Войната взима детски жертви

0

Незабавно политическо решение на войната в Йемен. Преустановяване на всички сериозни нарушения на правата на децата, които трябва да бъдат закриляни всеки момент. Непосредствен и повсеместен отговор за борба с недохранването на децата и бременните жени, като се подобри достъпът на хуманитарна помощ в страната, за да се стигне до най-уязвимите. Засилване на механизмите за адаптиране на семействата, с подкрепа на доставки на безплатни качествени основни услуги и парична помощ в широк мащаб.

Тези искания отправя детския фонд на ООН, УНИЦЕФ, като в комюнике пояснява, че след две години от началото на конфликта в Йемен, почти половин милион деца страдат от остро хронично недохранване; 1.546 деца са убити, а 2.450 са осакатени; 1.572 малолетни са вербувани за военния конфликт; над 2 милиона деца не посещават училище. 80% от семействата имат дългове и половината от населението живее с по-малко от 2 долара на ден.

Почти 15 милиона мъже, жени и деца нямат достъп до здравни грижи. 1600 училища са неизползваеми. Войната „продължава да жъне детски жертви и бъдещето на децата“, посочи Меритксел Реланьо, представител на УНИЦЕФ в Йемен. УНИЦЕФ със своите партньори продължава да доставя спешна животоспасяваща помощ за децата, като ваксини, терапевтични храни за лечение на острото недохранване, подкрепа за образованието, психологична, социална и парична помощ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.