Евангелските църкви в Европа градят мостове в обществото

0

Много евангелски християни в цяла Европа работят и се застъпват по различни социално-политически въпроси, като се опитват да бъдат сол и светлина и да създават мостове с обществото, както подчертава Европейският евангелски алианс (EEA) в последния с…

Евангелските църкви в Европа градят мостове в обществото
Много евангелски християни в цяла Европа работят и се застъпват по различни социално-политически въпроси, като се опитват да бъдат сол и светлина и да създават мостове с обществото, както подчертава Европейският евангелски алианс (EEA) в последния си бюлетин.

 

Правителствени връзки в Португалия

Антонио Калаим, президент на Португалския евангелски алианс (EA) наскоро се срещна с Франсиска ван Дунем, министър на правосъдието, за да обсъди проблемите, които евангелските църкви имат по отношение на местата им за богослужения в домове или магазини, както и относно достъпа на свещеници до затвори и болници.

 

Срещата беше възможност за Калаим да изрази дълбока загриженост относно така нареченото прогресивно сексуално образование, което да се преподава на деца,  само на 8 години.

 

Калаим подчерта важността на „изграждането на истински и положителни връзки с политиците, така че те да са по-склонни да слушат“.

 

Надежда в трудни моменти

Германският евангелски алианс (DEA) е все по-загрижен заради създадената атмосфера на страх, критика, гняв и дори теории на конспирацията, които се ширят заради пандемията Covid-19.

 

Ето защо Уве Хеймовски и Керстен Ридер, които работят в офиса на DEA в германския парламент, публикуваха статия, наречена "Време за надежда", кяото включва призив към единство и молитва.

 

Статията предизвиква евангелските християни да слушат Бога повече и да не обръщат внимание на фалшивите пророци или конспирации. Християните са призовани да бъдат носители на надежда и строители на мостове в тези смутни времена. Тя насърчава християните да поемат ролята си на създатели на бъдещето с помощта на Христос.

 

След това те писаха до всеки един народен представител (депутат), като им благодариха за работата им по време на пандемичната криза. Изпратили са и линк към статията „Време за надежда“. Няколко депутати  са изразили благодарност за това насърчение.

 

Ситуацията в Италия

Италианският парламент обсъжда закон за защита на членовете на ЛГБТК+ общността от дискриминация. Италианският евангелски алианс е направил всичко възможно, за да се гарантира, че окончателната версия на този закон няма да преследва онези, които се придържат към библейското становище за сексуалността.

 

На 12 юни няколко евангелски църкви и агенции закупиха рекламно пространство в главния италиански вестник Corriere della Sera, за да представят своите опасения относно свободата на религията и словото, както и библейския възглед за семейството и взаимоотношенията.

 

„Това беше полезна и интересна инициатива, добро упражнение в публичната теология“, казва Джузепе Рица от Италианския евангелски алианс.

 

Източник: ЕЕА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.