Евангелие по Лука 12 глава

0

КВАСЪТ  НА  ЛИЦЕМЕРИТЕ Речниците определят лицемерието, като поведение при което злонамереност и неискреност  се прикриват зад маската на чистосърдечие и доброжелателност. „Пазете се от фарисейския квас, който е лицемерие! Няма нищо скрито, което да не се открие, нито има нещо тайно, което да не се узнае. Затова, каквото сте казали на тъмно, то ще се…

Евангелие по Лука 12 глава

Евангелие по Лука 12 глава

КВАСЪТ  НА  ЛИЦЕМЕРИТЕ

Речниците определят лицемерието, като поведение при което злонамереност и неискреност  се прикриват зад маската на чистосърдечие и доброжелателност.

Пазете се от фарисейския квас, който е лицемерие! Няма нищо скрито, което да не се открие, нито има нещо тайно, което да не се узнае. Затова, каквото сте казали на тъмно, то ще се чуе на светло; и каквото сте прошепнали на ухо в заключена стая, то ще бъде разгласено от покривите.“ Лука 12:2,3

На фона на многохилядната тълпа дошла да Го види, Христос предупреждава учениците си: Пазете се от фарисейския квас, който е лицемерие!“   Той оприличава лицемерието на квас, зараза, епидемия от Ебола или Ковид, които непредпазливия може да прихване. Една цяла религиозна каста, тази  на фарисеите, е била заразена от лицемерие. За това и с право, Учителят ги предупреждил, защото грехът на лицемерие, може би е най-дяволският и най-комплексен, и прилепчив грях.

Лицемерието включва в себе си огромни дози ласкателство, угодничество, лицеприятие, преструвки, неискреност, лукавство, престореност, задкулисие, симулиране, двуличие, подлост, коварство, притворство, фалш, измама, прикритост, нечестност, вероломство, изневяра – и едва ли някой би могъл да изброи всичко.
Ако аз трябва да обрисувам лицето на сатана, то със сигурност чертите му трябва да изразяват точно тези пороци! Можете ли да си го представете, когато е изкушавал Христос? Чувате ли мазният му, сладникав и отровен глас:
„Ако си Божий Син, хвърли се от тук долу; защото е писано: –
Ще заповяда на ангелите Си за Тебе, да Те пазят.“

Направо гнусно!

Може би за това и всички сатанински слуги, използват лицемерието, за да прикрият от другите и от себе си, онова от което се гнусят. Дори Словото оставя без лице и без име  и ги описва като“някой си“ фарисей, законник или началник.

Христос твърдо заявява, че лицемерите, колкото и да са изкусни в маскировката си, ще бъдат разкрити! Че всички задкулисни тайни и договорки ще станат явни! И всяка неискреност, ласкателство и сплетничество, всяка фарисейщина, тартюфщина и ганьовщина, ще бъде изнесена на яве!

Амин!

Пазете се от фарисейския квас, който е лицемерие!

%d0%be%d1%80%d0%bd%d0%b0%d0%bc%d0%b5%d0%bd%d1%82

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.