въпреки че библейският текст не споменава Исус да е ходил на училище, когато достигна трийсетгодишна възраст, Той влезе в ролята на духовен Учител. Исус учеше хората Кой е Бог, как да Му се покланят, как да се молят и как да живеят богоугоден живот… Той обаче не беше обикновен Учител, понеже Го чуваме да казва: „Моето учение не е Мое, а на Онзи, Който Ме е пратил. Ако иска някой да върши Неговата воля, ще познае дали учението е от Бога, или Аз от Себе Си говоря“ – Йоан 7:16,17. Дори и Неговите противници признаха, че Исус е Учител, различен от всички други (Йоан 7:45,46), Който учи не само с думи, но преди всичко с личния Си пример. Учител, Който днес има милиони ученици и последователи, но Който желае Неговите ученици също да станат учители: „Идете и научете всичките народи и кръщавайте ги в името на Отца и Сина, и Светия Дух, като ги учите да пазят всичко, което съм ви заповядал“ – Мат. 28:19,20.

 

Мария роди не само велик Учител, но и Вечния Цар. Когато Исус беше изправен пред Пилат, той го запита: „Ти цар ли си?“. Исус му отговори: „Ти право казваш, защото Аз съм цар. Аз за това се родих и за това дойдох на света…“ – Йоан 18:37.

 

Едва ли Мария осъзнаваше, че Бебето, Което роди в обора във Витлеем, ще стане най-великият Цар на всички времена – Цар, Който ще управлява за вечността! Едва ли Мария разбираше, че в онзи миг чрез нея се изпълнява древното предсказание на пророк Исая: „Защото ни се роди Дете, Син ни се даде и управлението ще бъде на рамото Му, и името Му ще бъде: Чудесен, Съветник, Бог могъщ, Отец на вечността, Княз на мира. Управлението Му и мирът непрестанно ще се увеличават на Давидовия престол и на неговото царство, за да го утвърди и поддържа чрез правосъдие и правда отсега и довека“ – Ис. 9:6,7. Същият Този Цар иска да се роди и днес в сърцето на всеки човек.

 

Мария роди и Спасителя на света. Името Исус (Йешуа) означава Спасител. Преди две хиляди години светът се нуждаеше от спасител. Днес светът повече от всякога се нуждае от някой, който да го спаси. Именно Този Спасител беше роден от Мария. Още преди Неговото раждане ангел Гавриил каза на Йосиф: „Йосифе, сине Давидов, не бой се да вземеш жена си Мария, защото заченатото в нея е от Святия Дух. Тя ще роди син, когото ще наречеш Исус [Спасител], защото Той е, Който ще спаси народа Си от греховете им“ – Мат. 1:20,21. И когато се изпълни времето, Исус настина стана Спасителят на света. На кръста Той изкупи всяка човешка душа. Исус е Спасител от греха, от Сатана, от смъртта и ада. Този Спасител Мария роди във Витлеем. По Божия милост Той се роди в нас, но сега ние трябва да научим другите как може да се роди и в тях.

 

И не на последно място – Мария роди Самия Бог. Да, странно е да се каже, че една жена ражда Вечния Бог. Както е странно и да се каже, че Бог стана Човек. Това не означава, че след раждането Си като Човек Той престана да бъде Бог, но съчетавайки двете естества в Себе Си, Исус стана Богочовек във видим образ сред хората. Мария роди именно Този Богочовек. Актът на въплъщението ни показва, че и днес е възможно Бог да живее в човека и да стане едно с него, а ние – хората, да станем богоподобни.

 

И така, Кого роди Мария? Роди едно необикновено Бебе, Което освен Учител стана и Спасител на света и като Цар ще управлява с правда за вечността, понеже Той е Съвършеният, Праведен и Свят Бог.

 

ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.