Великобритания дига стена срещу мигрантите

3

В темата миграция отново е намесен въпроса за стените. Великобритания съобщи за предстоящо изграждане на „голяма стена“ в Кале, която да попречи на пристигането на нови мигранти. Решението предизвика остри дебати както в Обединеното Кралство, така и извън него.

Стената ще бъде висока четири метра и дълга един километър, издигната на мястото, което се счита за един от главните входове на миграционните потоци в Европа. Съоръжението ще бъде построено от двете страни на пътя, който от северния френски град Кале води до фериботите за Доувър и тунела за влаковете, преминаващи под Ламанша. Преградата ще послужи за предотвратяване опитите на мигрантите да спират движението и да се качват на камиони и други превозни средства. Понастоящем 3 хиляди мигранти живеят в близкия лагер с бараки за бежанци, така наречената „Джунгла на Кале“.

Цената на изграждането на стената, по споразумение с Франция, е около 2.700.000 евро. Според британската изпълнителна власт, строежът на преградата е единственият начин да се спре миграционната вълна, но не всички са съгласни с това. Асоциацията на британските автотранспортни работници (категория, често замесена в опита за нелегално влизане във Великобритания), разкритикува мярката като лошо използване на парите на данъкоплатците, които вместо това могат да бъдат похарчени за „повишаване на сигурността по подхода към пътищата“.

3 thoughts on “Великобритания дига стена срещу мигрантите

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.