Евангелие по Лука 20 глава

СЪДБАТА НА ЗЛИТЕ „Тогава господарят на лозето си рече: „Какво да направя? Ще пратя любимия си син. Навярно като го видят, ще се засрамят.“ Но лозарите, като го видяха, си рекоха: „Този е наследникът; хайде да го убием, за да стане наследството му наше!“ И като го изведоха извън лозето, го убиха. И тъй, какво ще…

Евангелие по Лука 20 глава

Евангелие по Лука 20 глава

СЪДБАТА НА ЗЛИТЕ

Тогава господарят на лозето си рече: „Какво да направя? Ще пратя любимия си син. Навярно като го видят, ще се засрамят.“ Но лозарите, като го видяха, си рекоха: „Този е наследникът; хайде да го убием, за да стане наследството му наше!“ И като го изведоха извън лозето, го убиха. И тъй, какво ще им направи господарят на лозето? Ще дойде и ще погуби лозарите, а лозето ще даде на други. Лука 20:13-16
(притча за „злите лозари“)

В последният етап от Своето земно служение, Христос е бил под непрекъснати провокации и атаки от кликата на духовните водачи на Израел – свещениците, законниците и фарисеите.  Те са търсили повод и причина да Го убият и Христос е знаел това! Притчата Му за „злите лозари“ е предсказание за това, което ще се случи. Духовният Израел е оприличен на лозе, притежание на един грижовен собственик – Бог! Имало е време когато „духовният“ е покривал „физическият“ Израел,  днес обаче се е изпълнило предсказанието на притчата… Лозарите на „духовното“ лозе са искали да заграбят за себе си това лозе и от свещеници и служители на Бога, да станат жреци над тяхна собственост. За това е бил изпратен Синът Божи, да  ги изобличи за да се засрамят и разкаят, но не! Вместо приветствия Месията е получил хули и обвинения. Вместо да Го приемат и да Му се поклонят  като Месия и Спасител, Исус е бил предаден на смърт.

*            *           *

Христовите притчи са невероятно ясни послания към всички! Притчата за „злите лозари“ трябва да бъде послание всички водачи – духовни, политически и семейни!
„Лозето“ може да бъде всичко – държавите, народите, църквата, семейството – всичко!
Всичко е Господно притежание предадено на настойници, които не са оставени без наблюдение и контрол от Великият Собственик, Създател и Бог!
Често, онези които са поставени да бъдат настойници над Неговото притежание, вместо да го пазят, да се грижат и да го умножават, се вживяват в ролята на собственици, господари и деспоти, на които всичко им е позволено! Но това е опасна илюзия! Бог не дели властта, собствеността и авторитета си с никого. И това е причината, много често онези, които се смятат за водачи, лидери и всевластни господари,  да бъдат детронирани от неочаквани събития!

*               *                  *

А онези, като чуха това, рекоха: „Дано не стане!Лука 20:16

Много често, виждайки „на къде вървят работите“ и ние изричаме тези думи. Бихме искали да избегнем следствията от вече извършените дела, но се оказва, че е невъзможно, защото сме творение на един справедлив Създател! Той е и Законодателя и Съдията на цялото творение – на духовно, материално и физическо и волята и законите Му са непроменими!
Това трябва да е едно от доказателствата за мислещият човек, че вселената и ние, не сме произлезли от случайния хаос, а сме творчески акт на един велик Архитект и Законодател, Чиито закони имат неотменими следствия!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.