Католическата църква канонизира Майка Тереза

0

Tържествената церемония по канонизирането на Майка Тереза за светица на Католическата църква ще се състои във Ватикана на 4 септември.

Агнес Гондже Бояджиу, както е светското й име, е родена в албанско семейство в днешната македонска столица Скопие и е известна със своята благотворителна дейност по света и най-вече за бедните в гетата на Калкута. Майка на бедните и защитник на човешкото достойнство още от зачатието, но заедно с това и световен лидер, който умее да помири враждуващи страни в конфликт и разреши противоречиви проблеми, привидно неразрешими. За тази своя дейност Майка Тереза бе удостоена с Нобеловата награда за мир през 1979, а по повод нейната канонизация, в ООН от Постоянната мисия на Светия престол в Ню Йорк е организирана изложба. Именно тук, през 1985, председателствайки сесията на Общото събрание, генералният секретар на световната организация Перес де Куеляр заяви: „Тя е много по-важна от мен и от вас. Тя представлява Обединените нации! Тя е мира по света!”.

Официалното лого за канонизацията е създадено от Карен нии Д’Лима Вашвани, католичка и графичен дизайнер от енорията на „Дева Мария на победата“ в Махим, квартал на Мумбай. Мотото изписано на логото е “Нежната и милостива Божия Любов“. Изработката му е отнело на дизайнерката три дни. „Темата, зададена от Ватикана — беше „Вестител на нежната и милостива Божия любов“, поясни Карен. Ето защо избрах класическа поза на Майка Тереза, в която тя държи с милостива любов бебе на ръце“. „Предпочетох много опростена графика и само два цвята, така че да може лесно да бъде използвана от всякакъв вид медия“. Карен призна, че на първо място, благодари на Бога, който й е дал тази възможност, молила се е за благодатта и Божията помощ в създаване на лого, което да е опростено и силно, изразително само по себе си“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.