ЕВАНГЕЛИЕ ПО МАТЕЯ, глава 17:1-4

0

„И след шест дни Исус взе Петър, Яков и брат му Йоан, и ги заведе на една висока планина насаме. И преобрази се пред тях; лицето Му светна като слънцето, а дрехите Му станаха бели като светлината. И ето, явиха им се Мойсей и Илия, които се разговаряха с Него. И Петър проговори, казвайки на…

ЕВАНГЕЛИЕ ПО МАТЕЯ, глава 17:1-4

ЕВАНГЕЛИЕ ПО МАТЕЯ, глава 17:1-4

И след шест дни Исус взе Петър, Яков и брат му Йоан, и ги заведе на една висока планина насаме. И преобрази се пред тях; лицето Му светна като слънцето, а дрехите Му станаха бели като светлината. И ето, явиха им се Мойсей и Илия, които се разговаряха с Него. И Петър проговори, казвайки на Исуса: Господи, добре е да сме тука; ако искаш, ще направя тука три скинии.“ Мат.17:1-4

Невероятна история!
Матей е бързал да разкаже на един дъх това зашеметяващото чудо в което тримата от учениците са могли да видят Господ Исус Христос в Неговата небесна слава. Освен това им се явили старозаветните светии Мойсей и Илия, които са разговаряли с Месията, а след това облакът на Небесната слава ги е засенил и до учениците дошъл Божия глас:

„Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение; Него слушайте.“

Това със сигурност е било велико преживяване, което може би е било разкрито не най-достойните, но със сигурност най-дръзките Христови ученици. От ревност за Божието царство Йоан и Яков са искали да падне огън над онези, които не приемат благовестието, а когато Христос оповестил, че ще пострада и че ще бъде убит, Петър се е осмелил несмислено да мъмри Учителя, за да го предпази.

Случая с преобразяването на Христос пред учениците ни дава отговорите на много важни и безкрайно интересни въпроси, които със сигурност ни интересуват.

Първо е това, че Бог не презира и не се отказва от онези Свои последователи, които като Петър, Йоан и Яков, не напълно разбират волята Му и им дава шанс да надникнат по-надълбоко в Царство Му, за да разберат истинските цели, воля и план, които трябва да преследват.

Преобразяването ни разкрива поредица от тайни от вечното Божие царство, за които знаем твърде малко. Изумените апостоли са наблюдавали техния преобразен в небесна слава Учител общува с двама старозаветни светии. Мойсей е живял 1400 г. преди преображението, а пророк Илия 900 години. Явно, че и двамата са се чувствали добре в присъствието на Месията.

Мойсей е представлявал Божиите хора от времето на Закона, а Илия е представител на Божиите служители – пророците. И двамата са имали удивително служение и дело на земята. И двамата са преминали в Божието царство във вечността по невероятен начин. Мойсей умира на планината Нево, след като е видял от далеч Обетованата земя. За тялото му са се борили дяволът и архангел Михаил (Юда ст. 9) и е бил погребан от Бог и гробът му не се знае и до днес. Пророк Илия е бил грабнат в небето с огнена колесница.

Мойсей е представител на всички Божии светии, които по един или друг начин ще починат преди Второто пришествие. Илия е представител на всички, които ще бъдат грабнати по време на Пришествието. И едните и другите Божии светии ще имат еднакъв достъп до Божията слава и еднаква възможност да общуват с нашия Господ.

И двамата са говорили с Исус за тайството на Неговата смърт, възкресение и славата (виж Лука.9:31). Това е бил невероятен теологичен разговор за тях и откровение и за наблюдаващите ученици, които сигурно са ги чували и са разбрали, че Христовото страдание няма да бъде инцидент, нито успех на враговете на Божието царство, а върхово постижение на пълна и доброволна саможертва от любов, за да бъде изкуплението чрез Христос вседостатъчно, всеобхватно и за всички и старозаветните и новозаветни Божи синове.

Това свръхестествено събитие на Христовото преобразяване ни дава яснота за съдбата на всички човеци, които ще преминат във вечността.

1. На първо място, те няма да изчезнат, няма да бъдат нихилирни техните личностите, (от латински nihil, пълно унищожение), но те ще продължават да съществуват и след физическата смърт.

2. Преминалите през смъртта запазват своята личностна идентичност! Моисей си е бил още Мойсей и Илия си е останал Илия. Те са запазили своето име, памет, история и разпознаваемост, разлики и специфични особености.

3. Преминалите във вечността ще си останат човешки същества, така както на Мойсей и Илия не са им пораснали крила, нито са станали други същества – да речем ангели. Те са си останали човеци, точно като Исус, Синът Божи, Второто Лице на Пресвятата троица, Който е бил възкресен в прославеното Си човешко тяло, в което са продължавали да стоят раните на прободените Му ръце, нозе и ребра.

4. И както Мойсей и Илия, всички починали хора ще са живи в съзнателно състояние и след смъртта. Илия и Мойсей  не са били събудени от душевен сън, нито са били извадени от хибернация (състояние забавено и безсъзнателно съществуване). Те са се движили, говорили и са били на едно и също място въпреки, че са преминали във вечността на различни места в различно време, отдалечено едно от друго на девет века.   

5. Мойсей и Илия са били в прославени тела, каквито и ние ще имаме, ако устоим до края. Тези тела са могли внезапно да се появят или изчезнат и да се радват на общението си с Исус.

6. Мойсей и Илия са били адекватни, разбирали са какво се е случило или ще се случи на земята или в небесата. Те са продължавали да имат връзка с развитието, необходимостите и тревогите, които се стават на земята и са били ангажирани с въпросите на спасението и вечността.

Интересно, нали!
И за мен така!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.