Йордания планира огромен комплекс за поклонение на мястото, където е кръстен Христос

0

Йорданските власти разкриха амбициозни планове за изграждане на огромен библейски комплекс на мястото, където се смята, че е бил кръстен Исус Христос.

 

Проектът на стойност 100 милиона долара ще се стреми да превърне мястото „Вит…

Йордания планира огромен комплекс за поклонение на мястото, където е кръстен Христос
Йорданските власти разкриха амбициозни планове за изграждане на огромен библейски комплекс на мястото, където се смята, че е бил кръстен Исус Христос.

 

Проектът на стойност 100 милиона долара ще се стреми да превърне мястото „Витания отвъд Йордан“ в „туристически град“, който ще пресъздаде как е живял Исус. Те ще построят палестинско селище от първи век, заедно с хотели и ресторанти.

 

„Ние ще доставим палатки в арабски стил и всички санитарни услуги, които ще осигурят автентично усещане“, каза пред "Ройтерс" Сам Мурад, председател на новата фондация, създадена от правителството.

 

„Това ще ни позволи да бъдем актуални, но в същото време да осигурим жилища на разумна цена за поклонници, които искат да прекарат време за духовно преживяване на това свещено място.“

 

Обектът ще бъде в непосредствена близост до обекта на световното наследство на ЮНЕСКО, който включва древния манастир Ал-Магтас.

 

След усилията на Йордания да разминира земята между Израел и Йордания през 90-те години бяха открити много значими християнски археологически обекти, сред които точното място, където се смята, че е станало кръщението на Исус от Йоан Кръстител.

 

Впоследствие земята беше разделена на три зони, една, която включва мястото на кръщението, друга, която стана обект на наследството на ЮНЕСКО през 2015 г., и друга между тях. Библейският обект ще бъде разпръснат и в трите зони.

 

Баптисткият световен алианс е една от деветте организации, които са получили възможността да построят църква на туристическия обект. Главният изпълнителен директор, д-р Илайджа Браун, каза, че обектът ще включва не само мястото на кръщението, но и мястото, където се смята, че Илия се е възнесъл на небето в огнени колесници.

 

„Този обект се намира точно на 14 километра от планината Нево, откъдето Мойсей видя Обетованата земя. Точно на 14 километра от мястото се намира и Ерусалим. Така че това е точно средната точка между мястото, откъдето Мойсей е гледал към Светата земя, и мястото, където се намира Ерусалим днес,” продължи той.

 

Проектът има за цел да привлече милиони християнски поклонници да посетят и отпразнуват 2000-годишнината от кръщението на Исус.

 

Все още не е определена дата за откриване и проектът трябва да осигури още 200 милиона долара финансиране.

 

Източник: Premier Christian News

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.