ЗАСЛУГИТЕ НА ПРОТЕСТАНТИТЕ ЗА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД

0

п-р д-р Христо Куличев: ЗАСЛУГИТЕ НА ПРОТЕСТАНТИТЕ ЗА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД

Книгата си струва да бъде прочетена от всеки българин. Невярващите едва ли ще я разберат. Тесногръдите ще я похулят. Но разумните и почтени хора има какво да намерят в нея.

Филип Димитров, Мин-председател на България (8.XI.1991-30.XII.1992)

Тази книга, която като историческо четиво за протестантските мисионери у нас е полезна за мнозина, също ни напомня да не забравяме известните и незнайните ученици на светите братя Кирил и Методи, които са посяли Божието слово на нашата земя през девети век, и всички останали, които са го бранели през вековете.

Проф. дбн Димитър Киров, богословски факултет,
университет „Свети Климент Охридски“

Всъщност протестантите не са други и различни, те са част от българската религиозна среда, при това отдавна доказали себе си като ревностни патриоти и радетели за българския прогрес и национална кауза.

Проф. дин Христо Матанов,
университет „Свети Климент Охридски“

Вглеждайки се безпристрастно в историческия преход на балканските народи към Новото време, отново и отново имаме възможност да оценим направеното от протестантските мисионери за развитие на просветното и печатното дело през епохата на Възраждането за популяризирането на българския политически въпрос през бурните години на голямата Източна криза, за укрепване на националното самосъзнание на българите в Македония и Одринска Тракия, за предучилищното възпитание и въздържателното дело в Княжество България.

Доцент д-р Пламен Митев,
декан на Историческия факултет
на СУ „Св. Климент Охридски”

Струва ми се с изложените факти и разсъждения авторът в значителна степен е успял да постигне основната си задача – да покаже, че нашите протестанти са толкова българи колкото и съотечествениците от преобладаващото и други изповедания, че еднакво милеят за земята, в която са родени и за съдбата на народа към който принадлежат, че те са дали своя принос за неговата свобода, добруване и напредък, както и българите от други изповедания, а като се има предвид тяхната численост, може би пропорционално и повече.

Доцент дин Румен Генов,
Нов български университет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.