Християните против антисемитизма

0

Всеки християнин трябва да е наясно по този въпрос: антисемитизмът под всякаква форма е презряно зло. По-рано този месец ФБР откри източник на заплаха срещу синагога в Ню Джърси. Социалните мрежи изобилстват с негативни коментари. Тези събития се сл…

Християните против антисемитизма

Християните против антисемитизма

Християните против антисемитизма
Всеки християнин трябва да е наясно по този въпрос: антисемитизмът под всякаква форма е презряно зло. По-рано този месец ФБР откри източник на заплаха срещу синагога в Ню Джърси. Социалните мрежи изобилстват с негативни коментари. Тези събития се случват на фона на антисемитско поведение, нараснало с рекордните 34% през 2021 г. спрямо 2020 г. според Лигата за борба с клеветата. Евреите са само 2% от американското население, но според ФБР те представляват повече от половината от обектите на престъпления от омраза.

 

Повечето инциденти включват неща като тормоз – както лично, словесно и физически, така и в социалните медии – и вандализъм, особено обезобразяването на еврейски институции със свастики. Това се случва в много общности, включително в еврейско читалище близо до дома на колега преди няколко години.

 

Като християни, призовани от Бога в този исторически момент, не е достатъчно просто да избягваме да бъдем антисемити. Трябва да се противопоставим на тази подла идеология, където и когато я срещнем.

 

Християните са наясно, че Бог е направил специален завет с Авраам. Християните обаче разбират също, че посредством този завет Бог започва Своя план за изкупление и чрез Израел „всички народи на земята ще бъдат благословени“ (Битие 22:18). 

 

Бог направи това чрез Господ Исус Христос, който беше евреин, а това е видно от Свещеното Писание.

 

В кратък материал за антисемитизма Франсис Шефър пише, „трябва постоянно да помним, че самият наш Господ беше евреин – роден като евреин, живя като евреин, умря като евреин“.  

 

В тази връзка известният автор Ръсел Мур пише: „Исус си остава евреин. Като напълно Бог и напълно човек, Той не е лишен от Своята еврейска същност. Така че, „да мразиш евреите означава да мразиш Исус“.

 

В светлината на тази реалност и признавайки противоречивото минало на Църквата, когато става дума за еврейския народ, ние не трябва да допускаме и най-малкия полъх на антисемитизъм в главите, домовете или сърцата ни. Невъзможно е християнин да подкрепя антисемитизма под каквато и да е форма. 

Това е видно от малкото стихотворение, написано от Франсис Шефър през 1943 г.:

 

Колко странно от страна на Бога  да избере евреите.

Но не по-странно  от поведението на тези, които избират

да вярват в еврейския Бог,  но отхвърлят евреите.

 

Източник: Faith Wire

Автор: Джон Стоунстрийт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.