Нови изисквания за християните в Китай

0

Въпреки че на китайските християни е забранено да почитат собствените си мъченици, сега от тях се изисква да се молят за комунистическите войници, загинали във войната с имперска Япония, за да "демонстрират добрия образ на миролюбивото християн…

Нови изисквания за християните в Китай

Нови изисквания за християните в Китай

Нови изисквания за християните в Китай
Въпреки че на китайските християни е забранено да почитат собствените си мъченици, сега от тях се изисква да се молят за комунистическите войници, загинали във войната с имперска Япония, за да "демонстрират добрия образ на миролюбивото християнство в Китай".

 

Според списание "Религиозна свобода" , Китайската комунистическата партия наскоро е издала нова директива, изискваща от спонсорираните от държавата църкви да се молят за войниците от Червената армия, загинали по време на съпротивата срещу японските окупационни сили.

 

Според сведенията директивата е изпратена до всички църкви, които са част от контролираната от правителството протестантска църква.

 

Отчасти директивата заповядва на църквите да "организират дейности за поклонение в отбелязване на 76-годишнината от победата на Китайската народна армия за съпротива срещу японската агресия и Световната антифашистка война".

 

В заповедта пише още: "Местните църкви и конгрегации могат, според местната ситуация, да извършвайте съответните дейности, включително молитва за мир в малка и децентрализирана форма. Това трябва да става в съответствие с местните изисквания за превенция и контрол на новата епидемия от COVID, за по-нататъшно насърчаване на традицията на патриотизма и любовта към религията и за демонстриране на добрия образ на миролюбивото християнство в Китай."

 

Църквите са допълнително "задължени да представят доказателства за съответните дейности (текст, видео и фотоматериали) в Министерството на медиите на Китайския християнски съвет до 10 септември" или да понесат съответните последствия.

 

Open Doors USA, която следи преследването на вярващите в над 60 страни, изчислява, че в Китай има около 97 милиона християни, голям процент от които се покланят в това, което Китай счита за "незаконни" и нерегистрирани църкви.

 

Ръководителите на домашните църкви са подложени на силен натиск да се присъединят към контролираната от правителството църква. Тези, които отказват, са изправени пред интензивно преследване, тъй като правителството е инсталирало повече от 170 милиона камери за лицево разпознаване, много в или близо до църкви, за да идентифицират тези, които посещават богослужения.

 

Християните често са обвинени в участие в култове или в други престъпления срещу ЦК, като "лоши бизнес практики" или "намерение да подкопаят държавата". Правителството е наложило забрана за онлайн продажбата на Библии.

 

Властите също така притискат християнските родители, като отказват на децата образование, заплашват да ги изпратят  в правителствените лагери  или да отнемат насила осиновените деца от родителите им.

 

Източник: Christian Post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.