Числа 26 и Изход 6

КАК СЕ ОТГЛЕЖДАТ ВОДАЧИ? „А Каат роди Амрам. Името на Амрамовата жена беше Йохавед, Левиева дъщеря, която се роди на Леви в Египет; и тя роди на Амрам Аарон, Мойсей и сестра им Мариам.“ Числа 26:58, 59 „И Амрам взе за жена бащината си сестра Йохавед, която му роди Аарон и Мойсей…“ Изх.6:20 Профила на…

Числа 26 и Изход 6

Числа 26 и Изход 6

КАК СЕ ОТГЛЕЖДАТ ВОДАЧИ?

„А Каат роди Амрам. Името на Амрамовата жена беше Йохавед, Левиева дъщеря, която се роди на Леви в Египет; и тя роди на Амрам Аарон, Мойсей и сестра им Мариам.“ Числа 26:58, 59

И Амрам взе за жена бащината си сестра Йохавед, която му роди Аарон и Мойсей…Изх.6:20

Профила на семейството в което се е родил Мойсей, ни дава едно много ясно определение, за това в какви семейства се отглеждат истинските водачи. Нали разбирате, че ние всички сме производни на поколенията преди нас. На свой ред ние също имаме шанс да повлияем върху съдбата на следващите поколения, който не бива да изпускаме! Като е така, нека вземем пример от семейството на Амрам и Йохавед, които са отгледали такива знаменити лидери като Мириам – водачка на жените изпяли първата песен на свободата, на Аарон – първият помазан Първосвещеник на Живия Бог, и най-вече на водача на Изхода – Мойсей!

Амрам и Йохавед са били роби в Египет, наравно с всички останали потомци на Яков. И над тях, както над другите, е плющял бичът на поробителя. И над тях, както над другите, всеки ден са тегнали обиди и огорчения. И тяхното несигурното бъдеще ги е карало да живеят ден за ден!

…и все пак, те са били различни!

Вижте само имената им, та те са били абсолютно неподходящи за роби. Името Амрам означава „Славните хора“, а Йохавед „Йехова е славен“.
Какви ли са били техните родители, че да кръстят и да отгледат децата си с такива имена? Само отбележете, докато е растял Амрам, каква представа за него, са изграждали родителите му! А когато вече е бил семеен, вечер след тежкия унизителен труд и огорченията на надзирателите Йохавед го е посрещала с възгласа „Амрам се завръща!“, това всъщност е звучало така:  „Славните хора се завръщат!“
За нея съпругът и не е бил роб, неудачник и несретник, за нея той е бил герой.
Невероятно, нали! И Амрам не се е приемал за унизена скот, каквато е бил в очите на египтяните, а за прославен, достоен и успешен! Когато е прегръщал любимата си и е казвал „Скъпа Йохавед“, всъщност е казвал „Скъпа, Йехова е славен!“, Не аз, а Бог е славен! Бог е моето достойнство, Бог е победителя!
Името на съпругата му е било ежедневно хваление пред Святия Бог, а сигурно и делата и поведението й също, защото тя е успяла да възпита децата си на по-голямо преклонение и респект от Невидимия Бог, от колкото пред видимата и реална опасност на фараона и войниците му.

Великолепно, нали!

Ето, в такива семейства могат да се отглеждат истински водачи!

  *        *         *

Вие смятате ли, че имената на хората имат някакво значение за съдбата им?
По-възрастните от нас си спомнят имената на политическите ни лидери от близкото минало: Пеко, Мако, Въла, Цола, Дража и пр. Какво ли са им внушавали личните имена, а какво ни внушаваха те на нас и какви ценности са преследвали с имената си , това са все въпроси, над които трябва да помислим!

  *        *         *

Проследих статистиката на странните имена, които днес са на мода и бях изумен. Освен имената на героите от телевизионните сериали, архивите се пълнят и с нецензурни имена, които дори не бих ви и написал..

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.