В Европа се увеличава страхът от бежанците

В Централна и Източна Европа има повече страх от мигрантите и в съзнанието на европейците се прави много ясна връзка между бежанци и терористи. Това посочва Американският изследователски център „Пю“ (Pew Research Center) въз основа на проучване, проведено в Италия, Испания, Полша, Гърция, Франция, Великобритания, Унгария, Швеция, Германия и Холандия. Във всичките тези десет държави, които заедно представляват около 80% от гражданите на Европейския съюз, е разпространен страхът от възможни терористични атентати (близо 59% от интервюираните) и безпокойството от загубата на работни места и разходи за социални помощи (50% от запитаните). Посочените безпокойства са особено разпространени в Унгария и Полша, където досега не са ставали атентати, докато приемането на искащите убежище се “обезкуражава“ от частичното затваряне на границите. 76% от унгарците се страхуват от терористите, а 82% – от икономическите и социалните щети. 71% от поляците се страхуват от атентати, а 75% са обезпокоени от липсата на трудова заетост.

По-добро е положението в западните страни, начело с Германия и Холандия (61%) и Италия (60%), които отчасти се страхуват от терористични атаки. Като се имат предвид фактите, парадоксално е, че този процент е още по-нисък във Франция (46%) и Испания (40%). Докато страхът от загуба на работни места тревожи най-вече гърците (72%), италианците (65%) и французите (53%). По-малко обезпокоени от безработицата и недостатъчните социални грижи са германците (31%) и шведите.

От доклада става ясно, че голяма част от европейците не гледат добре на имигрантите мюсюлмани. В Италия, Унгария, Гърция и Полша, шест от десет анкетирани твърдят, че имат отрицателно отношение към хората с ислямска вяра. Запитаните хора  са на мнение, че сред мюсюлманите съществува тенденция за оставане като затворена общност, която се отличава от другите съграждани, вместо да има желание за интеграция и запознаване с бита и обичаите на страната, оказала гостоприемство.

Също така сред унгарците, поляците, гърците, италианците и французите е разпространено убеждението, че традиционният стил на живот и националната идентичност рискуват да се влошат, за разлика от германците и шведите, които, обратно, считат присъствието на имигрантите като добавена стойност и обогатяване.

Но мюсюлманите не са единственото малцинство, спрямо което в Европа са налице предразсъдъци. В общи линии ромите се ползват с още по-отрицателна слава (средно сред 48% от населението, като в Италия се стига до 82%, а в Гърция, Унгария и Франция – до 60%).

1 thought on “В Европа се увеличава страхът от бежанците

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.