Числа, глави 28 Г

0

БОЖИИТЕ ПРАЗНИЦИ Цикълът от религиозни празници на евреите им припомня Божият промисъл за тях в миналото и грижата Му за тяхното настояще и бъдеще. За нас християните е важно да разберем, че този цикъл от празници рисува завладяващата картина на делото, на нашия Господ Исус Христос, Който е източник на живот и надежда за всеки…

Числа, глави 28 Г

Числа, глави 28 Г

БОЖИИТЕ ПРАЗНИЦИ

Цикълът от религиозни празници на евреите им припомня Божият промисъл за тях в миналото и грижата Му за тяхното настояще и бъдеще. За нас християните е важно да разберем, че този цикъл от празници рисува завладяващата картина на делото, на нашия Господ Исус Христос, Който е източник на живот и надежда за всеки човек по света.

Бог е заповядал на Мойсей: „Кажи на израиляните: Господните празници, в които ще свиквате святи събрания, Мои празници, са следните“ (Левит 23:1-2).
На еврейски език думата за “Мои празници” най-добре се превежда като “постановени времена” или “постановени празници”, което допълнителното подчертава важността, която Богът на Библията придава на тези дни. Празниците в Израел се делят на пролетни и есенни.

Пролетни Библейски празници, на които ще обърнем внимание в нашето изследване сега са:
Празника Пасха (Песах), който се празнува на 14 Нисан.
Празника на Безквасни хлябове (Хаг ХаМмаццот), който се празнува на 15 Нисан.
Празника на Първи плодове (ХаБиккурим), който се празнува на 18 Нисан.
и Празника Петдесетница (Хаг Шавуот), който се празнува на 8 Сиван.

Тези празници са били присъствени, защото евреите са се стичали в Ерусалим за да ги празнуват.

ПРОЛЕТНИ БИБЛЕЙСКИ ПРАЗНИЦИ

ПАСХА
„На четиринадесетия ден от първия месец е Господнята Пасха, а на петнадесетия ден от този месец е празник; седем дни да се яде безквасен хляб. На първия ден да има свято събрание и да не вършите никаква обичайна работа…“ Числа 28:16-18

Всяка година евреите празнуват празника на Пасхата на 14 Нисан, за възпоменание на избавлението си от Египет, когато кръвта от пасхалния агнец поставена като белег на домовете им, ги е спасила, а първородните на египтяните били поразени.

ПАСХАЛНИЯ АГНЕЦ
Пасхалния агнец и белега на кръвта му са невероятно точен предобраз на жертвата на Господ Исус Христос, Който стана нашия пасхален Агнец – пресвет, пречист и пренесен на кръста заради нас. С кръвта Си Той ни е умил от греховете и ни е изкупил един път и за винаги!
Това спасително дело се е изпълнило точно на празника Пасха. Евреите са го празнували, пророците са го предсказали и Исус предварително го е е обявил на учениците си:
„И Исус, когато свърши всичките тези думи, рече на учениците Си: Знаете, че след два дни ще бъде Пасхата и Човешкият Син ще бъде предаден на разпятие.“ Мат.26:1, 2

В деня, в който евреите са приготвяли пасхалният си агнец за празника, Агнеца Божи е бил „приготвен“, разпънат и прободен за нас. Това дело е било изпълнено със завидна и изумителна точност!

Следва продължение…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.