Християнска колония е нападната

Християнска колония е нападната

**Християнска колония е нападната след скандал за богохулство**

Повече от 200 домове в християнската част на Лахор са били подпалени през два поредни дни на насилие предизвикани от скандал за богохулство. Хиляди мюсюлмани побеснели в християнската колония там, след като в петък, изявления за богохулство срещу местен християнин били оповестени по високоговорителя на джамията. Обвиненията били направени, след като Сауан Масих, метач и баща на 3 деца, имал незначителна разправия с близък приятел мюсюлманин. И така хилядите мюсюлмани, подбудени от изказванията на местния водач на молитвата, в петък, 16:00 се запътили към християнската колония и започнали да подпалват домове и да бият християни. В събота сутринта тълпа от почти 4,000 души се върнала да разграбва и подпалва домове в 5-часов период. Повече от 200 домове са разрушени, както и 2 църковни сгради и 8 магазина. Около 500 Библии били също изгорени. Полицията е арестувала Сауан и първият доклад, свързан със законите за богохулство, е бил подаден срещу него. Сътрудниците на Release International са направили вече посещение на колонията и преценяват нуждите на хората. На мнозина им липсват дори и нещата от първа необходимост.

* Да се молим за хората от християнската колония в Лахор да се справят заедно да построят домовете си отново и да се приближат по-близо до Бога, а не да отпаднат духом в следствие от случилото се. Да се молим Бог да им даде смелост и надежда да посрещнат бъдещето.
* Да се молим за справедливост за хората, които са загубили всичко. Да се молим обвиненията против Сауан да бъдат оттеглени и Бог да опази, както него и семейството му, така и сътрудниците, които му помагат.

**Екстремисти заплашват да изгорят домове на християни**

Християни в град Пинджаб са били заплашени с насилие и гонение заради „богохулство“, просто защото са призовали за отменяне на пакистанските закони за богохулство.
Около 250 християни в град Джелем се събрали по улиците в четвъртък, за да протестират срещу насилието през миналия уикенд в колонията в град Лахор, където бяха изгорени 200 домове на християни. Екстремисти, разгневени от протеста, са заплашили да изгорят 26 домове на християни в Джелем, който е на почти 200 км от Лахор. Те също настояли да се повдигнат обвинения срещу Джордж Масих, който е водил демонстрацията. Вчера те настояли той да бъде арестуван от полицията или в противен случай те щели да вземат правосъдието в собствените си ръце.

* Да се молим Бог да опази народа Си в Пакистан и да се прекрати този кръг от насилие, основа на който са законите за богохулство.

* Да се молим също за членовете на организацията CLAAS, които рискуват живота си, за да помагат на християни, които са били заплашени.

**Юнис Масих е освободен от затвора**

Радостни сме да ви съобщим, че Юнис Масих е бил освободен след заседание на върховния съд в Лахор вчера сутринта. Благодарим ви, че се молихте за неговото освобождаване. Бащата на четири деца, Юнис, обжалва смъртната присъда за богохулство и беше затворен от ноември 2005 г. Сътрудниците на Release International сега осигуряват безопасното му преместване в неназовано място. Голямо множество от ислямски екстремисти са се противопоставили на неговото освобождение.
В същото време Азия Биби (християнка от Пакистан) чака разглеждането на нейната молба за преразглеждане на смъртната й присъда.

* Благодарим на Бог за освобождаването на Юнис и се молим Той да опази него, съпругата му Меена и 4те им деца.

* Да се молим Бог да подейства и в делото срещу Азия Биби и тя също да бъде освободена.

НОВИ СВЕДЕНИЯ:
Получена е информация, че християнска колония близо до Гуджранвала, северно от Лахор, е била нападната вчера.
* Да се молим за пострадалите и за това мирът да бъде възстановен.

**Още един нападнат християнски град**

Отново екстремисти нападнаха хора и имущество в друг град в Пинджаб, което изглежда да е отново поради „богохулство“. Сътрудници на ReleaseInternational казват, че въоръжени мъже са нападнали Франсисабат на 3 април. Огромна тълпа нападнала църковни сгради, разрушила домове на християни и магазини, ранила жени и деца и всичко това в присъствието на полицаи. Четирима християни са били ранени от куршуми, но са оцелели. Други 15 са ранени с пръчки. Три хиляди християнски семейства в града са избягали от областта, страхувайки се от по-нататъшни нападения. Това е повторение след насилието в Лахор миналия месец, когато повече от 200 домове на християни бяха изгорени (съобщение от 11.03.2013.), а Сауан Масих беше обвинен в „богохулство“. Известено е, че сега Сауан е в затвора.

* Да се молим мирът и редът да бъдат възстановени във Франсисабат, а християните да се обърнат към Бога за Неговия мир и справедливост, вместо да се изкушават да търсят отмъщение.

* Да се молим за мъдрост и закрила над християните и сътрудниците на RI, които им помагат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.