Християнин от Чехия може да получи смъртна присъда заради акт на състрадание

6

СУДАН – Християнин от Чехия може да получи смъртна присъда заради акт на състрадание

Християнин от Чехия и още трима други вярващи са на подсъдимата скамейка в Хартум и ги грози опасност от смъртна присъда.

Суданските власти обвиняват Петр Яшек и трима суданци, че са финансирали бунтовнически движения в области катоЮжен Кордофан и Дарфур. В действителност единственото, което са направили, е че са показали състрадание към студент от Дарфур, който е получил тежко изгаряне по време на демонстрация.

Молете се за Петр и за тези, които са с него: презвитерите Хасан Абдурахим, Куа Шамал и Абдулмонем Абдумаула. Четиримата мъже са обвинени в най-малко седем престъпления, сред които „водене на война срещу държавата” ишпионаж – обвинения, за които максималната присъда е смъртно наказание.

На международна конференция на християнски водачи миналия ноември презвитер Хасан подчерта колко е тежко положението на студента. Месец по-късно Петр пътува до Хартум и на среща, организирана от презвитерите Хасан и Абдулмонем, даде на студента 5000 долара за медицинските му разходи. Служители по сигурността претърсиха чантите на Петр на летището в Хартум и намериха разписка за дарението, подписана от Хасан и Абдулмонем. Петр бе задържан на място; другите двама мъже бяха арестувани девет дни по-късно заедно с презвитер Коуа. Обвинението в симпатии към бунтовниците изглежда е базирано на факта, че двамата презвитери са от планините Нуба в Южен Кордофан. Презвитер Куа явно е станал мишена заради приятелството си с Хасан.

  • Молете се и четиримата подсъдими бързо да бъдат оправдани. Можете да подпишете петицията за тяхното освобождение на адрес: http://www.csw.org.uk/setthemfree
  • Молете се за изцелението на ранения студент.
  • Молете се вярващите в Судан, които са под все по-голям натиск от страна на режима, който изглежда е твърдо решен да премахне християнството от страната.

Новини: Нашата сестра Мариам от Иран отново е зад решетките, три седмици след като й беше разрешено да се прибере, за да се лекува. За съжаление в събота Мариам Нагаш Заргаран беше върната в затвора Евин в Техеран. Съобщено е, че Мариам се е чувствала неспособна да спазва условията на освобождението си, заради което то било отменено. Нейни приятели казват, че не е получила лечението, необходимо за здравословните й проблеми. Молете се за пълното изцеление на Мариам и за незабавното й освобождение.

6 thoughts on “Християнин от Чехия може да получи смъртна присъда заради акт на състрадание

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.