ИЗ КНИГАТА „ЗВУКЪТ НА СТАРАТА КАМБАНА“

0

ПОСВЕЩЕНИЕ Посвещавам тази книга на моя Господ и Спасител Исус Христос, в знак на благодарност за верността, всеотдайността и любовта Му към Неговата Църква.Озаглавявам настоящата книга “Звукът на Старата камбана”, защото желая, чрез нея да възпомена с…

ИЗ КНИГАТА „ЗВУКЪТ НА СТАРАТА КАМБАНА“

ИЗ КНИГАТА „ЗВУКЪТ НА СТАРАТА КАМБАНА“

ПОСВЕЩЕНИЕ

Посвещавам тази книга на моя Господ и Спасител Исус Христос, в знак на благодарност за верността, всеотдайността и любовта Му към Неговата Църква.

Озаглавявам настоящата книга “Звукът на Старата камбана”, защото желая, чрез нея да възпомена сърдечния зов на Христос чрез Словото Божие; зов, отправен към Неговата Църква, като предупреждение за предстоящите събития, белези на последното време.

“И тъй, вие, възлюбени, като сте предизвестени за това, пазете се да не би да се завлечете от заблуждението на беззаконните и да отпаднете от утвърждението си. Но растете в благодатта и познаването на нашия Господ и Спасител Исус Христос. Нему да бъде слава и сега и до вечния ден. Амин.” (2Петрово 3:17-18)

П-р д-р Стефан Банков

ВЪВЕДЕНИЕ

   Желая да въведа читателите към настоящата книга, чрез думите на Словото Божие, записани от Евангелист Йоана в Книгата Откровение: “Ето стоя на вратата и хлопам” (3 гл.ст.20а)За мен това Слово не е обикновен израз, а е силен Камбанен звън – Звукът на Старата Камбана – Библията.

   Многообразни са сравненията, които са използвани, за да бъде описана различната роля на Словото Божие в живота на човека. Някъде срещаме Божието Слово описано, като “светилник на нозете и виделина на пътеката”. На друго място в Писанията, Словото (което се отъждествява с Христос) е определено, като Пътят, Истината и Животът. На трето място е представена способността на Словото Божие да подслажда живота на човека – “посладко от мед и от капките на медена пита”. Всеки един от нас би могъл да прибави и своето лично определение за Божието Слово, чрез отговор на въпроса: Какво място заема и каква роля изпълнява Божието Слово в моя живот? 

   След повече от петдесет и пет години в служба на Бога, години през които Словото Божие беше неразделна част от живота ми, моята лична равносметка е следната: През всичките тези години Божиите истини, отразени в Неговото Слово са били, и още представляват за мен: Звукът на Старата Камбана.

   Преди много години посетих голям модерен град. На неговия площад видях нещо, което определено не беше в синхрон със заобикалящата го среда. На върха на неугледна триъгълна пирамида, изградена от вековни дървета, имаше окачена много стара плесенясала камбана. Гледката беше странна. Композицията се открояваше от луксозната съвременна обстановка.

   Потърсих помощ за разяснение от лицето, което ме придружаваше. Събеседникът ми с нескриващо въодушевление ми отговори следното:”За всеки посетител, който не е гражданин на този град и не е запознат с неговата история, тази камбана няма никаква стойност. Но за жителите на този град камбаната представлява изключителна ценност. Тя стои на това място повече от 150 години и се отъждествява с историята на града. В древността, когато не е имало още радиоуредби, вестници, списания и каквито и да е средства за масова информация, управата на града е общувала с населението единствено чрез нея. Всеки звук, който е произвеждал тази стара камбана е означавал нещо. Жителите на града безпогрешно разпознавали различните звуци на старата камбана и само от звука можели да определят кой бие камбаната, какво е точното послание и за кого е предназначено то.
   Така и до най-отдалечените квартали достигали, по най-бързия и сигурен начин, съобщенията за всички многообразни събития в града – сватби, погребения, кръщенета, литургии, празници, сборове и пр..
   Камбаната била най-значима във време на различни тревожни ситуации, защото своевременно предупреждавала населението за надвисналите опасности.  
Например – по време на война, пожар или на природни бедствия, чрез звука на камбаната, по най-бързия начин се мобилизирали хората, за да могат да избегнат грозящата ги опасност.
Точно това представлява Библията
(Словото Божие) за всички хора
по лицето на земята!

   Повече от две хиляди години тази Стара Камбана (Библията) бие и чрез Святия Божий Дух оповестява на земните жители Небесното Послание за безграничната Божия любов, изразена в Божия спасителен план. Защото Бог толкова възлюби света, че даде Своя Единороден Син, за да не погине ни един, който вярва в Него, но да има вечен живот:”
(Йоана 3:16)
   Повече от две хиляди години тази Камбана бие еднакво за всички хора по лицето на земята – без избор на възраст, раса, пол, социално положение и пр. Тя еднакво служи на малки и големи, на учени и прости, на бедни и богати, на бели и черни. Христос, чрез звука на Старата Камбана
(Словото Божие)води, наставлява, мобилизира, насърчава, предупреждава и предпазва от зло всички, които могат не само да чуват звука на Камбаната, но и да се вслушват в Нейните Послания.
“Който има ухо, нека слуша, що говори Духът към църквите.” (Откровението на Йоана 2:11а) 

   Чрез настоящата книга желая да дам само един пример за разчитане Посланията на Старата Камбана, оповестяваща белезите на последното време, чрез разглеждането на двадесет и четвъртата глава от Евангелието на Матея.
   Нека във всеки миг от нашия живот да се вслушваме с уважение и с респект в звука на Старата Камбана, и да не пренебрегваме Посланията на Бога, отправени до нас чрез нея! И “Духът на истината, ще ви упътва на всяка истина… и ще ви извести за идните неща.

(
Йоан 16:13) АМИН!

От автора: П-р д-р Стефан Банков

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.