Побой на китайски християни от тайландската полиция

0

В четвъртък десетки полицаи, действащи от страна на тайландските имиграционни власти, са нахлули в хотел, в който са отседнали шестдесет и трима членове на Светата реформирана църква от Шенжен, известна още като църквата Мейфлауър. Според местни изт…

Побой на китайски християни от тайландската полиция

Побой на китайски християни от тайландската полиция

Побой на китайски християни от тайландската полиция
В четвъртък десетки полицаи, действащи от страна на тайландските имиграционни власти, са нахлули в хотел, в който са отседнали шестдесет и трима членове на Светата реформирана църква от Шенжен, известна още като църквата Мейфлауър. Според местни източници те са нанесли побой над християните, сред които имало много жени и деца.

 

Дванадесет мъже са държани в затвора през нощта, докато жените и децата са върнати в хотела. „Времето е от съществено значение“, обяснява Боб Фу от Китайската асоциация за помощ (China Aid).

 

След съобщения от Вашингтон, че китайските християни са били освободени, източници от Тайланд предупреждават, че групата, съставена от 28 възрастни и 35 деца, е била отведена на летището в Банкок за допълнителни разпити.

 

Според тези източници тайландски полицай в автобуса е казал на китайските жени, че ще бъдат изпратени обратно в Китай.

 

„Ние работим по случая“, казва вътрешен човек от Вашингтон, който е ангажиран с освобождаването на групата.

 

В съобщение до Premier Christian News адвокатът Боб Фу от базираната в Тексас China Aid Association казва, че е важно да се молим, групата да стигне безопасно до САЩ.

 

„Преди китайското правителство да отправи искания към Тайланд за репатриране, моля, помогнете да предотвратим тази трагедия. Те ще бъдат третирани сурово в комунистическия затвор, ако бъдат върнати в Китай“, добавя той.

 

Началникът на полицейския участък Нонг Пруе в района на Патая, твърди, че тридесет и двама възрастни китайски граждани са били обвинени в просрочване на визите. Според него децата не са обвинени, а възрастните китайски християни са били глобени.

 

Според China Aid членовете на църквата първоначално са избягали на остров Чеджу в Южна Корея, преди да продължат пътуването си до Тайланд, за да подадат молба за политическо убежище, с надеждата да намерят безопасност в Америка.

 

Според оценка на риска за сигурността, пред който е изправена църквата, нейните членове са били преследвани и тормозени, получавали са заплашителни обаждания и съобщения от агенти на китайския режим. Техни роднини в Китай също са били привиквани, разпитвани и сплашвани.

 

„Тайланд често е предпочитано място за убежище на хора, които бягат от преследване и търсят дългосрочно преселване другаде“, коментира християнският активист лорд Алтън от Ливърпул.

 

Той добавя: „Би било трагично за бегълците и тежък удар върху репутацията на Тайланд, ако капитулира пред натиска и сплашването, на китайския комунистически режим.“

 

Специалният пратеник на министър-председателя за свободата на религията и вярата, депутатът Фиона Брус, описва стъпките, които е предприела в отговор на арестите:

 

„Информирах министъра на външните работи, предупредих нашето посолство в Тайланд и се уверих, че нашият служител в FCDO (Форин офис) в Лондон знае за станалото. Правя опит да се присъединя към брифинга на Държавния департамент на САЩ в понеделник и насърчавам нашите служители на FCDO да се свържат с колегите си от САЩ, за да видят какво друго можем да направим.“

 

От 2018 г. и въвеждането на нови репресивни религиозни разпоредби в Китай е незаконно лица под 18 години да ходят на църква, а в църквата Мейфлауър има 34 деца.

 

Premier Christian News

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.