Американски мисионер, държан в плен в Нигер, е освободен

0

Калифорнийски мисионер и френски журналист, отвлечени в Нигер от ислямска терористична група, са били освободени.

 

Джефри Удке от Маккинливил, който беше отвлечен през октомври 2016 г., е бил освободен този месец, според информация, ко…

Американски мисионер, държан в плен в Нигер, е освободен

Американски мисионер, държан в плен в Нигер, е освободен

Американски мисионер, държан в плен в Нигер, е освободен
Калифорнийски мисионер и френски журналист, отвлечени в Нигер от ислямска терористична група, са били освободени.

 

Джефри Удке от Маккинливил, който беше отвлечен през октомври 2016 г., е бил освободен този месец, според информация, която неговата църква, Arcata First Baptist Church, публикува във ФБ. Удке служи като хуманитарен работник в християнската организция "Младежи с мисия".

 

„Молете се за Джеф, който трябва да се адаптира към свободата и многото предизвикателства, които стоят пред него. Толкова сме благодарни за Божията вярност“, се казва в публикацията на църквата във ФБ.

 

Съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан написа в Туитър, че е „доволен“ да чуе за освобождаването на Удке и френския репортер Оливие Дюбоа.

 

„С облекчение прочетох за освобождаването на американския заложник Джеф Удке след повече от 6 години в плен. САЩ благодарят на Нигер за помощта да го върне у дома за всички, на които липсва и го обичат“, написа Съливан. „Благодаря на много хора в нашето правителство, които работиха неуморно, за да осигурят неговата свобода.

 

Дюбоа беше отвлечен от същата група през април 2021 г.

 

Подробности за това какво е довело до изданията остават неизвестни. Един правителствен служител обаче каза пред репортери, че не е платен откуп и че освобождаването е резултат от години на застъпничество, съобщава USA Today.

 

Удке беше отвлечен, когато въоръжени екстремисти нахлуха в дома му в Абалак, убиха пазачите му и го отвлякоха. Удке пътува до Нигер многократно в продължение на около три десетилетия. Работата му в западноафриканската държава включва изграждането на кладенци и училища в региона.

 

Той е бил инструктор в Redwood Coast School of Missions, което се управлява от Първа баптистка църква в Арката.

Джеф Удке е представител на Първата баптистка църква в Арката, където като студент в Humboldt State University посвещава живота си на Христос“, се казва в публикация на църквата на уебсайта на училището по това време.

 

„Посвещението на Джеф да предоставя хуманитарна помощ на тези, които са сред най-бедните в света, съчетана с желанието му да види Божието царство да се шири в един предимно мюсюлмански свят, изигра голяма роля в живота и служението на AFBC.“

 

USA Today съобщи, че въпреки че се смяташе, че Удке е бил отвлечен от западноафрикански филиал на Ислямска държава, предполага се, че той може да е да е държан от JNIM, западноафрикански филиал на Ал Кайда.

 

Източник: Christian Post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.