Християните в Албания – надежда за нацията

0

Малката европейска държава Албания на брега на Средиземно море има впечатляваща история. В различни времена тук са живели различни хора: илири, гърци, римляни, византийци и др.

 

В древни времена, неразделна част от Римската империя, Ал…

Християните в Албания – надежда за нацията

Християните в Албания – надежда за нацията

Християните в Албания - надежда за нацията
Малката европейска държава Албания на брега на Средиземно море има впечатляваща история. В различни времена тук са живели различни хора: илири, гърци, римляни, византийци и др.

 

В древни времена, неразделна част от Римската империя, Албания става независимо кралство през 12 век, окупирана е от османските турци в продължение на близо 500 години, обявява независимост през 1912 г. и се превръща след Втората световна война в комунистическа държава.

 

Днес Албания е демократична държава. По-голямата част от 2,8 милиона албанци изповядват свободно исляма (59%), християнството (17%), атеизма (15%).

 

След революцията през 1991 г. и падането на комунизма много евангелски мисионери идват в Албания. Днес повече от 20 000 албанци изповядват Евангелието и принадлежат към една или друга евангелска деноминация.

 

Всички те се обединяват под Евангелския алианс на Албания (EAA). Според генералния секретар на EAA Ергест Бити Алиансът е официално признат от правителството като „протестантска религия“.

 

Единството даде на евангелистите официално признание в обществото и голяма свобода за извършване на мисия и евангелизация.

 

Албанците често наричат ​​страната си „земя на орлите“. Със сигурност евангелистите са се развили като млади орли, носещи Евангелието във всеки ъгъл на обществото.

 

През 18.-19. век Албания е известна със своя албански Ренесанс. Албанците са били известни със своята интелектуална и духовна сила и са широко използвани от османците във високопоставени служби навсякъде в империята. Някои албанци мечтаят подобно време да се върне в малката страна.

 

Малка християнска гимназия в град Лежа, основана от местна евангелска двойка Клементина и Дини Шахини, храни такива надежди. Клементина разказва:

„Ние сме единственото християнско училище в Албания и първите, които получиха лиценз за християнско образование. Прекарах целия си живот в образованието в две държави: Албания и Америка. Когато завърших университета Regent във Вирджиния Бийч, Вирджиния с магистърска степен по образователно лидерство, Бог ми даде визията да започна християнско училище в нашата родина, Албания.

 

И така, след 12 години преподаване във Вирджиния в една от гимназиите в Портсмут, ние се върнахме обратно в нашата страна като мисионери, за да служим на Бога и да използваме училището като инструмент за достигане до хората. За десет години видяхме как животът на хората се променя и трансформира, видяхме гнева да бъде заменен с мир, отмъщението с прошка, омразата с любов. Виждали сме хора да отдават живота си на Бога и да Му служат. Ние изпитваме Божията вярност, чудеса и благословения всеки миг”.

 

Училището стартира преди 10 години със 7 деца и днес наброява 180 ученици. Много влиятелни лидери в града изпращат децата си в това училище, което предлага образование на английски и албански и издава албанска държавна диплома за гимназия, както и диплома за средно образование в САЩ.

 

Завършилите училището продължават обучението си в Европа и Северна Америка. Високият образователен стандарт е известен в страната. „Преживяваме чудо след чудо в нашето училище“, казва Дини Шахини.

 

Малките и често финансово затруднени евангелски църкви никога няма да могат да понесат финансовия товар сами. „Нашата помощ дойде от християни в Северна Америка и Европа“, казва Шахини.

 

„Друг проблем са учителите. Младата албанска евангелска църква все още няма достатъчно добре образовани учители. Сега наемаме дори учител от Украйна. Необходима е спешна подкрепа."

 

Християнската гимназия в Лежа поставя стандарт за висококачествено образование в страната. Това от своя страна отваря неочаквани врати за евангелизиране. Пастор Шахини обяснява:

 

„Поканихме деца от беден ромски произход в нашето училище. Те идват от семейства, които никога не са имали привилегията да посещават някое училище и, разбира се, никой от тях не може да плаща своето обучение. Нашата училищна фондация набира подкрепа за тях и дори организира храна за семействата им. Чудесно е да видим как децата от добри семейства носят помощи в училището и ние я раздаваме на нуждаещите се роми.

 

И сега някои от ромските родители започнаха да посещават уроци по ограмотяване в нашата църква и да посещават нашите служби. Това е училището, отварящи врати за евангелизация на хората в нашето общество, което никога не е било докоснато с Евангелието”.

 

Историята на училището в Лежа е добре позната в Албания. Много пастири мечтаят да следват същия път. „Нашите църкви са готови да станат релевантни за обществото“, казва генералният секретар на Евангелския алианс на Албания Ергест Бити.

 

„Но икономическият статус на Албания не ни позволява да продължим напред. Ако нашите братя и сестри от богатия Запад помогнат и ако дори изпратят повече мисионери като учители при нас, ще можем да създадем цяла мрежа от християнски училища в цялата страна”.

 

Бити споделя за собствената си църква на Назарянина в Тирана, която вече има детска градина и би искал да прехвърли тази работа в училище в пълен размер. „Нашето правителство е готово да подкрепи нас, евангелистите, както и другите религиозни групи. Разширяването на нашата образователна мисия ще намери официална подкрепа."

 

Това е невероятно изключение в региона. Не трябва ли евангелистите по целия свят да гледат на това като на отворена врата, която да донесе Евангелието на още повече Албанци?

 

Има хиляди християнски училища по целия свят. Много от тях са членове на Международната асоциация на християнските училища (ACSI) със седалище в Колорадо Спрингс, САЩ.

 

ACSI открито декларира, че целта на асоциацията е да напредва и да прави достъпно християнското образование по целия свят, за да може такива училища „да допринасят за общественото благо чрез ефективно преподаване и учене и които са библейски здрави, академични, социално ангажирани и културно релевантни …” 

 

За това мечтаят и не по-малко албанските християни. Няма ли да е лесно, ако всяко евангелско училище приеме училищен проект в Албания и изпрати учител като мисионер. Училището в Лежа вече поставя модел за това.

 

Точно по този начин си партнира с Лежа училището Август-Херман-Франке в Детмолд, Германия. А без такова партньорство много неща изобщо не биха функционирали в Лежа.

 

Силното сътрудничество между християнски просветители в развитите страни и Албания дори би позволило да мечтаем отвъд местния училищен проект, разширявайки се до педагогически университет, който би осигурил местните учители за идните години.

 

Това звучи ли невъзможно? Със сигурност не. Това се е случило в много части на света, в Африка, Азия и Латинска Америка.

 

Албания, земята на орлите, може просто да се превърне в поредната история на успеха на християнската мисия, използваща училищата като най-ефективния си инструмент за трансформиране на обществото и изграждане на църква, достатъчно силна, за да се издържа и да работи за Божието царство.

 

Evangelical Focus

Photo: Lezha Academic Centre, FB

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.