Най-старият Нов завет Codex Sinaiticus в интернет

0

codexsinaiticus

На 24 юли 2008 дигитално копие на най-стария ръкопис на Новия завет, Codex Sinaiticus ще бъде разположен в интернет на адресhttp://www.codex-sinaiticus.net. Лайпцигският университет ще покаже над 100 страници от пергамента, служил на християните в Египет преди повече от 1600 г. Дигиталното копие съдържа висококачествени снимки от Евангелието от Марк, някои старозаветни книги и оригиналните глоси (коментарни блежки) по текста. Проектът ще бъде обновен през ноември и завършен през юли 2009 г.

Събитието е исторически монумент за палегорафи, богослови и текстови критици, които от години очакват неговата реализация. То дава възможност на всеки лингвист и текстов критик по целия свят да прегледат ръкописа, който е в основата на христянската цивилизация. Английски и немски преводи на текста са предоставени за онези, които не са в състояние да четат гръцки.

Codex Sinaiticus е смятан за един от най-старите ръкописи на Библията. Съхраняван е в манастира Света Катерина в Египет до 1844 г., когато е открит там от немския палеограф Константин Фон Тишендорф. Тишендорф пренася някои от ръкописите в Лайпциг през 1844, но по-голямата част от ръкописите около 1400 страници са занесени в Санкт Петербург през 1859, където се съхраняват до Рождество 1933, когато Сталин продава 694 страници на Британския музей за сумата  £100,000, където е изложен и днес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.