Християнин от Чехия може да получи смъртна присъда заради акт на състрадание

СУДАН – Християнин от Чехия може да получи смъртна присъда заради акт на състрадание

Християнин от Чехия и още трима други вярващи са на подсъдимата скамейка в Хартум и ги грози опасност от смъртна присъда.

Суданските власти обвиняват Петр Яшек и трима суданци, че са финансирали бунтовнически движения в области катоЮжен Кордофан и Дарфур. В действителност единственото, което са направили, е че са показали състрадание към студент от Дарфур, който е получил тежко изгаряне по време на демонстрация.

Молете се за Петр и за тези, които са с него: презвитерите Хасан Абдурахим, Куа Шамал и Абдулмонем Абдумаула. Четиримата мъже са обвинени в най-малко седем престъпления, сред които „водене на война срещу държавата” ишпионаж – обвинения, за които максималната присъда е смъртно наказание.

На международна конференция на християнски водачи миналия ноември презвитер Хасан подчерта колко е тежко положението на студента. Месец по-късно Петр пътува до Хартум и на среща, организирана от презвитерите Хасан и Абдулмонем, даде на студента 5000 долара за медицинските му разходи. Служители по сигурността претърсиха чантите на Петр на летището в Хартум и намериха разписка за дарението, подписана от Хасан и Абдулмонем. Петр бе задържан на място; другите двама мъже бяха арестувани девет дни по-късно заедно с презвитер Коуа. Обвинението в симпатии към бунтовниците изглежда е базирано на факта, че двамата презвитери са от планините Нуба в Южен Кордофан. Презвитер Куа явно е станал мишена заради приятелството си с Хасан.

  • Молете се и четиримата подсъдими бързо да бъдат оправдани. Можете да подпишете петицията за тяхното освобождение на адрес: http://www.csw.org.uk/setthemfree
  • Молете се за изцелението на ранения студент.
  • Молете се вярващите в Судан, които са под все по-голям натиск от страна на режима, който изглежда е твърдо решен да премахне християнството от страната.

Новини: Нашата сестра Мариам от Иран отново е зад решетките, три седмици след като й беше разрешено да се прибере, за да се лекува. За съжаление в събота Мариам Нагаш Заргаран беше върната в затвора Евин в Техеран. Съобщено е, че Мариам се е чувствала неспособна да спазва условията на освобождението си, заради което то било отменено. Нейни приятели казват, че не е получила лечението, необходимо за здравословните й проблеми. Молете се за пълното изцеление на Мариам и за незабавното й освобождение.

6 thoughts on “Християнин от Чехия може да получи смъртна присъда заради акт на състрадание

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.