Евангелие по Лука глава 11-б

0

ЛУКАВО ОКО „Никой, когато запали светило, не го поставя на скрито място, нито под крина, а на светилник, за да виждат светлината онези, които влизат. ОКОТО Е СВЕТИЛО ЗА ТЯЛОТО. Затова КОГАТО ТВОЕТО ОКО БЪДЕ ЧИСТО, и цялото ти тяло ще бъде изпълнено със светлина; А КОГАТО Е ЛУКАВО, и тялото ти ще бъде изпълнено…

Евангелие по Лука глава 11-б

Евангелие по Лука глава 11-б

ЛУКАВО ОКО

Никой, когато запали светило, не го поставя на скрито място, нито под крина, а на светилник, за да виждат светлината онези, които влизат.
ОКОТО Е СВЕТИЛО ЗА ТЯЛОТО. Затова КОГАТО ТВОЕТО ОКО БЪДЕ ЧИСТО, и цялото ти тяло ще бъде изпълнено със светлина; А КОГАТО Е ЛУКАВО, и тялото ти ще бъде изпълнено с тъмнина. Затова гледай светлината у тебе да не бъде тъмнина. И тъй, ако цялото ти тяло е светло, без частица тъмнина, тогава то цялото ще свети, сякаш те осветява сиянието на светило.
“ Лука 11:33-36

Христос казва “ КОГАТО (твоето око) Е ЛУКАВО…“ Но, може ли моето – твоето око, да бъде лукаво? Нали Господ живее в нас, как така лукавия, може да завладее очите ни?

Оказва се, че може! Виждал съм го при другите, но себе си не мога да уловя. За сметка на това, съпругата ми реагира моментално и ми казва:
– Погледа ти се промени…
Душата ни е и храм, и крепост на Господа, която непрестанно е атакувана от лукавия. Той непрекъснато атакува нашите пет сетива: зрение, слух, обоняние, осезание и вкус.

Сетивата са „порти“ през, които възприемаме на света.

Ние приемаме духовното откровение и светлина със сетивата на духът, а изкушенията на света, греха и сатана, атакуват сетивата на плътта ни.

„Най-широката порта“ и най-лесно превземаема е портата на зрението! Очите ни възприемат 90 % от цялата информация, която идва до нас и явно в „навалицата“ се промъкват и десантчиците на сатана.

Исус използва два пъти думата „когато“ за да подчертае, че битката за това, кой ще владее нашите очи, е с променлив резултат. Ако Господ царува в сърцето ни и едновременно с това, пази сетивата ни, нямаше да има битка.

Но функцията пазач е възложена на нашата воля!

Твоята воля е стражът на очите ти, а не Господната ! Постарай се твоята воля да изпълнява Господната!

%d0%be%d1%80%d0%bd%d0%b0%d0%bc%d0%b5%d0%bd%d1%82

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.